Η αγορά έργων τέχνης είναι χόμπι για λίγους. Διαβάζουμε ποσά που προκαλούν ίλιγγο. Στο πλαίσιο αυτό και με target group μόνο εκείνους που έχουν αγοραστική δύναμη, ο Christie’s συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την επιτυχημένη παγκόσμια πλατφόρμα «The Collector», που πραγματοποιείται παράλληλα στα υποκαταστήματα του οίκου στα «φιλέτα» του: σε Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, με τις προσφορές να ολοκληρώνονται διαδοχικά ανά τόπο πώλησης στις 23, 24 και 25/4.

Christie’s: Δημοπρασία μόνο για "Συλλέκτες" σε Λονδίνο, Παρίσι και Νέα Υόρκη

Στη δημοπρασία του Λονδίνου διακρίνονται έπιπλα, μπιμπελό και γενικότερα μεμοραμπίλια από σημαντικές βρετανικές και ευρωπαϊκές συλλογές, όπως του δούκα και της δούκισσας του Ουίνδσορ, της οικογένειας του Λουδοβίκου XVI ή της περίφημης συλλογής αργυρών του Μπαϊρόιτ.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα αντικείμενα ξεχωρίζουν ένα έπιπλο του Λουδοβίκου XVI από την περίφημη σουίτα που παραδόθηκε στην κόμισσα της Προβηγκίας, ένα ζεύγος καρεκλών από μαόνι του Γεωργίου II που αποδίδονται στον Ουίλιαμ Χάλετ, ένα ζεύγος βάζων Meissen Kakiemon του 1740, ένα υπέροχο κομοδίνο του Ναπολέοντα III που αποδίδεται στον Winckelsen, ένα ελβετικό μακρόστενο χρυσό κουτί του 1860 και ένα ζεύγος επιχρυσωμένων ασημένιων δοχείων για το κομοδίνο του Καρόλου II.

Αλλά και στην πρωταγωνίστρια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα φέτος, λόγω των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων, την «πόλη του φωτός», το Παρίσι, η δημοπρασία περιλαμβάνει τεράστιας αξίας έργα τέχνης από μια επιμελημένη επιλογή αντικειμένων και επίπλων που προέρχονται από γαλλικές και ευρωπαϊκές ιδιωτικές συλλογές, με έμφαση στη Γαλλία του 18ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ένα σημαντικό ασημένιο βασιλικό κουτί σφραγίδας του «Λουί κενζ», κατά τους αντικέρ, Λουδοβίκου XV (1761), με λεπτή χάραξη από τη μία πλευρά του βασιλικού θυρεού και από την άλλη του μονογράμματος του βασιλιά. Επίσης, από μια ιδιωτική ιταλική συλλογή, ένα χρυσό νεσεσέρ-κόσμημα του Γεωργίου Β΄ (Λονδίνο, 1750-1760), με το κάλυμμα να περιλαμβάνει ένα ρολόι. Και, ακόμη, μια εντυπωσιακή σειρά από χρυσές ταμπακιέρες, καθώς και μερικά περίτεχνα διακοσμητικά σερβίτσια από πορσελάνη των Manufactures Bernardaud και Raynaud.

Όσο για τη δημοπρασία του Big Apple, της Νέας Υόρκης, επιφυλάσσει αντικείμενα από τρία αμερικανικά μουσεία, συμπεριλαμβανομένης μιας επιλογής συλλογών από αγγλικά έπιπλα της πρώιμης Γεωργιανής Εποχής, συμπεριλαμβανομένου ενός κομψού γραφείου και ενός ζεύγους καθρεφτών. Όλα αυτά, σε μια συγκυρία που ο τομέας των δημοπρασιών έργων τέχνης γνώρισε μια εξαιρετική χρονιά -το 2023- σε παγκόσμια κλίμακα. Τουλάχιστον 70 έργα τέχνης και κοσμήματα πουλήθηκαν για πάνω από 14 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσαν οι δυο διάσημοι οίκοι Christie’s και Sotheby’s.

Οι δημοπρασίες στους δύο κορυφαίους οίκους απέφεραν πέρσι πωλήσεις που μεταφράζονται σε 13,188 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μια εκτενή ανάλυση της Artsy, μιας γνωστής διαδικτυακής εταιρείας τέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Τα κοσμήματα και τα είδη πολυτελείας έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ», γράφει και η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», προσθέτοντας ότι «οι μακροοικονομικές συνθήκες και το κλίμα αβεβαιότητας προκάλεσαν τη σημαντική άνοδο των πωλήσεων σε δημοπρασίες στους οίκους Christie’s και Sotheby’s».

Μάλιστα, οι συνολικές πωλήσεις του οίκου Christie’s για το 2023 ανέρχονται στα 6,2 δισ. δολάρια, ένα γεγονός που υπενθυμίζει ότι η τέχνη εδώ και καιρό έχει γίνει ένα προσφιλέστατο καταφύγιο για τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, το ιδιότυπο χρηματιστήριο αξιών της τέχνης συνεχίζει απρόσκοπτα την ανοδική του πορεία. Και όπως όλα δείχνουν, έχει ακόμα να προσφέρει πολλές υψηλές επιδόσεις…

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή