
Άγγελος Ποστέκογλου: Από τη Νέα Φιλαδέλφεια στον τελικό του Europa League
Η πορεία μέχρι την καταξίωση
O Άγγελος Ποστέκογλου γράφει ιστορία το βράδυ της Τετάρτης στο Μπιλμπάο, καθώς στο παιχνίδι Τότεναμ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα γίνει ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα προπονητής που θα βρεθεί σε τελικό διασυλλογικής διοργάνωσης της UEFA.
Άγγελος Ποστέκογλου: Μετανάστευση, ποδόσφαιρο και σύνδεση με τις ρίζες
Γεννημένος το 1965 στη Νέα Φιλαδέλφεια και, σε ηλικία μόλις πέντε ετών, μετανάστευσε μαζί με την οικογένειά του στην Αυστραλία. Οι πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες της εποχής οδήγησαν χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη, μια πόλη με έντονη ελληνική παρουσία και δραστήρια ομογένεια. Εκεί, ο μικρός Άγγελος βρήκε στο ποδόσφαιρο όχι μόνο μια διέξοδο, αλλά και το πάθος που θα καθόριζε τη ζωή του. Αγωνίστηκε σχεδόν μία δεκαετία στη Σάουθ Μέλμπουρν, μια ομάδα που αποτελούσε κέντρο της ελληνικής κοινότητας. Κατάκτησε δύο πρωταθλήματα και φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το 1996, σε ηλικία μόλις 34 ετών, ανέλαβε ως προπονητής την ομάδα, σηματοδοτώντας την αρχή μιας εντυπωσιακής προπονητικής πορείας που θα τον οδηγούσε πολύ μακριά από τα σύνορα της Αυστραλίας.
Παρότι μεγάλωσε στην Αυστραλία, δεν έπαψε ποτέ να νιώθει Έλληνας. Το 2008 επέστρεψε προσωρινά στην Ελλάδα, για να προπονήσει την Παναχαϊκή στην Πάτρα. Παρότι η παραμονή του ήταν σύντομη, η εμπειρία αυτή είχε έντονο συναισθηματικό χαρακτήρα. Σε κάθε του δήλωση, ο Ποστέκογλου τόνιζε τον διπλό του ρόλο: «Δεν είμαι μόνο Αυστραλός. Είμαι και Έλληνας – και είμαι υπερήφανος και για τις δύο πλευρές της καταγωγής μου». Για εκείνον, η ελληνικότητα δεν ήταν μόνο θέμα γλώσσας ή παράδοσης, αλλά βαθιά εσωτερική ταυτότητα.

Η καταξίωση του Ποστέκογλου στην εθνική Αυστραλίας
Η καταξίωσή του ξεκίνησε ουσιαστικά με την εθνική ομάδα της Αυστραλίας, την οποία ανέλαβε το 2013. Την οδήγησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία και, ένα χρόνο αργότερα, στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ασίας. Ήταν η πρώτη φορά που η Αυστραλία κατέκτησε τον τίτλο, και το επίτευγμα πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο και τη φιλοσοφία του. Ακολούθησε η εμπειρία στην Ιαπωνία με τη Γιοκοχάμα Μαρίνος, όπου οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος J-League το 2019. Ήταν ζήτημα χρόνου να ανοίξουν οι πόρτες της Ευρώπης.
Το 2021 ανέλαβε τη Σέλτικ την οποία οδήγησε σε νταμπλ, εντυπωσιάζοντας με τη φιλοσοφία του και το στυλ παιχνιδιού του. Σύντομα το όνομά του ακούστηκε έντονα στα ευρωπαϊκά μέσα, ενώ κέρδισε τον σεβασμό φιλάθλων και παικτών.

Πρώτος Έλληνας προπονητής στην Premier League
Το καλοκαίρι του 2023 ανέλαβε τα ηνία της Τότεναμ, μπαίνοντας στην ιστορία ως ο πρώτος γεννημένος Έλληνας προπονητής που εργάζεται στην Premier League. Η αρχή συνοδεύτηκε από δυσπιστία των ΜΜΕ, αλλά σύντομα φάνηκαν τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του. Ωστόσο, η φετινή χρονιά δεν ήταν εύκολη, καθώς η Τότεναμ γνώρισε 20 ήττες και είναι 17η στη χειρότερη θέση των τελευταίων δύο δεκαετιών. Παρ’ όλα αυτά, ο Ποστέκογλου διατήρησε τη θέση του χάρη στην εξαιρετική πορεία στο Europa League.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΑΕΚ: Ελληνοαυστραλός ατζέντης... στέλνει τον Ποστέκογλου στην "Ένωση"!
Η Τότεναμ ξεκίνησε με 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα στη φάση των ομίλων του Europa League. Στη φάση των «16» απέκλεισε την ΑΖ Άλκμααρ με συνολικό σκορ 3-2. Στα προημιτελικά επιβλήθηκε της Άιντραχτ Φρανκφούρτης (2-1) και στον ημιτελικό απέκλεισε τη Μπόντο Γκλιμτ (5-1), παίρνοντας πανάξια την πρόκριση στον τελικό. Η Τότεναμ δεν έχει σηκώσει ευρωπαϊκό τρόπαιο από το UEFA Cup του 1984 και κανέναν τίτλο από το League Cup του 2008, οπότε μιλάμε για ραντεβού με την ιστορία!

Ο τελικός του Europa League και η κληρονομιά
Ο ίδιος βλέπει τον τελικό σαν κάτι βαθύτερο. «Δεν πρόκειται απλώς για έναν τελικό. Είναι κάτι πολύ πιο βαθύ για μένα. Είμαι παιδί Ελλήνων μεταναστών, μεγάλωσα σε μια κοινότητα που πάλευε για αναγνώριση. Αυτός ο τελικός είναι ένα μήνυμα ελπίδας», δήλωσε πρόσφατα. Είναι ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα προπονητής που φτάνει σε τελικό ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, ο Άγγελος Ποστέκογλου έχει ήδη αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα. Από τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Μελβούρνη, μέχρι τη Σκωτία και το Λονδίνο, η πορεία του δείχνει ότι η επιτυχία δεν έχει γεωγραφικούς περιορισμούς. Αν έρθει το τρόπαιο, θα είναι αφιερωμένο και σε όλους όσοι έφυγαν από την Ελλάδα, αλλά δεν ξέχασαν ποτέ την καταγωγή τους. Κι αν όχι, εκείνος ήδη κατέκτησε κάτι μεγαλύτερο. Να γίνει πρότυπο για νέους που μεγαλώνουν μεταξύ δύο πολιτισμών, δείχνοντας πως ένα παιδί μεταναστών από τη Νέα Φιλαδέλφεια μπορεί να γράψει ιστορία στην Ευρώπη.