Εµπλοκή του ελληνορθόδοξου ιερέα, πατέρα Αλέξανδρου Καρλούτσου, γνωστού ως «father Alex», στην υπόθεση «Dominion» στις ΗΠΑ αποκαλύπτει πρόσφατο δηµοσίευµα του Daily Beast.

*Διαβάστε εδώ: Μπάιντεν για τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Δεν φιμώνουμε τους ανθρώπους αλλά πρέπει να επικρατήσει η τάξη

Συγκεκριµένα, το τηλεοπτικό δίκτυο Newsmax ζήτησε από τον 78χρονο, που αποσύρθηκε το 2021 από τη θέση του γενικού εφηµέριου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αµερικής και είναι γνωστός για τις καλές του σχέσεις µε τον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν, να παραδώσει προσωπικές του συνοµιλίες, οι οποίες αφορούσαν τη µήνυση που έκανε η εταιρεία εκλογικής τεχνολογίας Dominion (η οποία είχε αναλάβει τα εκλογικά µηχανήµατα των αµερικανικών εκλογών του 2020) στο αµερικανικό κανάλι.

Σηµειωτέον ότι η Dominion Voting Systems έχει µηνύσει το δίκτυο Newsmax για 1,6 δισ. δολάρια σχετικά µε τους ισχυρισµούς που µετέδωσε ζωντανά το δίκτυο µε βάση τους οποίους το αποτέλεσµα των προεδρικών εκλογών του 2020 αλλοιώθηκε (σε βάρος του Ντόναλντ Τραµπ και υπέρ του Τζο Μπάιντεν) από τα «στηµένα» µηχανήµατα της εταιρείας.

Η συγκεκριµένη υπόθεση αναµένεται να εκδικαστεί τον ερχόµενο Σεπτέµβριο. Παρόµοια µήνυση είχε κάνει η Dominion και στο γνωστό (προσκείµενο στον Ντόναλντ Τραµπ) τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για 787,5 εκατ. δολάρια, η οποία έκλεισε πρόσφατα µε διακανονισµό.


Η κλήτευση

Ο 78χρονος Καρλούτσος έλαβε την κλήτευση στις 27 Οκτωβρίου του 2023. Το Ανώτατο ∆ικαστήριο της Κοµητείας της Νέας Υόρκης διέταζε τον «father Alex» (όπως είναι γνωστός στην Οµογένεια), κάτοικο του Σαουθάµπτον, να παρουσιαστεί στα γραφεία της νοµικής εταιρείας εκπροσώπησης της Newsmax στο Μανχάταν, Duane Morris LLP, και να δώσει κατάθεση σχετικά µε την υπόθεση της Dominion. Η κλήτευση ζητά από τον συνταξιοδοτηµένο ιερέα να παραδώσει και όλο το προσωπικό του αρχείο που σχετίζεται µε συζητήσεις που είχε «µε οποιονδήποτε», «σχετικά µε την Dominion ή καταγγελίες για ανάρµοστη συµπεριφορά σε σχέση µε τα εκλογικά µηχανήµατα που χρησιµοποιήθηκαν στις προεδρικές εκλογές του 2020». Οι δικηγόροι του ιερέα απάντησαν µε αίτηση για ακύρωση της κλήτευσης, κατηγορώντας τη Newsmax για παρενόχληση του πελάτη τους, επιδιώκοντας να έχουν «όλες τις επικοινωνίες» που είχε µε οποιονδήποτε σχετικά µε την Dominion.

