Mπορεί, ως γνωστόν, «πίσω από έναν επιτυχηµένο άνδρα να κρύβεται µια δυναµική γυναίκα», κάτι που λέγεται κυρίως για τις συζύγους ισχυρών προσωπικοτήτων, µε επιρροή, για αρκετούς πολιτικούς όµως ισχύει και κάτι επιπλέον: Πίσω από αυτούς κρύβεται µια εργαζόµενη µητέρα. Ολοι γνωρίζουν τους βουλευτές, λίγοι όµως είναι εκείνοι που ξέρουν τις γυναίκες τους ή τις συντρόφους µε τις οποίες µοιράζονται τη ζωή και τους προβληµατισµούς τους, ενώ τις περισσότερες φορές αποτελούν τους σκληρότερους κριτές τους.

Στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες δυναµικές, εργαζόµενες, µε διάθεση να διαγράψουν τη δική τους επαγγελµατική πορεία, µακριά από τους κύκλους επιρροής των συζύγων τους και την εικόνα που τις θέλει να ασχολούνται αποκλειστικά µε την εµφάνισή τους σε επίσηµες εξόδους. Οι γυναίκες αυτές, που σε προεκλογικές περιόδους µετατρέπονται σε «εργαλεία» πολιτικής στρατηγικής, ενισχύοντας την εικόνα των συντρόφων τους, προσπαθούν να συνεχίσουν σε συνθήκες οικονοµικής κρίσης τα επαγγελµατικά βήµατά τους.

Οι χώροι δραστηριοποίησης των συζύγων των πολιτικών ποικίλλουν και αυτό δεν έχει επηρεαστεί από την πολιτική διαδροµή των συντρόφων τους. Μπορεί κανείς να δει συνηθισµένα επαγγέλµατα, όπως γιατρούς, δικηγόρους και πολιτικούς µηχανικούς, αλλά και πιο σπάνια σχεδιάστριες κοσµηµάτων, σοπράνο και ξενοδόχους. Εργαζόµενες, δυναµικές σύζυγοι, που, πέρα από τη δουλειά, έχουν αναλάβει και την ανατροφή των παιδιών τους, καθώς ο ελεύθερος χρόνος των συζύγων τους, λόγω της ενασχόλησής τους µε την πολιτική, είναι ελάχιστος. Η Λιάνα Μακρίδου είναι σύζυγος του βουλευτή της Νέας ∆ηµοκρατίας Κώστα Κουκοδήµου και εργάζεται ως πολιτικός µηχανικός εδώ και είκοσι χρόνια στον ∆ήµο Κατερίνης. Υστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες κοινής ζωής και έχοντας αποκτήσει τρία παιδιά, παραδέχεται σε συζητήσεις της ότι η καθηµερινότητά της δίπλα σε έναν αθλητή ή βουλευτή δεν είναι εύκολη.

«∆εν είναι, όµως, και βαρετή», είχε πει σε συνέντευξή της, εκφράζοντας παράλληλα τον θαυµασµό της για τον σύζυγό της. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο κατάστηµα του αδελφού της. Ο κ. Κουκοδήµος, όντας φίλος και συναθλητής µε τον γαµπρό του, συναντήθηκε ξανά µε τη σύζυγό του σε νυχτερινό µαγαζί της πόλης για διασκέδαση. Από εκείνη τη νύχτα είναι µαζί. Τον Μάιο του 1998 ενώθηκαν µε τα ιερά δεσµά του γάµου, µε κουµπάρους την αδελφή της Λιάνας Μακρίδου, Χρυσούλα, και τον σύζυγό της, Αρη Νικολαΐδη. Σήµερα, το ζευγάρι φροντίζει να εξασφαλίζει πάντα χρόνο για να βρίσκεται όλη η οικογένεια µαζί, κάνοντας µικρές αποδράσεις µε τα παιδιά του.

Μιράντα Καραµανλή - Σχεδιάστρια κοσμημάτων

Η Μιράντα Καραµανλή είναι σύζυγος του βουλευτή Σερρών της Νέας ∆ηµοκρατίας Κώστα Αχ. Καραµανλή. Γεννήθηκε και µεγάλωσε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε Καλές Τέχνες και ∆ιοίκηση Πολιτισµικής ∆ιαχείρισης, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στον τοµέα της Τέχνης στο Παρίσι και στο Λονδίνο, όπου και γνώρισε τον Κώστα Καραµανλή την εποχή που ήταν στέλεχος της UBS. «Ο Κώστας είναι µεθοδικός και µαχητής, θέτει στόχους και τους πετυχαίνει. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο µπορείς να βασιστείς στα δύσκολα», συνηθίζει να λέει σε όσους τη ρωτούν για τον σύζυγό της. Μαζί επέστρεψαν στην Ελλάδα το 2004 και παντρεύτηκαν σε πολύ στενό κύκλο, στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, το 2006.

