Λίγα 24ωρα πριν τους ημιτελικούς του Final 4 στο Βερολίνου, με τον Ολυμπιακό να ανταγωνίζεται τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Uber Arena και τον Παναθηναϊκό μάχεται έναντι της Φενέρμπαχτσε, «ερυθρόλευκοι» και «πράσινοι» ονειρεύονται την κατάκτηση ακόμη μίας Euroleague. Με το μπασκετικό «θερμόμετρο» στα ύψη, Πειραιάς και Αθήνα επιδιώκουν να ράψουν ένα ακόμη αστέρι στη φανέλα τους. Αν οι δύο ελληνικές ομάδες επικρατήσουν των αντιπάλων τους, τότε ο φετινός τελικός της Ευρωλίγκα θα έχει γαλανόλευκο χρώμα.

Και ενώ ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τα ντέρμπι της Παρασκευής, οι υποστηρικτές των δύο «αιωνίων» αναπολούν τα τρόπαια που έχουν κατακτήσει στην ευρωπαϊκή διοργάνωση και σταυρώνουν τα δάκτυλα για ακόμη έναν τίτλο. Αν ο Ολυμπιακός προκριθεί και κερδίσει στον τελικό, τότε θα στεφθεί για τέταρτη φορά νικητής (πρ. πρωταθλήματα: 1997, 2012, 2013) ενώ αν επικρατήσει ο Παναθηναϊκός τότε για εκείνον θα είναι η 7η «κούπα» του (πρ. πρωταθλήματα: 1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011).

Με αφορμή λοιπόν τις επικείμενες αναμετρήσεις, πάμε να θυμηθούμε τις καλύτερες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ σε τελικούς Euroleague. Game wining καλάθια, ιστορικές ανατροπές, πανίσχυρα ρόστερ, εμβληματικοί παίκτες και προπονητές που έδωσαν ελληνικό «άρωμα» στη διοργάνωση.

Οι καλύτερες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ σε τελικούς Ευρωλίγκας 

1. Το θαύμα της Πόλης: Το βράδυ της 13ης Μαΐου 2012 ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο της Ευρωλίγκας για δεύτερη φορά, στον τελικό του Final 4 μέσα στο “Σινάν Ερντέμ” της Κωνσταντινούπολης κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με το καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη, που έμεινε στην ιστορία ως «πεταχτάρι», η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς νίκησε τη ρώσικη «αρκούδα» με 62-61. Καλύπτοντας τους 19 πόντους που τους χώριζαν από τους Ρώσους μέσα στα 12 τελευταία λεπτά, οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποίησαν μια επική ανατροπή. Εννιά δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα, με την ΤΣΣΚΑ να προηγείται 61-60, ο Βασίλης Σπανούλης κάνει φάουλ στον Σισκάουσκας και αφού ο Λιθουανός αστοχεί και στις δύο βολές, ο Κώστας Παπανικολάου μαζεύει το ριμπάουντ και δίνει την μπάλα στα χέρια του αρχηγού του Ολυμπιακού. Τη σκυτάλη παίρνει ο Γιώργος Πρίντεζης, οποίος στην εκπνοή του χρόνου, πραγματοποιεί το σουτ της ζωής του.

CVNplus - Olympiacos BC (Το βλέμμα παγώνει - Η καρδιά σταματά)


2. Ξανά εστεμμένος: «Βασιλιάς» της Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά στέφθηκε στις 12 Μαΐου 2013 ο Ολυμπιακός, ο οποίος επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης με 100-88 στον τελικό της Ευρωλίγκας στο Λονδίνο. Η «βασίλισσα» προηγούταν με 17 πόντους διαφορά στο ξεκίνημα του αγώνα, αλλά στη συνέχεια οι «ερυθρόλευκοι» όχι μόνο κάλυψαν γρήγορα το χάντικαπ, αλλά στην τελευταία περίοδο έβαλαν 39 πόντους. Η Ρεάλ υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Ολυμπιακού και του Βασίλη Σπανούλη που κέρδισε τον δεύτερο συνεχόμενο βραβείο του MVP του Final 4 . Ήταν η χρονιά που οι Πειραιώτες μπήκαν στο κλειστό «κλαμπ» των Μακάμπι Τελ Αβίβ και Γιουγκοπλάστικα που είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν πάρει «back to back» τίτλους σε Final 4 και η χρονιά που ο Γιώργος Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατέκτησε την Ευρωλίγκα.

Olympiakos - Real Madrid 100-88 (όλα τα καλάθια) HD


3. Το τρίτο αστέρι: Στις 5 Μαΐου 2002, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα εκείνης της χρονιάς, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε στη Μπολόνια την τρίτη του Euroleague κόντρα στη Κίντερ του Έτορε Μεσίνα με 89-83. Το «Τριφύλλι» πήγε στο Παλαμαγκούτι όντας το μεγάλο αουτσάιντερ του Final 4 έχοντας για αντίπαλο μια Κίντερ που είχε στο ρόστερ της την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με αστέρια της τον Μανού Τζινόμπιλι και Μάρκο Γιάριτς. Στην αρχή του τελικού όλα έμοιαζαν υπέρ των Ιταλών, ωστόσο οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατάφεραν να γυρίσουν το ματς και να ράψουν το τρίτο αστέρι στη φανέλα τους. Ηγέτες των «πρασίνων» αναδείχθηκαν οι Ντέγιαν Μποντιρόγκα και Ιμπραήμ Κουτλουάι, ενώ κομβικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης έπαιξε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος.

HighLights, 2002, Bologna, Final KIN-PAO


4. Η καλύτερη πράσινη «αρμάδα». Στις 3 Μαΐου 2009 οι «πράσινοι» στέφθηκαν για 5η φορά πρωταθλητές Ευρώπης, επικρατώντας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό της Euroleague στο Βερολίνο με σκορ 73-71. Ο Παναθηναϊκός είχε κάνει ένα εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο με 20 πόντους διαφορά, στο οποίο προηγήθηκε με 48-28, με τους Γιασικεβίτσιους, Σπανούλη, Διαμαντίδη, Μπατίστ, Πέκοβιτς να δίνουν ρεσιτάλ στο παρκέ της O2 Arena. Μετά το ημίχρονο, η «ομάδα του στρατού» επέστρεψε στο παιχνίδι αποκλειστικά με τη βοήθεια των διαιτητών. Με την αφύπνιση του Σισκάουσκας, οι Ρώσοι «ροκάνισαν» τη διαφορά στους 2 ωστόσο η βολή του Γιασικεβίτσιους και η άμυνα του Νίκολας κλείδωσαν τη νίκη για την ομάδα του Ομπράντοβιτς.

HighLights 2009, Berlin, FINAL PAO-CSKA



5. Τα πρώτα τους:
  • Η 11η Απριλίου 1996 είναι μια ημερομηνία σημείο αναφοράς για το «τριφύλλι» του Μάλκοβιτς καθώς βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός με τον Ντομινίκ Γουίλκινς στο ρόστερ του επικράτησε της Μπαρτσελόνα στο Παλέ ντε Μπερσί με 67-66 και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε την Euroleague.
  • Ήταν 24 Απριλίου 1997 όταν ο Ολυμπιακός του Ίβκοβιτς ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν τότε στον τελικό του Final 4 της Ρώμης με 73-58 της Μπαρτσελόνα με ηγέτη τον σπουδαίο Ντέιβιντ Ρίβερς, κατακτώντας την πρώτη EuroLeague της ιστορίας τους.