Από τα χέρια της οικογένειας Κασσελάκη στην κατοχή του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά, η έπαυλη που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Πανός 2 και Τερψιχόρης στην Εκάλη, στην οποία μεγάλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Αθήνας, το οποίο εδώ και δεκαετίες συγκεντρώνει βλέμματα θαυμασμού.

*Διαβάστε εδώ: Στέφανος Κασσελάκης: "Χρειάζεται να έχουμε μια καλύτερη ζωή τώρα και όχι μια σταθερότητα στον πάτο"

Το συγκεκριμένο ακίνητο πέρασε από όλα τα στάδια, από στιγμές αίγλης μέχρι στιγμές παρακμής. Κάποτε ήταν αντικείμενο θαυμασμού, με τους περαστικούς να αναρωτιούνται ποιος το έχει, να το ζηλεύουν και να θέλουν να το αποκτήσουν.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς, ο σημερινός του ιδιοκτήτης, ο οποίος έχει πει για τη συγκεκριμένη έπαυλη ότι είναι ένα από τα ωραιότερα σπίτια στην Αθήνα. Για αυτόν τον λόγο, μάλιστα, επιλέχθηκε και από έναν από τους πιο επιτυχημένους τράπερ, τον Light, για να αποτελέσει το σκηνικό ενός από τα βιντεοκλίπ του.

Υπήρξαν, όμως, και οι εποχές που το συγκεκριμένο ακίνητο βρέθηκε στα αζήτητα και μάλιστα βγήκε ακόμα και σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Πάντως, εάν κάποιος ανατρέξει στον χρόνο, θα παρατηρήσει πως η διαδρομή της έπαυλης είναι συνυφασμένη και με τη διαδρομή της οικογένειας Κασσελάκη, καθώς το 2002, χρονιά κατά την οποία μεταβιβάστηκε το ακίνητο, έφυγε στην Αμερική και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ηλικία 14 ετών.

Εκείνη την εποχή ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ισχυριστεί πως η οικογένειά του είχε πέσει θύμα του «παραδικαστικού κυκλώματος», χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί κάποια σχετική απόφαση που να το αποδεικνύει.

Η συγκεκριμένη βίλα, μάλιστα, «τραβάει» μέχρι και σήμερα τον πατέρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Κασσελάκη, στα δικαστήρια. Και αυτό καθώς προσπαθεί να ακυρώσει τα πρόστιμα και τους φόρους που του έχουν καταλογιστεί για το εν λόγω ακίνητο, το οποίο, καθ’ όλη τη διάρκεια των 14 χρόνων που φέρεται να ανήκε στην οικογένεια, βρισκόταν στο χαρτοφυλάκιο υπεράκτιας εταιρείας, η οποία είχε ως μοναδικό αντικείμενο τη διαχείριση της έπαυλης.

Όπως αποκαλύφθηκε από έρευνα του ΣΔΟΕ, το 2002 ως ιδιοκτήτης της βίλας εμφανιζόταν η υπεράκτια εταιρεία Oswego, αλλά μέτοχοί της ήταν κατά 50% ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη και κατά 50% η μητέρα του. Η εν λόγω υπεράκτια εταιρεία συστήθηκε το 1987 και την επόμενη χρονιά πέρασε στο χαρτοφυλάκιό της το εντυπωσιακό ακίνητο στην Εκάλη. Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΔΟΕ, η εν λόγω εταιρεία αγόρασε την έπαυλη της Εκάλης το 1988 και στη συνέχεια υπέβαλε δήλωση έναρξης εργασιών στην Ελλάδα με έδρα τον Πειραιά, όπου στεγαζόταν και η επιχείρηση ναυτιλιακών χρωμάτων του κ. Κασσελάκη.


Δικαστική διαμάχη

Το 1994 η εν λόγω εταιρεία εκμίσθωσε το ακίνητο στο Θεόδωρο Κασελάκη και τη σύζυγό του. Ως αντίκλητος της εταιρείας εμφανιζόταν η Χρυσούλα Βαρσάκη, η οποία εργαζόταν στις εταιρείες του Κασσελάκη, ενώ από τον Ιούλιο του 2001 έως και τον Αύγουστο του 2001 νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας ήταν ο δικηγόρος Αθηνών Μιχαήλ Βαρκλαντής.

Η κ. Βαρσάκη το 2004 με υπόμνημα που κατέθεσε στη ΔΟΥ Πειραιά ανέφερε ότι ο Θεόδωρος Κασσελάκης και η σύζυγός του ήταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της υπεράκτιας εταιρείας, ενώ με τον δικηγόρο, ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή, υπήρξε μια μεγάλη δικαστική διαμάχη του πατέρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τελείωσε το 2018.

Ο πατέρας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Κασσελάκης, προσπαθεί από το 2002 να ακυρώσει τα πρόστιμα που του έχουν καταλογιστεί για το εν λόγω ακίνητο

Το 2002, χρονιά κατά την οποία για την οικογένεια τα πράγματα είχαν πάρει την κάτω βόλτα, η βίλα-κόσμημα της Εκάλης άλλαξε χέρια. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2002 η έπαυλη μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Κτηματική Τεχνική ΑΒΕΤΕ αντί τιμήματος 3.228.173 ευρώ. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι συμφερόντων του διαφημιστή Γιώργου Πολίτη.

