
Η Μοσάντ είχε διεισδύσει σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις "εδώ και χρόνια"
Το Ισραήλ παρακολουθούσε εδώ και χρόνια πολλές τοποθεσίες μέσω πρακτόρων
Ισραηλινοί κατάσκοποι διείσδυσαν εδώ και χρόνια στα κέντρα των πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν
Ισραηλινοί κατάσκοποι διείσδυσαν εδώ και χρόνια στα κέντρα των πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν, προκειμένου να εκτιμήσουν κατά πόσο η υποδομή κατασκευής όπλων της Τεχεράνης ήταν πιο ανεπτυγμένη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν και κοινοποιήθηκαν στους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, και τα οποία εξέτασε η εφημερίδα The Times, φαίνεται να αποκαλύπτουν το πλήρες εύρος των πυρηνικών και πυραυλικών φιλοδοξιών του Ιράν. Το συμπέρασμα της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, καθώς και άλλων στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, ήταν ότι το καθεστώς προχωρούσε με γοργούς ρυθμούς όσον αφορά τις δυνατότητες, τις γνώσεις και τα εξαρτήματα και ότι το πυρηνικό πρόγραμμα ήταν πολύ πιο ανεπτυγμένο από ό,τι είχε διαπιστωθεί στις κύριες εγκαταστάσεις του Φορντόου, του Νατάνζ και του Ισφαχάν.
Μια πηγή των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε την Παρασκευή στην εφημερίδα The Times ότι το Ισραήλ παρακολουθούσε εδώ και χρόνια πολλές τοποθεσίες μέσω πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών και ότι σε κάθε τοποθεσία υπήρχαν ήδη «δυνάμεις στην περιοχή». Το Ισραήλ ξεκίνησε να προετοιμάζει την επίθεσή του κατά του Ιράν ήδη από το 2010, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συγκέντρωσε εξ αποστάσεως και πληροφορίες από πράκτορες στην περιοχή. Τα έγγραφα διέρρευσαν μετά από αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου. Ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η εγκατάσταση στο Φορντόου καταστράφηκε από αμερικανικές βόμβες που διαλύουν υπόγεια καταφύγια, ορισμένοι ειδικοί υποθέτουν ότι τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου και οι κατασκευασμένες φυγοκεντρικές μηχανές που απομένουν ενδέχεται να είναι ακόμη σε θέση να παράγουν πυρηνικά όπλα
Η επιχείρηση του Ισραήλ βασίστηκε σε πληροφορίες που εντόπισαν την παραγωγή φυγοκεντρικών συσκευών - οργάνων που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου - σε τρεις εγκαταστάσεις στην Τεχεράνη και το Ισφαχάν. Όλες καταστράφηκαν από το Ισραήλ. Οι επιθέσεις στοχεύσαν επίσης επτά ξεχωριστά τμήματα της εγκατάστασης στο Νατάνζ, την κύρια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών χρησιμοποίησαν κατασκόπους στην περιοχή για να χαρτογραφήσουν τη διάταξη του Νατάνζ, εντοπίζοντας τα υπέργεια και υπόγεια κτίρια που σχετίζονταν με τη σωλήνωση, την τροφοδοσία και τη στερεοποίηση του ουρανίου. Επίσης, δέχτηκε επίθεση η υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας, ένα κτίριο έρευνας και ανάπτυξης, ο μετασχηματιστής και η γεννήτρια που υποστηρίζει το ηλεκτρικό δίκτυο. Η επίθεση έπληξε επίσης αγωγούς εξαερισμού και ψύξης.
