Τι κοινό μπορεί να έχουν ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας με τον… βασιλιά του Χόλιγουντ, Τομ Χανκς; Και οι δύο ζουν τον μύθο τους στην Ελλάδα, αφού συγκαταλέγονται στη μακρά λίστα των rich and famous που τα τελευταία χρόνια απέκτησαν το δικό τους σπίτι στη χώρα μας. Κάποιοι αναζητούν την απλότητα της Αντιπάρου, άλλοι τη μυστηριακή ατμόσφαιρα της Πάτμου ή ακόμα και τον κοσμοπολίτικο αέρα της Κέρκυρας. Ομως όλοι τους μοιάζουν να συμφωνούν σε ένα πράγμα: Το ελληνικό ησυχαστήριό τους πρέπει να βρίσκεται μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και, κυρίως, από τα φλας των παπαράτσι.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι πραγματικά διάσημοι και πλούσιοι δεν επιλέγουν μία βίλα στη Μύκονο, αλλά κάνουν σαφώς πιο… ψαγμένες επιλογές. Κάπως έτσι, η Αντίπαρος βρέθηκε τα τελευταία χρόνια να φιγουράρει τόσο ψηλά στις επιλογές του διεθνούς τζετ σετ, ώστε οι ντόπιοι δεν εκπλήσσονται πια καθόλου όταν βλέπουν βραβευμένους με Οσκαρ ηθοποιούς ή τα αφεντικά μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών να περπατούν πλάι στους τουρίστες, στο κεντρικό σοκάκι του νησιού.

Αντίπαρος

Αυτοί που έβαλαν την Αντίπαρο στον χάρτη του διεθνούς real estate δεν είναι άλλοι από τον Τομ Χανκς και την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του, Ρίτα Γουίλσον. Ο ίδιος ο ηθοποιός δηλώνει πως αισθάνεται 100% Ελληνας και συνηθίζει να κυκλοφορεί στο νησί με μαγιό και σαγιονάρες σαν… κοινός θνητός. Ομως, η 450 τ.μ. πέτρινη βίλα του, με την ονειρική πισίνα αλλά και τον κήπο με τα ελληνικά βότανα, φυλάσσεται από μια στρατιά άνδρες ασφαλείας, ώστε τόσο ο ίδιος όσο και οι επίσης διάσημοι φιλοξενούμενοί του να μη χρειάζεται να ανησυχούν για τους παπαράτσι.

Μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα κάνει κάθε καλοκαίρι τις διακοπές του στην Αντίπαρο και ο ισχυρός άνδρας των κινηματογραφικών στούντιο της Paramount, Τζιμ Γιαννόπουλος. Ο Ελληνοαμερικανός μάνατζερ συνηθίζει, μάλιστα, να φιλοξενεί στο σπίτι του στο νησί μερικά από τα πιο βαριά ονόματα της βιομηχανίας του Χόλιγουντ, όπως για παράδειγμα τη Γούπι Γκόλντμπεργκ και τον Χιου Τζάκμαν. Και ενώ ο Γιαννόπουλος δηλώνει με κάθε ευκαιρία πόσο υπερήφανος είναι για την ελληνική καταγωγή του, ένας άλλος από τους διάσημους κατοίκους του νησιού δεν δίστασε να μπει στο… μάτι των Αντιπαριωτών. Ο λόγος για τον επικεφαλής της L’Oreal, Ζαν- Πολ Αγκόν, ο οποίος μπλέχθηκε σε μία δικαστική διαμάχη διαρκείας με τις τοπικές Αρχές, όταν επιχείρησε να μπλοκάρει την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού του νησιού κοντά στη βίλα που διατηρεί εκεί.