Από τη στιγμή που η έπαυλη της Εκάλης έφυγε από την ιδιοκτησία της οικογένειας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε και μια δικαστική περιπέτεια, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ τού καταλογίστηκε οφειλή άνω των 4 εκατ. ευρώ για την περίοδο 1995- 2001, η οποία πλέον, μαζί με τις προσαυξήσεις, έχει ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ.

Ο Θεόδωρος Κασσελάκης αρχικά προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, ζητώντας την ανακοπή των πράξεων ταμειακής βεβαίωσης, αλλά το 2011 η αίτησή του απορρίφθηκε. Στη συνέχεια, ο πατέρας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά να αναιρεθεί η πρωτόδικη απόφαση.

Το 2018, ωστόσο, και πάλι απορρίφθηκε η αίτησή του. Τελευταίο βήμα ήταν το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο ο Θ. Κασσελάκης προσέφυγε το 2019, ζητώντας να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση.

Πέντε χρόνια μετά, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η αίτηση έπρεπε να απορριφθεί ως αβάσιμη. Βέβαια, λόγω σπουδαιότητας, η οποία ανάγεται στην ερμηνεία του Άρθρου 115 του ΚΦΕ, που αφορά το θέμα της ευθύνης των διοικούντων για τις φορολογικές υποχρεώσεις των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων που διοικούν, κρίθηκε ότι η υπόθεση έπρεπε να παραπεμφθεί από την 5μελή στην 7μελή σύνθεση για οριστική λύση και η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται με το νέο δικαστικό έτος.


Πλειστηριασμός

Από το 2002 μέχρι και το 2014, χρονιά κατά την οποία έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Πολίτης, η έπαυλη βρισκόταν ακόμη σε ημέρες δόξας. Από εκεί και πέρα, άρχισαν και οι «περιπέτειες» για το ακίνητο, το οποίο, πριν καταλήξει στον Χάρη Βαφειά, πέρασε και από τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Κι αυτό καθώς μετά τον θάνατο του Γ. Πολίτη η Κτηματική Τεχνική ΑΒΕΤΕ μπήκε σε διαδικασία εκκαθάρισης και εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων. Ένα από αυτά ήταν και η έπαυλη της Εκάλης.

Συγκεκριμένα, το 2018 το εντυπωσιακό ακίνητο βγήκε σε διάστημα λίγων μηνών τέσσερις φορές σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Στις 18 Απριλίου 2018, με επισπεύδουσα τράπεζα για χρέη, το ακίνητο μπήκε στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, με την τιμή της πρώτης προσφοράς να ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε από την 5μελή στην 7μελή σύνθεση για οριστική λύση και η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται με το νέο δικαστικό έτος

Πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά η τιμή της πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 2,8 εκατ. ευρώ, ωστόσο, με δικαστική απόφαση, το ποσό διορθώθηκε και το αρχικό τίμημα ορίστηκε στα 4 εκατ. ευρώ. Λίγο αργότερα, στις 23 Μαΐου, η διαδικασία επαναλήφθηκε, με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς, ενώ μερικούς μήνες μετά η έπαυλη βγήκε και πάλι στο ηλεκτρονικό «σφυρί», αυτήν τη φορά, ωστόσο, με μειωμένο τίμημα. Στις 3 Οκτωβρίου 2018 η βίλα βγήκε ξανά σε πλειστηριασμό, με την τιμή της πρώτης προσφοράς να ανέρχεται στα 3,35 εκατ. ευρώ, ενώ έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες το τίμημα έπεσε στα 2,9 εκατ. ευρώ. Τελικά, τα τελευταία χρόνια η έπαυλη πέρασε στα χέρια του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά, ο οποίος την αγόρασε ως επένδυση.

Μάλιστα, είχε εκτιμήσει ότι πλέον η αξία της μπορεί να ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ το στρέμμα. Σε κάθε περίπτωση, τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ακινήτου, που μάγεψε το 1988 τον πατέρα και τη μητέρα του Στέφανου Κασσελάκη, είναι εντυπωσιακά και εύλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επενδυτών. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια διώροφη μονοκατοικία-μεζονέτα, έπαυλη στην πραγματικότητα, πολυτελούς κατασκευής, η οποία αποτελείται από υπόγειο όροφο συνολικής επιφάνειας 548,32 τ.μ., στον οποίο βρίσκονται το λεβητοστάσιο, κλίμακα ανόδου προς τον ισόγειο όροφο, φρεάτιο, ανελκυστήρας, συνολικά έντεκα χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και χώρος ελιγμών, όπως και επτά χώροι αποθήκευσης. Παράλληλα, αποτελείται από ισόγειο όροφο συνολικού εμβαδού 519,61 τ.μ. και πρώτο όροφο συνολικού εμβαδού 298,20 τ.μ.

Η έπαυλη έχει ανεγερθεί σε ένα οικόπεδο επιφάνειας 2.905,81 τ.μ. Περιλαμβάνει, επίσης, χώρους που αποτελούν δωμάτια προσωπικού, χώρο κλειστού κυκλώματος, αποδυτήρια, ξενώνες και πολλά άλλα. Στη βίλα έγιναν και δύο προσθήκες από την οικογένεια Κασσελάκη, το 1990 και το 1991, δίνοντάς της ακόμα μεγαλύτερη αξία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 11/05/2024