Η πρωτότοκη κόρη τους, Αναΐς, γεννήθηκε το 2008, ακολούθησε έναν χρόνο µετά η Αρια και το 2013 υποδέχθηκαν τον Αχιλλέα. Η ίδια αποφεύγει συστηµατικά τη δηµοσιότητα, έχοντας αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών της. Παράλληλα, εργάζεται ως σχεδιάστρια κοσµηµάτων, τα οποία πουλά στο εξωτερικό, ενώ παλαιότερα είχε δηµιουργήσει ένα δικό της blog για τις καλές διατροφικές συνήθειες.

Φωφώ Καραγιάννη - Ψυχολόγος σε Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

Η Φωφώ Καραγιάννη είναι σύζυγος του βουλευτή Λάρισας της Νέας ∆ηµοκρατίας, Χρήστου Κέλλα, µε τον οποίο έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τον Αχιλλέα, πολιτικό µηχανικό, και τη Λιάνα, δικηγόρο. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήµιο της Γκρενόµπλ, στη Γαλλία, τη δεκαετία του ’80, µια επιστήµη που ήταν άγνωστη εκείνη την εποχή στην πατρίδα µας. Η ειδικότητα αυτή τη βοήθησε να βρει αµέσως δουλειά στη χώρα µας, µιας και από το 1989 εργάζεται ως ψυχολόγος στο Ειδικό ∆ηµοτικό Σχολείο Λάρισας, µε τους γονείς των µαθητών να µιλούν µε τα καλύτερα λόγια για αυτή.

Με τον αναπληρωτή τοµεάρχη Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευµάτων ήρθαν κοντά λόγω και των κοινών επαγγελµατικών και επιστηµονικών ενδιαφερόντων τους, καθώς ο «γαλάζιος» πολιτικός, µετά τις σπουδές του στην Ιατρική Αθηνών, εργάστηκε από το 1990 στη Λάρισα ως ιατρός, αναισθησιολόγος, ενώ από το 1995 έως και το 1996 ήταν καθηγητής στη Νοσηλευτική Σχολή του ΤΕΙ Λάρισας.

Αννα Παπαδοπούλου - Καθηγήτρια χορωδίας

Η Αννα Παπαδοπούλου είναι σύζυγος του βουλευτή Κοζάνης µε τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ντζιµάνη. Γνωρίστηκαν στη σηµερινή εκλογική περιφέρεια του βουλευτή όταν ο κ. Ντζιµάνης υπηρετούσε εκεί τη στρατιωτική του θητεία. Η γνωριµία τους έγινε σε ένα εστιατόριο της πόλης και κουµπάρος τους έγινε ο ιδιοκτήτης του. Από τότε είναι µαζί. Η κυρία Παπαδοπούλου γεννήθηκε στο Καζακστάν, ενώ ξεκίνησε τις σπουδές της στην Εθνική Μουσική Σχολή της Κιργιζίας, στο Τµήµα Ορθοφωνίας, Μονωδίας και Χορωδίας. Αποφοίτησε από το Κρατικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Φρούνζε της Κιργιζίας ως σοπράνο, παίρνοντας το δίπλωµα «Solo τραγούδι» στον ρόλο της «Madama Butterfly» στην οµώνυµη όπερα του G. Puccini, ενώ σήµερα ζει και εργάζεται στην Κοζάνη ως καθηγήτρια στο ∆ηµοτικό Ωδείο της πόλης. Ως καθηγήτρια µονωδίας και χορωδίας έχει συνεργαστεί µε το ∆ηµοτικό Ωδείο της Πτολεµαΐδας και της Σιάτιστας.

Η ίδια συµµετείχε ως σολίστ σε έργα για ορχήστρα και σε σχήµατα µουσικής δωµατίου, ενώ έχει πάρει βραβεία στον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Λυρικού Τραγουδιού Ρόδου και στον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Τραγουδιού στην Αθήνα.