Ομως η Αντίπαρος δεν είναι το μοναδικό ελληνικό νησί που έχει προσελκύσει τη χολιγουντιανή αριστοκρατία. Οι φήμες θέλουν την Τζούλια Ρόμπερτς να έχει αγοράσει το δικό της σπίτι στην Πάτμο αντί 900.000 ευρώ, έπειτα μάλιστα από προτροπή του Ρίτσαρντ Γκιρ, ο οποίος είναι μεγάλος θαυμαστής και τακτικότατος επισκέπτης του Νησιού της Αποκάλυψης. Οι δύο διάσημοι πρωταγωνιστές, που έχουν ασπαστεί τον βουδισμό, αναζητούσαν έναν προορισμό που να είναι ιδανικός για διαλογισμό, όταν επέλεξαν την Πάτμο για την ηρεμία και τη θρησκευτικότητά της. Σπίτι στο ίδιο νησί διατηρεί άλλωστε και ο πρίγκιπας Καρίμ αλ Χουσεϊνί, Αγά Χαν Δ’, ενώ στο παρελθόν το είχε επιλέξει και ο ελληνικής καταγωγής Νικόλας Νεγροπόντε, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές της τεχνολογίας.

Κέρκυρα

Τουλάχιστον συνηθισμένη στις υψηλές επισκέψεις είναι και η Κέρκυρα, το νησί που εδώ και δεκαετίες επιλέγει η αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας. Από την τραπεζική δυναστεία των Ρότσιλντ έως τους Ιταλούς Ανιέλι της Fiat, οι διάσημοι ιδιοκτήτες θεωρούνται πια κάτι συνηθισμένο στο νησί, όπως και η εντυπωσιακή λίστα των καλεσμένων τους. Από τη βίλα με τους καταρράκτες και τα αρχαιοελληνικά αγάλματα, απ’ όπου ο Νατ Ρότσιλντ απολαμβάνει τη μαγευτική θέα προς την Αλβανία, έχουν περάσει προσωπικότητες όπως ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας με τη σύζυγό του, Καμίλα, Ρώσοι ολιγάρχες και ο μεγιστάνας των media Ρούπερτ Μέρντοχ. Δεν είναι τυχαίο που ο βρετανικός Τύπος συνηθίζει να αποκαλεί την Κέρκυρα και «θερινό Κένσινγκτον».

4,5 εκατ. ευρώ για τη βίλα στο Κρανίδι

Όσοι ελπίζουν να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές πλάι σε γαλαζοαίματους, μπορούν να κατευθυνθούν επίσης προς το Κρανίδι, όπου ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας και η σύζυγός του, Μάξιμα, αγόρασαν πριν από έξι χρόνια μία βίλα, αντί 4,5 εκατ. ευρώ. Το ζευγάρι ερωτεύτηκε την περιοχή το 2010, όταν βρέθηκε στις Σπέτσες για τον γάμο του πρίγκιπα Νικόλαου με την Τατιάνα Μπλάτνικ. Και έπειτα από δύο χρόνια αναζήτησης, αγόρασε τελικά τη βίλα του διάσημου Γερμανού φωτογράφου Μάνφριντ Ρίκερ, η οποία μάλιστα είχε «πρωταγωνιστήσει» σε διαφημίσεις της Porsche και της Mercedes. Το ακίνητο διαθέτει πισίνα, ιδιωτική παραλία και τη δική του μαρίνα, καθώς και διάσημους… γείτονες.

Οι Ολλανδοί βασιλείς λέγεται ότι μοιράζονται το ίδιο ελικοδρόμιο με τον Σον Κόνερι, ενώ οι φήμες θέλουν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διατηρεί βίλα στην περιοχή. Οι παλαιότερες πληροφορίες, που ήθελαν τον Ρομάν Αμπράμοβιτς να δίνει 50 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει βίλα στο Πόρτο Χέλι φαίνεται ότι δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά, παρ’ όλα αυτά ο Ρώσος μεγιστάνας αγαπά ιδιαίτερα την Ελλάδα (την επισκέπτεται άλλωστε πολύ συχνά με το σκάφος του) και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το real estate του Ιονίου.

Ανακριβείς αποδείχθηκαν επίσης οι φήμες που ήθελαν την Αντζελίνα Τζολί και τον Μπραντ Πιτ να έχουν αποκτήσει τη δική τους βίλα στη Σαντορίνη, όπως και τα σενάρια για αγορά ιδιωτικού νησιού από τον Τζόνι Ντεπ. Ενας άλλος αγαπητός ηθοποιός όμως, ο Ρόουαν Ατκινσον -ή αλλιώς «Mr Bean»-, έχει αγοράσει εδώ και χρόνια ένα σπίτι στην Ανδρο, όπου και συνηθίζει ανελλιπώς να περνά τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών 4/8/2018