Ίσως η φερόµενη εµπλοκή του ιερέα να οφείλεται στη στενή του σχέση µε τον Ελληνοκαναδό διευθύνοντα σύµβουλο της Dominion, Τζον Πούλο, ο οποίος κάποιες µέρες µετά τον διακανονισµό της εταιρείας µε το δίκτυο Fox News αποκάλυψε σε ελληνόφωνο Μέσο της Οµογένειας πως ο διάσηµος ιερέας τού τηλεφώνησε λίγο µετά τις εκλογές του 2020. «Ο πατέρας Αλεξ µε προσέγγισε αυτές τις σκοτεινές µέρες, όταν δεχόµουν επίθεση στο τέλος του 2020, και µε απίστευτη διορατικότητα µου έδωσε µεγάλη δύναµη, που µε βοήθησε, τόσο εµένα όσο και την εταιρεία, να αντιµετωπίσω τις επιθέσεις», είπε ο Πούλος. «Οι πελάτες µας, οι συνάδελφοι και οι οικογένειές µας ήταν τόσο υποστηρικτικές και, κυρίως, στάθηκαν κοντά µας, παρότι πλήρωσαν υψηλό τίµηµα για τη στήριξή τους. Είµαστε τόσο ευγνώµονες σε αυτούς!». Ο πατέρας Καρλούτσος είχε τιµηθεί από τον Τζο Μπάιντεν µε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας το 2022, ενώ το ίδιο έτος ήταν επίτιµος καλεσµένος στην εκδήλωση που έγινε στον Λευκό Οίκο για την Ελληνική Επανάσταση του ’21.

Όµως, η καλή σχέση µε τον Αµερικανό πρόεδρο δεν περιορίζεται εκεί. Σύµφωνα µε τη «New York Post», ο γιος του ιερέα, Μάικλ Καρλούτσος, εµφανίστηκε σε δείπνο των οικονοµικών εταίρων του γιου του Αµερικανού προέδρου, Χάντερ Μπάιντεν, το 2015. Το δείπνο αυτό, στο οποίο έκανε και σύντοµη εµφάνιση ο -τότε αντιπρόεδροςΤζο Μπάιντεν, δεν ήταν τυχαίο. Οπως έγραψε τότε η «Post», σε αυτό συµµετείχαν επιχειρηµατικοί εταίροι του Χάντερ Μπάιντεν, που έχει επανειληµµένα κατηγορηθεί για «θολές διεθνείς εµπορικές συναλλαγές», από την Ουκρανία και τη Ρωσία.


Το γεύμα του 2015

«Ο πολυαγαπηµένος πνευµατικός ηγέτης και η οικογένειά του βρίσκονται κοντά στους Μπάιντεν. Τόσο κοντά που ο γιος του Καρλούτσου, Μάικλ, φέρεται να παρέστη στο περίφηµο γεύµα του 2015 στην Ουάσινγκτον, το οποίο κανονίστηκε από τον δευτερότοκο γιο του Μπάιντεν, Χάντερ, και το οποίο περιλάµβανε και τον Τζο Μπάιντεν. Και, σύµφωνα µε e-mail και µία φωτογραφία (σ.σ.: περιλάµβανε επίσης) επιχειρηµατικούς εταίρους από την Ουκρανία, το Καζακστάν και πιθανώς τη Ρωσία», έγραφε συγκεκριµένα η «Post» εκείνο το διάστηµα. Μάλιστα, ήταν εκείνο το δείπνο που έκανε πολλούς πολιτικούς αντιπάλους του Μπάιντεν να το θεωρούν απόδειξη ότι ο (σηµερινός) πρόεδρος ήταν αναµεµειγµένος σε σχέδιο ξένης επιρροής προς την οικογένειά του. Ο δικηγόρος του πατέρα Καρλούτσου, Τζορτζ Σιταράς, ζήτησε από το δικαστήριο να εκπέσει το αίτηµα της Newsmax για µια σειρά λόγων. Η κλήτευση του δικτύου, έγραψε, είναι «ελαττωµατική εν γένει», επειδή «αποτυγχάνει να δηλώσει τις συνθήκες ή τους λόγους» για τους οποίους ζητά τη µαρτυρία του ιερέα. ∆ήλωσε επίσης πως «ακόµα και αν υποθέταµε» ότι ο πατέρας Καρλούτσος είχε απευθείας επικοινωνίες σχετιζόµενες µε τη µήνυση της Dominion, αυτές οι συζητήσεις θα προστατεύονταν από τον πολιτειακό νόµο για το προνόµιο του Κλήρου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά