delfinia-kinigi-australia

Αυστραλία: Tα πιο έξυπνα δελφίνια χρησιμοποιούν "ψεύτικες μύτες" για να κυνηγήσουν

Στα καθαρά νερά του Shark Bay

Ανοιχτά της Δυτικής Αυστραλίας ορισμένα ρινοδέλφινα έχουν βρει έναν μοναδικό τρόπο κυνηγιού

Στα καθαρά νερά του Shark Bay, ανοιχτά της Δυτικής Αυστραλίας, ορισμένα ρινοδέλφινα έχουν βρει έναν μοναδικό τρόπο κυνηγιού. Μια μικρή ομάδα έχει μάθει να βάζει σφουγγάρια στα ρύγχη τους, για να «χτενίζουν» τον βυθό και να ξετρυπώνουν ψάρια. Οι ερευνητές παρακολουθούν την περίεργη τεχνική του «σφουγγαρίσματος» εδώ και περίπου 35 χρόνια, παρατηρώντας τα ζώα ενώ αρπάζουν τα ψάρια, ρίχνουν τα σφουγγάρια που προστάτευαν τα ράμφη τους από τα βράχια και καταβροχθίζουν τη λεία τους.

Πλέον, όμως, οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν γιατί αυτή η συμπεριφορά, η οποία δεν παρατηρείται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, περιορίζεται μόνο στο 5% περίπου του πληθυσμού των δελφινιών, ακόμη και εντός του Shark Bay. Η Έλεν Τζέικομπς, από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία, και οι συνεργάτες της ήθελαν να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο τα σφουγγάρια επηρέαζαν την ηχοεντοπιστική ικανότητα των δελφινιών.

Η ομάδα συνέλεξε σφουγγάρια από το Shark Bay και χρησιμοποίησε έναν αξονικό τομογράφο για να τα εισαγάγει σε ένα υπολογιστικό μοντέλο και να προσομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο τα ηχητικά σήματα των δελφινιών διαπερνούσαν τα σφουγγάρια. Ανακάλυψαν πως το «σφουγγάρισμα» απαιτεί συμβιβασμούς. Αν και τα σφουγγάρια τα βοηθούν να ξετρυπώσουν τα ψάρια από τις κρυψώνες τους, παραμορφώνουν επίσης τους ήχους. Ακόμη χειρότερα, κάθε φορά που ένα δελφίνι αφήνει το σφουγγάρι και το ξαναπαίρνει, η θέση με την οποία το τοποθετεί μπορεί να προκαλέσει διαφορετική παραμόρφωση. Εν ολίγοις, το «σφουγγάρισμα» είναι διανοητικά κουραστικό.

«Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί δεν υιοθετούν όλα τα δελφίνια τη συμπεριφορά του σφουγγαριού», σχολίασε η Τζέικομπς. «Η τεχνική του "σφουγγαρίσματος" είναι κάπως περίεργη.  Τα δελφίνια που ασχολούνται με αυτή την τακτική τείνουν να είναι κάπως κοινωνικά απομονωμένα, περνώντας περισσότερο χρόνο μεταξύ τους παρά με άλλα δελφίνια». Η τεχνική του «σφουγγαρίσματος» διδάσκεται από τις μητέρες. «Πιστεύουμε ότι αυτή η αλλοίωση επιβεβαιώνει ότι ένα δελφίνι υιοθετεί αυτή την τεχνική μόνο αν η μητέρα του τη χρησιμοποιούσε επίσης», δήλωσε η Τζέικομπς, της οποίας η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing