Τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε όλοι και όλες μας να σώσουμε, με απλά μέσα, μόνο με τα χέρια μας, μία ανθρώπινη ζωή, παρουσιάζουν σήμερα, από τις 10 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας, τέσσερις διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), καθώς και δύο μοτοσικλετιστές γιατροί του Κέντρου, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών.

Οι πρώτες βοήθειες σώζουν ζωές και το υπουργείο Υγείας έχει σκοπό να σώζει ζωές, να ανακουφίζει τις ευπαθείς ομάδες και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κάθε κάτοικο αυτής της χώρας.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος προσήλθε από τους πρώτους στο χώρο, όπου πραγματοποιείται η επίδειξη από τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ.

Ο Βασίλης Κικίλιας κάλεσε επίσης όλους τους πολίτες να ενημερωθούν από το ΕΚΑΒ για τα μαθήματα πρώτων βοηθειών, τα οποία οργανώνει σε τακτική βάση το Κέντρο, προκειμένου «να γνωρίζουν όλοι πως αναγνωρίζουμε κάποιον συνάνθρωπό μας ο οποίος δεν έχει αναπνοή και να εφαρμόζουμε τις πρακτικές των πρώτων βοηθειών για να επανέλθει, έως ότου καταφθάσει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Είναι από τα πιο βασικά στη ζωή μας να γνωρίζουμε πως παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «οι σχετικές δράσεις μας θα συνεχισθούν σε όλη τη χώρα και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας».

Από την δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου παρουσίασε στον Βασίλη Κικίλια τους συμμετέχοντες στην επίδειξη ανθρώπους του ΕΚΑΒ, τους οποίους ο υπουργός Υγείας χαιρέτησε δια χειραψίας και ευχαρίστησε έναν προς έναν.

Ο Νίκος Παπαευσταθίου κάλεσε επίσης τους πολίτες να καλούν στο τηηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ, προκειμένου να ενημερώνονται για τις ώρες διεξαγωγής των μαθημάτων πρώτων βοηθειών και τόνισε ότι «η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών αποτελεί μία ευκαιρία για το ΕΚΑΒ, προκειμένου να κάνουμε γνωστό το μήνυμα ότι ‘Οι πρώτες βοήθειες σώζουν ζωές’».