Συναντήσαμε τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων, Μάριο Γεωργιάδη, στο prive δωμάτιο του all day bar «The Clumsies», το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου μας μίλησε για όλους και για όλα: για το αν έχει κλείσει τον αυτόνομο πολιτικό του βίο το κόμμα του οποίου ηγείται ο Βασίλης Λεβέντης, για το αν θα συνεργαζόταν ποτέ με τη Νέα Δημοκρατία και ποια είναι τα μυστικά της σχέσης του με τη σύντροφό του, Ρία, με την οποία πρόσφατα αρραβωνιάστηκαν.

Η Ενωση Κεντρώων έχει κλείσει τον αυτόνομο πολιτικό της βίο;

Φυσικά και όχι! Αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την ξεκάθαρη θέση μας κατά της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει αυξημένη δυναμική της Ενωσης Κεντρώων. Οι πολίτες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν πλέον καταλάβει ότι ο Βασίλης Λεβέντης είναι ένας έντιμος και αυθεντικός πολιτικός αρχηγός, που ποτέ δεν λέει ψέματα στον κόσμο και πάνω από όλα βάζει το συμφέρον της πατρίδας. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από την επικίνδυνη και ανούσια πόλωση και από τις καθημερινές αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και έχει συνειδητοποιήσει ότι μόνο με συνεργασίες και συναίνεση θα καταφέρει η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά, να βγει πραγματικά από την κρίση και οι Ελληνες να ξανανιώσουν περήφανοι. Ακριβώς γι’ αυτό η Ενωση Κεντρώων είναι πιο απαραίτητη από ποτέ: γιατί πιστεύουμε στη συναίνεση, στη μετριοπάθεια του Κέντρου και θα εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να καταφέρουμε να αλλάξουμε την παρωχημένη παλαιοκομματική κουλτούρα, που διακατέχει την ελληνική πολιτική σκηνή.

Πώς κρίνετε τους βουλευτές του κόμματος που είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν είτε έχουν βρει καινούργια πολιτική στέγη;

Ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις του. Αλλά ειδικά για τους βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μας, θα ήθελα απλώς να θυμίσω ότι στις εκλογές του 2015 εκλέχτηκαν με λίστα και βρέθηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική Βουλή εκμεταλλευόμενοι τους πολυετείς αγώνες του Βασίλη Λεβέντη, καθώς και την αγάπη και εκτίμηση που έχει ο απλός κόσμος στον πρόεδρο του κόμματος. Αλλά, όπως πολύ σωστά λέει και ο λαός, «ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος». Ταυτόχρονα, όμως, νιώθω και μια ικανοποίηση για το ότι άνθρωποι που δεν είχαν το σθένος να δώσουν τη δύσκολη μάχη των ιδεών απέναντι στο παλιό κατεστημένο έφυγαν από το κόμμα. Το βασικό είναι ότι πλέον συσπειρώνονται γύρω από την Ενωση Κεντρώων νέοι άνθρωποι, που δεν φοβούνται να αγωνιστούν για τις ιδέες και τις αξίες του Κέντρου και θέλουν να στηρίξουν πραγματικά και ουσιαστικά τους αγώνες του Βασίλη Λεβέντη. Ακριβώς γι’ αυτό στις επόμενες εκλογές η Ενωση Κεντρώων θα είναι ακόμη μία φορά η ευχάριστη έκπληξη.

Εχετε εκφραστεί θετικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα βλέπατε τον εαυτό σας ως συνεργαζόμενο με τη Ν.Δ. προ των εκλογών;

Σε προσωπικό επίπεδο, μου είναι συμπαθείς οι περισσότεροι από τους συναδέλφους στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν πιστεύω ότι στην πολιτική οι αντιπαραθέσεις είναι προσωπικές, αλλά προγραμματικές, ιδεολογικές και αξιακές. Η Ενωση Κεντρώων έχει ξεκάθαρες θέσεις, τα γνωστά 11 σημεία, που αποτυπώνουν το πολιτικό μας στίγμα. Τώρα, ως προς τις συνεργασίες, είναι πεποίθησή μας ότι χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες και αυτό είναι κάτι που ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια. Το μοντέλο του δικομματισμού, που κάποιοι ονειρεύονται να νεκραναστήσουν, δυστυχώς κατέστρεψε τη χώρα μας. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται ξεκάθαρα η βούληση του ελληνικού λαού για εθνικό διάλογο και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Εμείς δεν ζητάμε υπουργεία, ούτε θέσεις και αξιώματα για να συνεργαστούμε με κάποιον. Εμάς μας ενδιαφέρει η Ελλάδα και όχι η καρέκλα. Αν ένα κόμμα συμφωνήσει με τα 11 σημεία της Ενωσης Κεντρώων, με βασικότερα εξ αυτών την ακύρωση της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών και τη δέσμευση ότι δεν θα δοθεί ποτέ το όνομα «Μακεδονία» στο κρατίδιο των Σκοπίων, αλλά και τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, που ανοίγει τον δρόμο για συνεργασίες, τότε, ναι, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία.

