Των Δημήτρη Κουνιά, Γιώργου Τόλη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα να φέρει στο προσκήνιο νέα σε ηλικία πρόσωπα, διορίζοντάς τα σε κρατικές θέσεις, σε μια προσπάθεια ανανέωσης του προσωπικού της κυβέρνησης.

Από τις ανακατατάξεις που σημειώθηκαν πρόσφατα σίγουρα ξεχωρίζει ο διορισμός της 28χρονης Κατερίνας Νοτοπούλου στην ηγεσία του νεοσύστατου πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εγκαινίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο, δεσμευόμενος μάλιστα να επισκέπτεται την πόλη του βορρά τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.

Αν και η κομματική πορεία της νεαρής διευθύντριας είναι γνωστή, αφού ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του 2015 στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της συμπρωτεύουσας, αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως έχει περάσει και από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου το 2012 εργαζόταν στον τομέα της καθαριότητας.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η 24χρονη τότε ΣΥΡΙΖΑία μετρούσε ήδη αρκετή προϋπηρεσία στο γραφείο του σημερινού βουλευτή Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, εκτελώντας χρέη εκπροσώπου Τύπου για τον υποψήφιο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2010. Αν και η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» δεν πήρε το αποτέλεσμα που προσδοκούσε στην κάλπη, έχοντας αναδειχθεί πέμπτη σε ψήφους, η προσφορά και το έργο της Κατερίνας Νοτοπούλου αναγνωρίστηκαν.

Ετσι, δύο χρόνια μετά, υπογράφηκε από τον Γιάννη Μπουτάρη η σύμβαση πρόσληψής της στον δήμο για δύο μήνες, από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο του 2012, στον τομέα της καθαριότητας δρόμων.

Μάλιστα, όπως περιγράφεται στην απόφαση, «κυρία απασχόληση της αντισυμβαλλόμενης είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων ή το σάρωμα των οδών, πλατειών και κοινοχρήστων χώρων της πόλης, σύμφωνα με τις υποδείξεις του αρμόδιου επόπτη, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά και εργαλεία, εφαρμόζοντας το σύνηθες πρόγραμμα της υπηρεσίας, σε διάφορες βάρδιες (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) και ακολουθώντας το πρόγραμμα απασχόλησης του λοιπού προσωπικού καθαριότητας».

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κατερίνα Νοτοπούλου ελάχιστα ασχολήθηκε με το νέο της επάγγελμα τότε, καθώς την ίδια περίοδο είχε αυξημένες αρμοδιότητες στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, μετά την ανέλπιστη ανάδειξη του κόμματος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ετσι, οι... κακές γλώσσες στην πόλη του Θερμαϊκού λένε πως η πρόσληψή της αποτέλεσε ουσιαστικά ένα μικρό «ρουσφέτι» από τον Γιάννη Μπουτάρη στον συνδυασμό της αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη.

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Η αναβάθμιση, πάντως, της κυρίας Νοτοπούλου συνεχίζει να απασχολεί έντονα τα πολιτικά στέκια της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι τα αυξημένα μέτρα που έχουν ληφθεί στο κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα. Το Διοικητήριο στη Θεσσαλονίκη, όπου εδώ και πολλά χρόνια εδρεύει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, θυμίζει... αεροδρόμιο.

Συγκεκριμένα, στο κτίριο όπου βρίσκεται πια η έδρα της επικεφαλής του Αλέξη Τσίπρα στον βορρά, τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί και κάθε ένας που μπαινοβγαίνει θα πρέπει να περνάει από αλλεπάλληλους ελέγχους, που παραπέμπουν στις ακτίνες Χ των αεροδρομίων!

Ο πρώτος έλεγχος γίνεται στην είσοδο, όπου είναι εγκαταστημένη εδώ και καιρό η ασφάλεια του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Ο δεύτερος και πιο εξονυχιστικός έλεγχος -ο οποίος είναι καινούργιος, αφού άρχισε να λειτουργεί μετά τα εγκαίνια- γίνεται με την είσοδο των επισκεπτών στο κεντρικό κτίριο. Μάλιστα, τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου ο έλεγχος επεκτάθηκε στους υπαλλήλους του υπουργείου! Οσο για τον τρίτο έλεγχο, αυτός πραγματοποιείται στον πρώτο όροφο, στη δεξιά πλευρά του κτιρίου, έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο. Χρειάζεται, λοιπόν, μεγάλη υπομονή από όποιον βρεθεί στο «Μέγαρο Μαξίμου» της Θεσσαλονίκης για κάποιο αίτημα ή... ρουσφέτι.

Το γραφείο έχει τρεις χώρους. Στον έναν είναι η έδρα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπάρχουν και άλλα δύο γραφεία, όπου στεγάζονται η κ. Νοτοπούλου και οι συνεργάτες της, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη και για μια γραμματεία.

