Λουκέτο έβαλε από τις 30 Σεπτεμβρίου το τμήμα Διαβήτη μίας από τις πέντε πιο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες εμπορεύονται βελόνες μέτρησης γλυκόζης στη χώρα μας, γεγονός το οποίο έχει γεμίσει με ανησυχία του διαβητικούς ασθενείς, καθώς ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τις υπόλοιπες εταιρείες και για άλλα προϊόντα για τους ασθενείς με διαβήτη στη χώρα μας.

Η αιτία για την αποχώρηση του τμήματος Διαβήτη της Johnson & Johnson από την Ελλάδα αποτελεί το υπερβολικό και δυσθεώρητο clawback προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Το θέμα φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων – Σωματείων Ασθενών Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

«Χωρίς αναλώσιμα υγειονομικά και ιατροτεχνολογικά υλικά είναι σίγουρο ότι κινδυνεύουν να μείνουν οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη εξαιτίας του προϋπολογισμού που ενέκρινε και ψήφισε το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, την 11η Οκτωβρίου 2019.

Οι ήδη περιορισμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ, που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον ετήσιο επιπολασμό του Σακχαρώδη Διαβήτη, που ξεπερνά στη χώρα μας το 5%, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα.

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2019, η κατάσταση επιδεινώνεται και όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται, για ακόμη μία φορά, στις πραγματικές ανάγκες των πασχόντων από Διαβήτη, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος για οικονομική επιβάρυνση των πασχόντων, απόσυρση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την αγορά, καθώς και αποχώρηση των εταιρειών από τη χώρα μας. Λυπηρό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Johnson & Johnson που στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, για τους παραπάνω λόγους, έκλεισε οριστικά το τμήμα Διαβήτη Lifescan Hellas και αποχώρησε από την ελληνική αγορά.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αντιλαμβανόμενη τον πραγματικό κίνδυνο που δημιουργεί η συγκεκριμένη απόφαση, δηλαδή την αύξηση του clawback σε πρωτοφανή επίπεδα (τουλάχιστον 60%)! Απόφαση που δείχνει πως πάλι οι άνθρωποι με Διαβήτη είναι εκείνοι που, με νόμιμο ή παράνομο τρόπο, θα κληθούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της ανεπάρκειας του ΕΟΠΥΥ να παρέχει στους ασφαλισμένους τα απαραίτητα για τη ζωή τους αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως ήδη γίνεται δύο χρόνια τώρα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, κος Βασίλης Κικίλιας, θεωρεί αδιανόητο το 48% clawback στο φάρμακο!».