Ως αντιπρόεδρος της Βουλής, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίσατε όταν βρισκόσασταν στο προεδρείο;

Κατ’ αρχάς, ήταν τεράστια τιμή το γεγονός ότι εξελέγην αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Και, για να είμαι ειλικρινής, όταν πολιτευόμουν με την Ενωση Κεντρώων και δίναμε άνισες μάχες με το σύστημα για την είσοδό μας στη Βουλή, δεν είχα φανταστεί ότι θα είχα την ευκαιρία να προεδρεύσω σε τόσο σημαντικές συνεδριάσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αν και υπήρχαν αρκετές συνεδριάσεις τα τελευταία χρόνια που είχαν ειδικό ενδιαφέρον, αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια, αυτή θα ήταν μια συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου υπήρξε ιδιαίτερα έντονη αντιπαράθεση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. Και, όπως γνωρίζετε και θα έχετε δει, πολλές φορές οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι ιδιαίτερα προκλητικοί και επιθετικοί και η αντιμετώπισή τους είναι πάντα μια πρόκληση.

Πρόσφατα αρραβωνιαστήκατε. Να περιμένουμε γάμο μέσα στο 2019;

Είμαι πολύ ευτυχισμένος στην προσωπική μου ζωή και αυτό είναι κάτι που τον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο έχει ομορφύνει την καθημερινότητά μου. Είναι πολύ σημαντικό να βρεις έναν άνθρωπο για να μοιραστείς τις ανησυχίες σου αλλά και τα όνειρά σου. Με τη Ρία κάνουμε πολλά όνειρα και σχέδια, αλλά προτιμώ να τα κρατήσω για εμάς τους δύο.

Τι είναι αυτό που θαυμάζετε σε εκείνη;

Η αλήθεια είναι ότι τη θαυμάζω συνολικά! Τη θαυμάζω για το ότι είναι αυτοδημιούργητη και πολύ πετυχημένη στη δουλειά της, ανεξάρτητη και δυναμική, στέκεται πάντα δίπλα στους φίλους της, έχει πάντα καλή διάθεση και είναι γεμάτη αισιοδοξία για τη ζωή. Επίσης, ξέρει να σου σταθεί στα όμορφα, αλλά και στα δύσκολα, και ξέρει πώς να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Είμαι πολύ τυχερός.

Η σύντροφός σας είναι διακοσμήτρια, άρα καλλιτέχνιδα. Πώς τα βρίσκετε, αφού εσείς είστε εν ενεργεία πολιτικός;

Είμαστε δύο νέοι άνθρωποι, που έχουμε όρεξη και διάθεση να δημιουργήσουμε, να προσφέρουμε και να πετύχουμε σε αυτό που κάνουμε. Δεν έχει σημασία τι επάγγελμα κάνει κάποιος, αλλά ποιος είναι ο αξιακός του κώδικας, πώς συμπεριφέρεται στους συνανθρώπους και τους συνεργάτες του και τι όνειρα έχει για το μέλλον. Και το πιο βασικό είναι να στηρίζει ο ένας τον άλλον.

Τα παιδιά σας πώς εκλαμβάνουν την ενασχόλησή σας με την πολιτική; Τι σας αρέσει να κάνετε μαζί τους στον ελεύθερο χρόνο σας;

Τα παιδιά μου χαίρονται γιατί βλέπουν ότι ο πατέρας τους αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει και πιστεύω ότι νιώθουν περήφανα γιατί καταλαβαίνουν ότι προσπαθώ καθημερινά να βοηθήσω τους απλούς ανθρώπους και τη χώρα μας. Από την άλλη, σίγουρα δεν τους αρέσει που δουλεύω τόσο πολλές ώρες και είμαι μακριά τους. Η αλήθεια είναι ότι, αν και δεν έχω τόσο ελεύθερο χρόνο όσο θα ήθελα, πάντα τα παιδιά μου είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου. Προσπαθώ να είμαι δίπλα τους σε όλες τις δραστηριότητές τους, σχολικές και μη, όπως είναι αθλήματα, σχολικές γιορτές κ.τ.λ. Πηγαίνω στους αγώνες μπάσκετ στον Πρωτέα Βούλας, πηγαίνουμε για ψώνια, μαγειρεύουμε μαζί – θα σε καλέσω μια φορά να σου φτιάξουμε μακαρόνια με κιμά με τη μυστική συνταγή της κόρης μου. Προσπαθώ δηλαδή να κάνουμε μαζί όλα τα απλά και καθημερινά πράγματα, αυτά που διαμορφώνουν μια δυνατή και ουσιαστική σχέση μεταξύ παιδιών και πατέρα.

Εχετε κάποιο χόμπι που σας κάνει να χαλαρώνετε;

Η μεγάλη μου αγάπη είναι το μπάσκετ. Οποτε μου το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου, πηγαίνω και παίζω μπάσκετ με την ομάδα της Βουλής. Είναι ένας τρόπος χαλάρωσης από τη καθημερινή πίεση, μια ευκαιρία να αθληθώ, αλλά ταυτόχρονα μου δίνεται και η δυνατότητα να συμμετέχω σε διάφορους φιλανθρωπικούς αγώνες που διοργανώνει η ομάδα της Βουλής και έχουν εντυπωσιακή ανταπόκριση από τον κόσμο.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 4/1/2019