Έχοντας διατελέσει διευθύντρια εταιρείας για δεκαετίες και έχοντας παρευρεθεί σε αίθουσες συσκέψεων στο Λονδίνο και τη Silicon Valley, η Άλισον Μπράιαντ ήταν σίγουρη ότι θα μπορούσε να διδάξει μια τάξη εφήβων.

Όταν ξεκίνησε την εκπαίδευσή της για να γίνει καθηγήτρια γαλλικών σε ηλικία 55 ετών, ωστόσο, υπήρχε μια πτυχή της τάξης για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένη. «Ο θόρυβος!» είπε, ανακαλώντας στη μνήμη της την εκπαίδευσή της σε σχολεία στο Μπέρκσαϊρ και στο Χάμσαϊρ. «Θυμάμαι μόνο ένα τείχος θορύβου. Τα σχολεία είχαν αλλάξει πολύ από τότε που ήμουν εγώ εκεί. Τα παιδιά κουβέντιαζαν περισσότερο, στριφογύριζαν στις καρέκλες τους και μασούσαν τσίχλες».

Ενώ ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν την προβλεπόμενη κατάρτιση για να γίνουν εκπαιδευτικοί μειώνεται, όλο και περισσότεροι άνω των 50 ετών εντάσσονται στο επάγγελμα, αναζητώντας μια δεύτερη καριέρα που θα τους προσφέρει ικανοποίηση. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω που λαμβάνουν την προβλεπόμενη κατάρτιση για να γίνουν εκπαιδευτικοί αυξήθηκε κατά 67%, αψηφώντας τη συνολική μείωση όλων των ηλικιακών ομάδων κατά 2% στην Αγγλία, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας. Τα άτομα άνω των 50 ετών αποτελούν σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ηλικιακή ομάδα για την «αρχική κατάρτιση των εκπαιδευτικών». Σπουδάζουν για την απόκτηση πτυχίου διδασκαλίας ή πραγματοποιούν εκπαίδευση εντός του σχολείου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, ένας στους δέκα εκπαιδευόμενους καθηγητές είναι 40 ετών και άνω. Αυτή την εβδομάδα η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία θα αξιολογήσει τις προσπάθειές της για πρόσληψη και θα διατυπώσει συστάσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα. Οι τρέχουσες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν υποτροφίες ύψους έως και 29.000 λιρών για τους εκπαιδευόμενους καθηγητές χημείας, πληροφορικής, μαθηματικών και φυσικής, 28.000 λιρών για τις ξένες γλώσσες, 26.000 λιρών για τον σχεδιασμό και την τεχνολογία, τη γεωγραφία και τη βιολογία και 5.000 λιρών για την αγγλική γλώσσα.

Η κυβέρνηση δεν έχει περιγράψει ακριβώς πώς θα υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις εκπαιδευτικών με την πρόσληψη 6.500 επιπλέον εκπαιδευτικών έως το 2029, χρησιμοποιώντας χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Η χρόνια έλλειψη εκπαιδευτικών λόγω των χαμηλών προσλήψεων και της ανεπαρκούς διατήρησης προσωπικού οφείλεται στη στασιμότητα των αμοιβών και τον υψηλό φόρτο εργασίας και έχει οδηγήσει στο να ζητείται από το προσωπικό να διδάξει μαθήματα στα οποία δεν έχει ειδίκευση.

Η 59χρονη Μπράιαντ, η οποία πήρε πτυχίο στις σύγχρονες γλώσσες τη δεκαετία του 1980, εκπαιδεύτηκε ως καθηγήτρια πριν από τέσσερα χρόνια και διδάσκει γαλλικά, ισπανικά και γερμανικά σε ένα ενιαίο σχολείο μέσης εκπαίδευσης στο Μπέρκσαϊρ. Πρόκειται για μια αλλαγή από την πρώτη της καριέρα ως σύμβουλος διαχείρισης για την Ernst & Young, όπου είχε τη δυνατότητα να κάνει ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Μπράιαντ είπε: «Πίστευα ότι η διδασκαλία θα μου έδινε μια νέα πνοή και αυτό ακριβώς έγινε. Είναι διασκεδαστικό να βρίσκεσαι κοντά σε εφήβους και να αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο που βλέπουν τη ζωή. Μερικές φορές εκπλήσσω τα παιδιά μου, τα οποία είναι γύρω στα 20, επειδή εγώ γνωρίζω την τελευταία λέξη της αργκό καλύτερα από εκείνα».