Αναστασία Παπαϊωάννου - Δικηγόρος

Η Αναστασία Παπαϊωάννου είναι σύζυγος του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα, και όσοι τη γνωρίζουν κάνουν λόγο για µια ισχυρή και δυναµική προσωπικότητα. Σπούδασε στη Νοµική και ασκεί µάχιµη δικηγορία στην πόλη της Πρέβεζας. Οι δυο τους γνωρίστηκαν από τα νεανικά τους χρόνια, όταν οργανώθηκαν στη Νεολαία Συνασπισµού. Ο κ. Μπάρκας δραστηριοποιήθηκε εκεί όταν επικεφαλής γραµµατέας ήταν ο σηµερινός πρωθυπουργός. Για αυτό και ο κ. Τσίπρας έδωσε το «παρών» στον γάµο του ζευγαριού πριν από τρία χρόνια, στην Αρχαία Επίδαυρο, µαζί µε τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, αλλά και αρκετά κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος, αναδεικνύοντας το Μυστήριο σε κορυφαίο γεγονός της περιοχής. Μεταξύ άλλων, παρέστησαν και ο Νίκος Βούτσης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Σταθάκης, ο ∆ηµήτρης Βίτσας και άλλοι. Ο Αλέξης Τσίπρας, µάλιστα, δείχνοντας την αγάπη και την εκτίµησή του στους νεόνυµφους, σηκώθηκε και χόρεψε ηπειρώτικα τραγούδια, ζητώντας το «Ψηλά στην Κωστηλάτα, στα κρύα τα νερά».

Νάνσυ Σωτηρίου - Ξενοδόχος στα Σύβοτα

Η Νάνσυ Σωτηρίου είναι σύζυγος του βουλευτή Θεσπρωτίας της Ν.∆., Βασίλη Γιόγιακα. Ευπαρουσίαστη και εντυπωσιακή, προκαλεί µόνο θετικά σχόλια στο πέρασµά της. Η ίδια, αν και «κυρία βουλευτού», είναι ιδιαίτερα σεµνή και µετρηµένη, ενώ είναι αφοσιωµένη στον Νικόλα και τη Λαµπρινή, τα δύο παιδιά που έχει αποκτήσει µε τον «γαλάζιο» πολιτικό. Τους θερινούς µήνες, ωστόσο, η κυρία Σωτηρίου ασχολείται µε την οικογενειακή επιχείρηση στα Σύβοτα. ∆ιαθέτει µια υπερσύγχρονη τουριστική µονάδα, µε την ίδια να συµβάλλει στην πράξη στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής της, κάτι που είναι εξάλλου ζητούµενο στις µέρες µας για όλη τη χώρα. Με τον κ. Γιόγιακα παντρεύτηκε το 2001 και από τότε αποτελεί σταθερό συµπαραστάτη του σε κάθε του βήµα, όπως όταν εξελέγη για πρώτη φορά στις εκλογές του 2015 ή όταν εξελέγη νοµάρχης Θεσπρωτίας από το 2007 µέχρι το 2010, ενώ µιλά πάντα µε ενθουσιασµό για την πορεία του καρδιολόγου συντρόφου της, που το 1997 διακρίθηκε µε το 3ο βραβείο καλύτερου νέου καρδιολόγου στην Ελλάδα.

Χριστίνα Σαµόλαδου - Γεωπόνος που πουλάει λουλούδια

Η Χριστίνα Σαµόλαδου, σύζυγος του βουλευτή Λάρισας της Ενωσης Κεντρώων, Γιώργου Κατσιαντώνη, αποτελεί σίγουρα την εξαίρεση… στον κανόνα που θέλει τα συγγενικά πρόσωπα των βουλευτών να βολεύονται σε «αναπαυτικές» θέσεις εργασίας. Και αυτό γιατί ρίχνεται καθηµερινά στη µάχη για το µεροκάµατο, πουλώντας στη λαϊκή τα λουλούδια από το φυτώριό της.

«Τι κι αν είναι ο σύζυγός µου βουλευτής;», λέει η σύζυγος του Γιώργου Κατσιαντώνη σε συζητήσεις της. «Εγώ είµαι γεωπόνος και θα συνεχίσω να κάνω ό,τι κάνει όλος ο κόσµος. Να παλεύω για την καθηµερινότητα», απαντά σε όσους την ρωτούν για την επαγγελµατική επιλογή της. Αν και µητέρα ενός µικρού αγοριού, εργάζεται πολλές ώρες. Την ευχαριστεί, όµως, που συναναστρέφεται καθηµερινά µε τους απλούς πολίτες που την ξέρουν ως Χριστίνα και γνωρίζουν ότι µπορούν να της πουν τα προβλήµατά τους για να τα… µεταφέρει το βράδυ στον σύζυγό της, προκειµένου να παρέµβει µε όποιον τρόπο µπορεί στη Βουλή.