Τους χώρους επισκέφτηκε το περασμένο Σάββατο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από επιλεγμένα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Στέργιος Πιτσιόρλας και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Γενικά, έμεινε ευχαριστημένος, καθώς οι χώροι ήταν προσεκτικά διακοσμημένοι, με τους πίνακες να προέρχονται από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και να είναι της επιλογής της κ. Νοτοπούλου. Ζήτησε, πάντως, να αλλάξει η χωροθέτηση του γραφείου του, προκειμένου να έχει θέα από το παράθυρο.

Οσο για την κ. Νοτοπούλου, που αυτές τις πρώτες ημέρες είναι πολλές ώρες στο Διοικητήριο, στα εγκαίνια προσπάθησε να μείνει μακριά από το κάδρο της στιγμιαίας επικαιρότητας, γιατί, όπως λέγεται, η υπερδημοσιότητα που πήρε η υπόθεση δεν άρεσε σε συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά και σε πολλά στελέχη της Θεσσαλονίκης. Συζητήθηκε, μάλιστα, έντονα η πληροφορία ότι και η κ. Κόλλια-Τσαρουχά ήταν ενοχλημένη, κάτι που διέψευσε η ίδια με δηλώσεις της, με τις οποίες στήριξε την καινούργια «ένοικο» του κτιρίου. Πάντως, η κ. Νοτοπούλου δεν έκανε την παραμικρή δήλωση σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης του περασμένου Σαββάτου, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε με το τέλος της σύσκεψης των φορέων, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα.

 

To έγγραφο της πρόσληψης στην υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης

Με μισθό 2.560 τον μήνα

Αυτή την εβδομάδα δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ο διορισμός της επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφει ο κ. Τσίπρας, η κ. Νοτοπούλου διορίζεται από τις 23 Νοεμβρίου στη θέση της «Προϊσταμένης στο Γραφείο Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού» και θα αμείβεται με τις «κάθε είδους αποδοχές που αντιστοιχούν κάθε φορά στον 1ο βαθμό της κατηγορίας ειδικών θέσεων».

Οπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ο μισθός «ειδικών θέσεων 1ου βαθμού» ορίζεται στο ποσό των 1.960 ευρώ τον μήνα, ενώ, παράλληλα, δικαιούνται το επίδομα θέσης ευθύνης (600 ευρώ), δηλαδή συνολικά 2.560 ευρώ. Στις ανωτέρω απολαβές μπορούν να προστεθούν υπερωρίες και πιθανώς και η «αποζημίωση η οποία συνδέεται με την άσκηση ιδιαίτερων ή σημαντικών καθηκόντων».

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση, διαρθρώνονται τέσσερις νέες θέσεις: Μία θέση προϊσταμένου, μία θέση ειδικού συμβούλου-συνεργάτη και δύο θέσεις μετακλητών υπαλλήλων οι οποίοι θα στελεχώσουν το γραφείο. Οπως αναφέρεται, επίσης, στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου ανήκει η «παρακολούθηση, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων στον πρωθυπουργό για την ενίσχυση του κυβερνητικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς φορείς».

Η λειτουργία του γραφείου προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις. Με το «καλημέρα» η Ν.Δ. το χαρακτήρισε ως επικοινωνιακή «φούσκα». Σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας και Θεόδωρος Καράογλου σημείωσαν ότι «θα ήταν πιο χρήσιμο και ωφέλιμο για τη Μακεδονία και τη Θράκη ο πρωθυπουργός να αφήσει στην άκρη τα εγκαίνια γραφείων άνευ αρμοδιοτήτων και να επανασυστήσει αυτόνομο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενισχύοντάς το με αποκλειστικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες, όπως εκείνες που απέκτησε τον Ιούνιο του 2012». Ταυτόχρονα, η ΛΑΕ διακωμώδησε το γεγονός, στήνοντας την ημέρα των εγκαινίων ένα γραφείο έξω από το Διοικητήριο όπου οι πολίτες προσέρχονταν για διάφορα ρουσφέτια.

Το σχετικό ΦΕΚ

Στο όλο θέμα της λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου και του διορισμού της κ. Νοτοπούλου απάντησε την Πέμπτη η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκη. «Η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων, η αναγκαιότητα αναβάθμισης της περιοχής και ο ενεργός πολιτικός και οικονομικός ρόλος της Θεσσαλονίκης αποτελούν τα αντικείμενα του νεοϊδρυθέντος γραφείου του πρωθυπουργού. Δυστυχώς, όμως, αντί η δημόσια συζήτηση να γίνει επί της ουσίας και με αντικείμενο για ακόμα μια φορά τον ρόλο του γραφείου και για το πώς μπορεί αυτός να ενισχυθεί, τα γνωστά κέντρα μετέθεσαν τη συζήτηση και από πολιτική την μετέτρεψαν σε κακόηθες κουτσομπολιό, βάζοντας στο στόχαστρο τη διευθύντρια του γραφείου και πρόσωπο του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος.

Με το ανθρωποφαγικό μένος που τους χαρακτηρίζει, οι γνωστοί κύκλοι της διαπλοκής επιδόθηκαν σε ένα ρεσιτάλ παραπληροφόρησης, φασισμού, σεξισμού και κιτρινισμού», τονίστηκε στην ανακοίνωση.