Mοναδικό φαινόμενο στην... πολιτική ιστορία της Ελλάδας φαίνεται πως αποτελεί ο Ιωάννης Ταφύλλης, «ένα στέλεχος με πλούσιο και σκοτεινό κομματικό παρελθόν», σύμφωνα με τη Ν.Δ. Από τότε που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ανέλαβαν τα ηνία της χώρας πέρασε από τρεις κρίσιμες θέσεις υπουργείων και κρατικών φορέων, διαχειριζόμενος σημαντικά πρότζεκτ, για να καταλήξει την προηγούμενη εβδομάδα γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, στη θέση του παραιτηθέντος Γιάννη Καπάκη, ο οποίος χρεώθηκε σε μεγάλο βαθμό την απουσία και την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους. Βέβαια και αυτή τη θέση φαίνεται πως την ανέλαβε μέχρι να... φύγει, αφού την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την αντικατάσταση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας από την Εθνική Υπηρεσία Εκτακτων Αναγκών χωρίς να διευκρινίσει αν ο κ. Ταφύλλης θα συνεχίσει σε αυτήν.

Η πολιτική διαδρομή του…ταλαντούχου αποστράτου της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκινά λίγα χρόνια πριν, ως μέλος της γραμματείας του τμήματος Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο να προσπαθεί να εκλεγεί βουλευτής με το σημερινό κυβερνών κόμμα της Αριστεράς, βάζοντας υποψηφιότητα στα Γρεβενά στις διπλές εκλογές του 2012. Η αποτυχία δεν τον πτόησε και, καθώς προέρχεται από τον στενό κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει... υπομονή με τις εξελίξεις να τον επιβραβεύουν. Ετσι, μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, διορίσθηκε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, θέση που διατήρησε μέχρι τις 13 Ιουνίου 2016, οπότε και παραιτήθηκε. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι αρμοδιότητές του περιορίζονταν στα ζητήματα του πολιτικού προσωπικού, ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια στο Πεντάγωνο λένε πως λειτουργούσε ως τα μάτια και τα αυτιά του Μεγάρου Μαξίμου στο υπουργείο του Π. Καμμένου.

Το… ταλέντο του κυρίου Ταφύλλη, ωστόσο, ως «αγαπημένο παιδί» του ΣΥΡΙΖΑ και του Μεγάρου Μαξίμου, ήταν τέτοιο που την ίδια ημέρα της παραίτησής του, με απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, διορίσθηκε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για θητεία 4 ετών.

Ωστόσο και από τη θέση αυτή αποχώρησε έναν σχεδόν χρόνο μετά, στις 16 Αυγούστου 2017. Τρίτη «αποστολή» του ήταν όταν, στις 13 Δεκεμβρίου 2017 με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη, με τον οποίο διατηρεί σχέσεις εμπιστοσύνης, διορίσθηκε πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), με 3ετή θητεία. Μάλιστα η αμοιβή του, από τη σχετική απόφαση, ήταν συνολικά 45.000 ευρώ ετησίως (3.800 ευρώ τον μήνα). Ωστόσο, το αγαπημένο στο Μαξίμου στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό πολλά χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2013, όταν ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση για την Εξεταστική στη Βουλή για τα υποβρύχια, είχε πει: «Λέω σε κάποια στιγµή στον κ. Τσίπρα: Εξυπηρετείτε οφσετάδες. Εξυπηρετείτε επαγγελµατίες των αντισταθµιστικών ωφεληµάτων.

Ο υπεύθυνος του Τοµέα Αµυνας του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος βουλευτής Γρεβενών, απόστρατος αξιωµατικός της Αεροπορίας, κ. Ιωάννης Ταφύλλης, είναι άνθρωπος µε µακρά δραστηριότητα στον χώρο των αντισταθµιστικών ωφεληµάτων. Και έχει πολύ µεγάλη αντιδικία µε το υπουργείο Εθνικής Αµυνας, διότι έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε διάφορες εταιρείες, οι οποίες ετοίµαζαν ένα λογισµικό για την Αεροπορία».

Απάντηση

Τότε, ο κ. Ταφύλλης απάντησε στον κ. Βενιζέλο, με συνέντευξή του στην «Αυγή», παραδεχόμενος ότι από τον Οκτώβριο του 2003 μέχρι το 2006 συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα που είχε σκοπό να «οδηγήσει την Πολεμική Αεροπορία τεχνολογικά στον 21ο αιώνα» και, απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο, είχε πει ότι θα βρει τους «οφσετάδες» στους φίλους της κυβέρνησής του.

Ωστόσο, το όνομά του ενεπλάκη και αργότερα, όταν με αφορμή την αναβάθμιση των ναυτικών αεροπλάνων P3 Orion, που προώθησε μέσω Διακρατικής Σύμβασης με τις ΗΠΑ η κυβέρνηση, είχαν υπάρξει δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «εκλεκτικές σχέσεις» του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με την εταιρεία HOMS-Eλληνικά Λειτουργικά Συστήματα Διοίκησης Α.Ε., η οποία και είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά ωφελήματα του προγράμματος WOMS SQOM, την περίοδο 2003-2006, από την εταιρεία Lockheed Martin. O κ. Ταφύλλης εργαζόταν το διάστημα αυτό στην εταιρεία HOMS ως project manager. Τότε είχαν υπάρξει αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας ακόμη και την άμεση παραίτηση του γενικού γραμματέα. Ο κ. Ταφύλλης, πάντως, είχε απαντήσει απορρίπτοντας οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση των Α.Ω. και στη συγκεκριμένη εταιρεία, από την οποία ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, παραδέχεται ότι εργαζόταν στην εταιρεία HOMSΕλληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 11/8/2018