Προσχηματικές και μόνον είναι οι αιτιάσεις των υπευθύνων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όρισε χθες τα μέλη του νέου Δ.Σ. του Κέντρου.

Προσχηματικές είναι οι αιτιάσεις, καθώς οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ θα ενοχλούνταν σε κάθε περίπτωση, κατά την οποία η κυβέρνηση θα επεδίωκε να είχε στοιχειωδώς λόγο για την γενική στρατηγική του Κέντρου, όπως ενοχλείται και τώρα, παρά το γεγονός ότι ενισχύεται παράλληλα ο ηγετικός και επιτελικός ρόλος της γενικής συνέλευσης των μελών του ΚΕΘΕΑ, με το Δ.Σ. του Κέντρου να διαθέτει απλό εκτελεστικό ρόλο.

Για την Ιστορία, οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ είχαν ενοχληθεί σφόδρα και τον Νοέμβριο του 2003, όταν ο τότε υπουργός Υγείας, ο αείμνηστος, κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής, διανοούμενος, ακαδημαϊκός και βαθιά ανθρωπιστής, ο Κώστας Στεφανής, είχε επιχειρήσει νομοθετικά να τοποθετήσει δύο μέλη εκτός ΚΕΘΕΑ στο Δ.Σ. του Κέντρου.

Διαβάζουμε από τον Τύπο της εποχής:

«'Αδικαιολόγητες' χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας κ. Κώστας Στεφανής τις αντιδράσεις των υπευθύνων του ΚΕΘΕΑ για τη νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας στο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ θα συμμετέχουν ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας και ένα μέλος του Δ.Σ. του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. O κ. Στεφανής, έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι με τη διάταξη του νομοσχεδίου, Τροποποίηση και Συμπλήρωση της Νομοθεσίας του ΕΣΥ, 'διασυνδέεται πιο αποτελεσματικά το έργο του ΚΕΘΕΑ με τον τομέα της αγωγής Υγείας και της δημόσιας υγείας γενικότερα, χωρίς να περιορίζει επ' ουδενί λόγω την αυτοδιοίκησή του'».