Στο πένθος έχει βυθιστεί ο ελληνικός καλλιτεχνικός κόσμος, καθώς έφυγε από τη ζωή χθες, Δευτέρα, ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Γαλανός, σε ηλικία 79 ετών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ηθοποιός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Σημειώνεται πως ως ένα  «ένα κράμα ταλέντου, γοητείας και έντονης εκφραστικότητας» περιέγραψε τον Νίκο Γαλανό η Finos Film στο βίντεο που δημοσίευσε χθες, Δευτέρα στο άκουσμα της είδησης ότι ο δημοφιλής ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή. Ευγένειας και διακριτικότητας θα προσθέταμε εμείς αν θυμηθούμε τις ερμηνείες του στις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου όπως το «Ενα αστείο κορίτσι» και «Σ’ αγαπώ» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ή η «Αμαρτία της ομορφιάς» με την Μπέτυ Λιβανού και το «Η Ρένα είναι οφ-σάιντ» με τη Ρένα Βλαχοπούλου.

Διαβάστε: Νίκος Γαλανός: Το σπαρακτικό αντίο της δεύτερης συζύγου του, Κατερίνας Μαραγκού - "Πάλεψες λιονταρίσια"

«Aν δεν μίλαγε η Κάτια, εγώ δεν θα το έλεγα ποτέ ότι υπήρξαμε αρραβωνιασμένοι. Όπως και δεν το είχα πει ποτέ. Ήμασταν αρραβωνιασμένοι και πηγαίναμε για γάμο. Με δαχτυλίδι, επίσημα». Για τέτοια διακριτικότητα μιλάμε. «Εμένα όμως δεν μου άρεσε να μιλάω, δεν μου άρεσε ποτέ να αναφέρομαι ούτε στα προσωπικά μου αλλά ούτε και στα προσωπικά των άλλων», επιβεβαίωνε σε συνέντευξη που είχε δώσει πρόσφατα στην εκπομπή «Στούντιο 4» ο Νίκος Γαλανός.

Νίκος Γαλανός: Η Αλίκη με έβρισε και ηρεμήσαμε

Και δεν ήταν φυσικά μόνο το γοητευτικό παρουσιαστικό του που τον έφερε δίπλα στις σημαντικότερες ηθοποιούς της εποχής, όπως η Τζένη Καρέζη που τον ανακάλυψε και αργότερα η Αλίκη Βουγιουκλάκη. «Το θεατρικό μου ντεμπούτο έγινε στον θίασο της Τζένης Καρέζη όταν πήγα να παρακολουθήσω με έναν φίλο μου μια πρόβα της και με φώναξε να ανέβω στη σκηνή. Εκείνη η πρόβα έμελλε να μου αλλάξει τη ζωή. Μου ζήτησε το τηλέφωνό μου και όταν με πήρε αργότερα, μου είπε “σε θέλω στη δουλειά”», έχει πει ο Νίκος Γαλανός που παράλληλα αποκάλυπτε ότι της μιλούσε στον πληθυντικό.

«Στην Αλίκη από την πρώτη στιγμή της μιλούσα στον ενικό. Η Αλίκη σου έδινε μια άλλη αμεσότητα. Οπότε μια μέρα σε ένα γύρισμα, βραδινό μάλιστα, μου λέει να σε ρωτήσω κάτι: “Στην Τζένη μιλάς στον ενικό ή στον πληθυντικό;”, ώπα λέω, εδώ τώρα κάτι δεν πάει καλά. Λέω να σας πω κ. Βουγιουκλάκη, συνήθως τις περισσότερες φορές στον πληθυντικό αλλά αν θέλετε σας μιλάω και εσάς στον πληθυντικό δεν έχω κανένα πρόβλημα. Και τσακωθήκαμε, σε σημείο να έχουμε μετά ερωτικές σκηνές και εγώ να της μιλάω “με το κυρία Βουγιουκλάκη” μέχρι που έπειτα από 3-4 γυρίσματα ξέσπασε και με έβρισε και ηρεμήσαμε», είχε πει ο Νίκος Γαλανός σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Νίκος Γαλανός: Η τάξη μας είχε ενδιαφέροντα παιδιά

Ακόμη, αναφορικά με τα χρόνια του στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη έχει πει ότι ήταν συμμαθητής με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, τον Λευτέρη Βογιατζή και τη Μαρία Ιωαννίδου. «Η τάξη μας είχε ενδιαφέροντα παιδιά που έκαναν καριέρα. Ο ένας από αυτούς ήταν ο Τερζόπουλος και ο άλλος ήταν ο Λευτέρης Βογιατζής. Πολύ έντεχνο. Η Μαρία Ιωαννίδου ήταν επίσης συμμαθήτριά μου που δεν θέλει να το λέω για να μην καταλαβαίνουν την ηλικία της. Τότε ήταν 7 χρονών. Εγώ την ηλικία μου τη λέω, δεν έχω πρόβλημα», έλεγε.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι θρησκευτικές του αναζητήσεις. Αν και ποτέ δεν απαρνήθηκε τον Χριστιανισμό, είχε δηλώσει ότι οι αναζητήσεις του τον έφεραν πολύ κοντά στον Βουδισμό. «Προσπάθησα να εμβαθύνω και σε θρησκευτική ιδεολογία. Γύρω στο ’70, είχε έρθει εδώ ο Δαλάι Λάμα, ιδιωτικά. Ήμασταν μια ομάδα γύρω στα 15-18 άτομα και είχαμε φέρει τον Δαλάι Λάμα. Με έχει βαφτίσει ο Δαλάι Λάμα. Η περίοδος τότε ήταν των αναζητήσεων μέσα από τον Βουδισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήμουν Χριστιανός Ορθόδοξος ή ότι δεν είμαι. Ήμουν και είμαι. Ο Βουδισμός είχε κάποια άλλα στοιχεία, δεν είναι τόσο ακραία θρησκευτικά, είναι λίγο πιο ανθρωποκεντρική η ιδεολογία και όχι τόσο αυτό που έχουμε εμείς στην Ορθοδοξία. Μετά προχώρησα και σε άλλες αναζητήσεις», είχε περιγράψει ο Νίκος Γαλανός, ενώ παράλληλα σημείωνε ότι «πήγαινα στο Άγιον Όρος και τώρα πάω. Έχω φίλους στο Άγιο Όρος και έχω και χώρο δικό μου σε μονή, που μπορώ να πάω να μείνω» είχε συμπληρώσει.

Τέλος, για την ομορφιά και τη γοητεία υπογράμμιζε στη Lifo ότι «ακούω πολλές φορές ότι είμαι ο τελευταίος εν ζωή ζεν πρεμιέ. Η ομορφιά δεν έχει σχέση με την εξωτερική εμφάνιση αλλά με αυτό που εκπέμπει ένας άνθρωπος, δηλαδή αυτό που πηγάζει από την ψυχή του. Απλώς, αρκετές φορές η εσωτερική ομορφιά αντικατοπτρίζεται και στο πρόσωπο και το βλέμμα. Γι’ αυτό συχνά λέμε, και μεταφορικά: “Αυτός είναι ωραίος άνθρωπος”».

Φωτογραφία:  NDPPHOTO / ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΡΕΑΣ