Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, τα οποία μας μεταφέρει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», μια έκθεση που εκδόθηκε την παραμονή του 10ου International AIDS Society Conference που πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 24 Ιουλίου 2019 στο Μεξικό, δείχνει ότι η πρόοδος στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επιδημίας του HIV επιβραδύνεται. Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV / AIDS, γνωστό ως UNAIDS, προειδοποιεί ότι ο ρυθμός προόδου όσον αφορά τη μείωση των νέων λοιμώξεων έχει υποχωρήσει αισθητά, καθώς τα κράτη δε διαθέτουν την πολιτική βούληση που απαιτείται για να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην επιδημία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτει το UNAIDS, περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα προσβλήθηκαν από τον ιό το 2018 και 770.000 πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS. Η έκθεση διαπιστώνει ότι περισσότερα από 23 εκατομμύρια άτομα λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία παγκοσμίως, ωστόσο 15 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία.

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS Gunilla Carlsson, η έκθεση αναδεικνύει ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί και οι σεξουαλικοί τους σύντροφοι αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα μισά νέα περιστατικά. Πάνω από 1 στις 2 νέες λοιμώξεις πλήττει άτομα που εργάζονται στο σεξ. χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, τρανς άτομα και κρατούμενους σε φυλακές. Οι πληθυσμοί αυτοί υποφέρουν από το βάρος του στίγματος και των διακρίσεων.

«Ο κίνδυνος να παραμείνουν αυτοί οι άνθρωποι στο περιθώριο και να μην παρέχουμε ουσιαστική πρόσβαση όχι μόνο στα δικαιώματα, αλλά και στη θεραπεία και στη φροντίδα, απειλεί την επιτυχία της παγκόσμιας απόκρισης απέναντι στον HIV«, ανέφερε η Carlsson. Στο πλαίσιο του συνεδρίου,

σημείωσε επίσης ότι οι νέες λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά 29% από το 2010 στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Κατά την ίδια περίοδο, τα νέα περιστατικά HIV αυξήθηκαν κατά 10% στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με το UNAIDS, ο παγκόσμιος χάρτης του HIV δείχνει μια μικτή εικόνα. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αν και ο αριθμός των νέων μολύνσεων και θανάτων παραμένει υψηλός.

Όπως και στο παρελθόν, η έκθεση διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν με HIV αλλά και των νέων λοιμώξεων καταγράφεται στην Ανατολική και Νότια Αφρική. Ωστόσο, μία σειρά στοχευμένων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων στη Νότια Αφρική συνετέλεσαν στη μείωση των νέων λοιμώξεων κατά 40%.

Το UNAIDS προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες για να τερματιστεί η επιδημία θα αποτύχουν χωρίς επαρκή χρηματοδότηση. Οι διαθέσιμοι πόροι για την αντιμετώπιση του AIDS έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ το κόστος τους προγράμματος UNAIDS υπερβαίνει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτός από τα εκτιμώμενα 26,2 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται μέχρι το 2020