Το Ισραήλ διείσδυσε, επιτέθηκε και κατέστρεψε επίσης μια εγκατάσταση στο Ισφαχάν, τα εργαστήρια Νουρ και Μογκντέ, τη στρατιωτική βάση Σαριάτι και ένα μεγάλο υπόστεγο στο Σαχίντ Μεϊσάμι, όπου κατασκευάζονταν πλαστικά εκρηκτικά που χρησιμοποιούνταν για τη δοκιμή πυρηνικών όπλων και άλλων προηγμένων υλικών και χημικών ουσιών. Πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν από την SPND, μια οργάνωση-ομπρέλα που ιδρύθηκε από τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ, έναν Ιρανό πυρηνικό φυσικό που δολοφονήθηκε το 2020 με ένα πολυβόλο ελεγχόμενο από δορυφόρο – σύμφωνα με φήμες από το Ισραήλ.
Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης τη διείσδυση στην έδρα του Ιρανικού Σώματος Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), η οποία δέχτηκε επίθεση στα τελευταία στάδια του πολέμου, καθώς και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις όπως η Σαντζαριάν, η οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, ανέπτυξε εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με την έκθεση, μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, το Ιράν είχε προχωρήσει από το στάδιο της έρευνας για την κατασκευή όπλων στη δημιουργία ενός προηγμένου συστήματος εκρηκτικών και ακτινοβολίας, πραγματοποιώντας πειράματα και αποκτώντας πυρηνική ικανότητα «μέσα σε λίγες εβδομάδες».
Η κλίμακα και οι λεπτομέρειες της αξιολόγησης υποδηλώνουν ότι η συλλογή πληροφοριών διήρκεσε χρόνια και ενδέχεται να συνεχίζεται ακόμη. «Ξέρετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που παρευρίσκονται εκεί μετά την επίθεση και ανέφεραν ότι επρόκειτο για ολοκληρωτική καταστροφή», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, υπονοώντας ότι οι κατάσκοποι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιρανικό έδαφος.
Η εκτεταμένη διείσδυση του Ισραήλ στο Ιράν αποκαλύφθηκε ήδη από το 2010, όταν ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι. Τέσσερις άλλοι έχουν δολοφονηθεί έκτοτε. Τα τελευταία έγγραφα που εξέτασε η εφημερίδα The Times αναφέρουν ότι ο στόχος του Ιράν ήταν να παράγει δεκάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους μακράς εμβέλειας κάθε μήνα, με στόχο να φτάσει τους 1.000 ετησίως και, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαθέτει απόθεμα 8.000 πυραύλων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το Ιράν ξεκίνησε τον πόλεμο με 2.000-2.500 βαλλιστικούς πυραύλους. Πράκτορες στο Ιράν επισκέφθηκαν κάθε εργαστήριο και εργοστάσιο που στη συνέχεια δέχτηκαν επίθεση, επιτρέποντας στο Ισραήλ να στοχεύσει «ολόκληρη τη βιομηχανία που υποστήριζε την κατασκευή μεγάλων ποσοτήτων πυραύλων», σύμφωνα με πηγή των μυστικών υπηρεσιών που αναφέρεται στα έγγραφα.
Μια τέτοια εγκατάσταση ήταν η Μουάντ Ταρκίβι Νογιάτ στο Ραστ, στην ακτή της Κασπίας Θάλασσας, η οποία λειτουργούσε υπό την αιγίδα του Ιρανικού Οργανισμού Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας. Σύμφωνα με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, η τοποθεσία παρήγαγε ανθρακονήματα που χρειάζονταν για πυραύλους. Και αυτή καταστράφηκε από ισραηλινές βόμβες. Οι μέθοδοι πρόσληψης του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης Ιρανών με εσωτερική πληροφόρηση, παραμένουν άκρως απόρρητες και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη σειρά θρίλερ κατασκοπίας του Apple TV, «Τεχεράνη», με πρωταγωνίστρια την Γκλεν Κλόουζ. Μία από τις πιο διάσημες ληστείες της Μοσάντ στο Ιράν ήταν η κατάσχεση των ιρανικών πυρηνικών αρχείων από ένα γιγαντιαίο χρηματοκιβώτιο το 2018. Τα άκρως απόρρητα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν αργότερα ως βάση για να πεισθεί ο Τραμπ να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία του 2015.