Τρομάζουν οι αριθμοί, αλλά και οι εικόνες από την πόλη-φάντασμα της Κίνας, όπου μετρά ήδη εκατοντάδες νεκρούς από τον φονικό κορονοϊό. Η εξάπλωση του ιού δεν στάθηκε δυνατό να περιοριστεί στην Κίνα, και ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετρούν θανάτους και κρούσματα. Για το λόγω αυτό, αλλά και εξαιτίας της μεγάλης ανησυχίας που επικρατεί και από την επιστημονική κοινότητα, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ, πραγματοποιούν έκτακτη συνεδρίαση.

 Οι ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας θα συνεδριάσουν επειγόντως την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μέτρα κατά της διάδοσης του νέου κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε σήμερα γνωστό από το Συμβούλιο της ΕΕ.

 Οι υπουργοί, οι οποίοι θα συνεδριάσουν παρουσία αντιπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από τις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση απέναντι σ' αυτή τη νόσο, περίπου 30 κρούσματα της οποίας έχουν καταγραφεί μέσα στην ΕΕ.

 Άλλα 135 επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο στη Γιοκοχάμα

 Οι εργαστηριακές εξετάσεις σε δείγματα επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στα ανοικτά της Γιοκοχάμας, επέτρεψαν να εντοπιστούν άλλα 135 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονoϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας, σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TBS.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε στους επιβαίνοντες του κρουαζιερόπλοιου από τη διαχειρίστρια εταιρεία του, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων φτάνει τα 65 και ο συνολικός αριθμός των ασθενών στο πλοίο τους 135, γεγονός που καταδεικνύει τη γρήγορη εξάπλωση της επιδημίας.

 Μεταξύ των νέων κρουσμάτων είναι 45 Ιάπωνες και 11 Αμερικανοί, ανακοίνωσε η Princess Cruises.

 

ΠΟΥ: Μεγεθύνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης σε ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν ποτέ στην Κίνα

 Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού πέραν της Κίνας ενδέχεται να επιταχυνθεί, με τη μετάδοση της ασθένειας από ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν ποτέ στη χώρα, προειδοποίησε χθες Κυριακή ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ).

 «Υπάρχουν ανησυχητικά κρούσματα εξάπλωσης του 2019-nCoV από ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει» στην Κίνα, τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ μέσω Twitter.

 «Ο εντοπισμός ενός μικρού αριθμού κρουσμάτων ενδέχεται να καταδεικνύει πιο εκτεταμένη εξάπλωση σε άλλες χώρες· εν συντομία, ενδέχεται να βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου», προειδοποίησε ο Αιθίοπας.

 Αν και η εξάπλωση της επιδημίας πέραν της Κίνας φαντάζει μέχρι στιγμής μάλλον περιορισμένη, ο Γκεμπρεέσους προειδοποίησε πως μπορεί να επιταχυνθεί: «ο περιορισμός (του ιού) συνεχίζει να είναι ο στόχος μας, ωστόσο όλες οι χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που δημιούργησε η στρατηγική του περιορισμού του προκειμένου να προετοιμαστούν για την πιθανή έλευση του ιού».

 Εκτός ηπειρωτικής Κίνας, έχουν εντοπιστεί 350 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περίπου τριάντα χώρες και περιοχές και δύο θάνατοι ασθενών: ο πρώτος στις Φιλιππίνες, ο δεύτερος στο Χονγκ Κονγκ.

 Πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει την είσοδο στην επικράτειά τους ταξιδιωτών από την Κίνα και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς και από τη χώρα αυτή. Η Air China έχει αναστείλει κάποιες από τις πτήσεις της προς τις ΗΠΑ.