Τον Ιανουάριο, η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας «θα πρέπει να εισαγάγει περισσότερες αμειβόμενες διόδους για την απασχόληση με τη διδασκαλία και μια υποτροφία ειδικά για όσους κάνουν αλλαγή σταδιοδρομίας». Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει «επειγόντως να επανεξετάσει» την απόφαση να περικόψει τη χρηματοδότηση για το Now Teach, μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά τους επαγγελματίες να ενταχθούν στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών, επειδή «οι επαγγελματίες που αλλάζουν σταδιοδρομία είναι μια σημαντική ομάδα που έχει τη δυνατότητα να συμβάλει θετικά στη βελτίωση του αριθμού των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Το Now Teach ιδρύθηκε το 2017 από τη Λούσι Κέλαγουεϊ, δημοσιογράφο των Financial Times, και έχει βοηθήσει στην πρόσληψη 1.100 ατόμων που αλλάζουν σταδιοδρομία, στοχεύοντας μαθήματα όπως οι γλώσσες και τα STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά). Έχασε πέρυσι το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής χρηματοδότησής του, αλλά ελπίζει ότι θα αποκατασταθεί τον Ιούνιο.

Η διευθύνουσα σύμβουλός του, Γκρέιχα Κρόσο-Σάντλερ, δήλωσε: «Η συνεχιζόμενη αύξηση των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων που αλλάζουν σταδιοδρομία για να διδάξουν είναι μια σπάνια καλή είδηση σε μια ζοφερή δεκαετία για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στην Αγγλία. Τα χρόνια μετά τον κορωνοϊό έχουν επιταχύνει αυτή την τάση, καθώς τα ταλαντούχα άτομα, σκεπτόμενα τη μεγαλύτερη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, αναζητούν μεγαλύτερο νόημα και περισσότερη ικανοποίηση αργότερα στη ζωή τους».

Ο 64χρονος Στιούαρτ Φούλερ ξεκίνησε την κατάρτισή του ως εκπαιδευτικός στα 60 του, όταν απολύθηκε από τη δουλειά του ως γραφίστας στη Saatchi & Saatchi. Ο Φούλερ, ο οποίος είχε βοηθήσει στον σχεδιασμό της κάρτας Oyster, δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από τη σύζυγό του, η οποία εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός και της οποίας η δουλειά πάντα «φαινόταν να της προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση».

Ο Φούλερ διδάσκει γραφικά, σχεδιασμό και τεχνολογία στο Λονδίνο και δήλωσε: «Ήταν επίσης απίστευτα τρομακτικό γιατί ήμουν σαν ψάρι έξω από το νερό και έχεις όλα αυτά τα μάτια στραμμένα πάνω σου. Τώρα είναι σαν οικογένεια. Χτίζεις γρήγορα μια σχέση».

Η 57χρονη Κάρεν Κλέιτον εργάστηκε για 30 χρόνια στην ανάπτυξη τροφίμων για επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της Tesco. Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει την κατάρτισή της ως καθηγήτρια βιολογίας.

Η Κλέιτον, η οποία έχει πτυχίο στις γεωργικές επιστήμες, δήλωσε: «Ήταν υπέροχο να εργάζομαι στην ανάπτυξη προϊόντων, αλλά, προς το τέλος της καριέρας μου, ήθελα να μοιραστώ τις γνώσεις μου».

Πληρούσε τις προϋποθέσεις για υποτροφία ύψους 26.000 λιρών, η οποία τη βοήθησε με τα δίδακτρα και τα έξοδα διαβίωσης ύψους 9.535 λιρών, αλλά δήλωσε ότι εξακολουθούσε να αποτελεί μια δύσκολη απόφαση, καθώς είναι εκείνη ο κουβαλητής της οικογένειας. Δεν υπάρχουν ειδικές υποτροφίες που να απευθύνονται σε άτομα που μετακινούνται από τον κλάδο.

Ο Ράσελ Χόμπι, διευθύνων σύμβουλος της Teach First, η οποία επιταχύνει τη σταδιοδρομία των φοιτητών στη διδασκαλία μετά την αποφοίτησή τους από το πανεπιστήμιο, δήλωσε: «Με το αυξανόμενο ενδιαφέρον από άτομα άνω των 50 ετών, η κυβέρνηση οφείλει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία».

Το Υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος σημειώθηκε αύξηση κατά 8% στον αριθμό των νέων μεταπτυχιακών εκπαιδευόμενων καθηγητών. Η Μπρίτζετ Φίλιπσον, η υπουργός Παιδείας, δήλωσε: «Απλώς δεν υπάρχει πιο ικανοποιητική σταδιοδρομία. Είμαι αποφασισμένη να αποκαταστήσω τη διδασκαλία ως το ελκυστικό, υψηλού κύρους επάγγελμα που θα έπρεπε να είναι. Ήδη σημειώνουμε πρόοδο, με 2.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να λαμβάνουν την προβλεπόμενη κατάρτιση φέτος».

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing