Με συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας μας, με τη συμμετοχή δυνάμεων του ΕΚΑΒ, προετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας για ενδεχόμενη εμφάνιση του νέου κορονοϊού, την ώρα που περισσότερα από τριάντα «ύποπτα» κρούσματα έχουν διερευνήσει και αποκλείσει μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα.

Τέτοιες ασκήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χαϊδαρίου «Αττικόν», στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Σημειώνεται ότι το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας μας έναντι ενδεχόμενης απειλής από τον εντοπισμό κρούσματος του νέου κορονοϊού 2019-nCoV φθάνει ακόμα και μέχρι την εμπλοκή της ίδιας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στον ευρύτερο σχετικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά και τη δημιουργία ενός φαρμακευτικού αποθέματος, με την προμήθεια μιας μικρής, αλλά ικανής παρτίδας ενός παλαιού και πολύ αποτελεσματικού αντιρετροϊκού φαρμακευτικού σκευάσματος, του Kaletra, το οποίο χρησιμοποιούν ήδη με επιτυχία οι Κινέζοι γιατροί για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.

Παράλληλα, η Ελλάδα δείχνει να διατηρεί πολύ καλά επίπεδα ορθολογισμού και ψυχραιμίας όσον αφορά την εμφάνιση και την αντιμετώπιση των fake news σε σχέση με πιθανά ή ύποπτα κρούσματα του νέου κοροναϊού στο εσωτερικό της χώρας ή ακόμα και με την ίδια τη βιολογική υπόσταση του νέου ιού.

ΕΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Μάλιστα, αυτό συμβαίνει τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να εκδώσει την περασμένη Δευτέρα σχετική ανακοίνωση. Στην εν λόγω ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρει ότι προτίθεται να συγκροτήσει άμεσα ειδική task force, στελεχωμένη από ειδικούς εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ και του ΟΗΕ, η αρμοδιότητα των οποίων θα είναι η παρακολούθηση, η συλλογή και η αποδόμηση των fake news σχετικά με την υπόσταση και την εξάπλωση του 2019-nCoV ανά τον πλανήτη. Αντιθέτως, στην Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχουν μέχρι σήμερα ανάλογα προβλήματα, τέτοια που να έχουν προκαλέσει προσκόμματα στις ίδιες τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

2


Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ούτε η Ελλάδα ξεφεύγει από την απροσδόκητη όσο και απροκάλυπτη για τον 21ο αιώνα αμφισβήτηση της επιστημονικής γνώσης στη δημόσια σφαίρα της. Ετσι, εκείνο το οποίο φαίνεται να βρίσκει έδαφος και στη δική μας χώρα είναι το φαινόμενο των διεθνών θεωριών συνωμοσίας.

Οι Ελληνες διαβάζουν λανθασμένα τις διεθνείς εξελίξεις, επισημαίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ευδοκιμούν σε ορισμένες παρέες Ελλήνων αντιλήψεις όπως ότι οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους και περιορίζουν τις µεταφορές τους, ότι ο νέος κορονοϊός αποτελεί έναν “πόλεµο” µεταξύ ΗΠΑ - Κίνας κ.λπ.»! Μιλώντας µε την ευκαιρία της έναρξης της 146ης συνόδου του Εκτελεστικού Συµβουλίου του ΠΟΥ, ο γενικός διευθυντής του Οργανισµού, Τέντρος Αντανόµ Γκεµπρέγεσους, δήλωσε την περασµένη ∆ευτέρα ότι η εξειδικευµένη υπηρεσία «θα αγωνιστεί κατά της διάδοσης των φηµών και της παραπληροφόρησης», ενώ η επιδηµία έχει πλέον χαρακτηριστεί «διεθνούς εµβέλειας επείγουσα κατάσταση δηµόσιας υγείας». «Για τον σκοπό αυτό συνεργαστήκαµε µε την Google, προκειµένου εκείνοι οι οποίοι αναζητούν πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό 2019-nCoV να βλέπουν τις πληροφορίες του ΠΟΥ πρώτες στα αποτελέσµατα της έρευνάς τους», εξήγησε ο κ. Γκεµπρέγεσους.

Την ίδια στιγµή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η οπτική στην οποία στρέφει σήµερα την προσοχή των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αµεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Νίκος Παπαευσταθίου. «∆εν έχουµε αντιµετωπίσει, ούτε αντιµετωπίζουµε, σοβαρό πρόβληµα στη χώρα µας µε τη διάδοση λογής-λογής fake news για τον νέο κορονοϊό 2019-nCoV στα social media», εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο κ. Παπαευσταθίου, ο οποίος σπεύδει να διευκρινίσει: «Παρ’ όλα αυτά, ο πανικός που λαµβάνει χώρα διά των ΜΜΕ και του Τύπου κάθε φορά που καθίσταται γνωστό ότι διερευνούµε κάποιο “ίσως ύποπτο” κρούσµα κορονοϊού στην Ελλάδα δηµιουργεί ένα ασφυκτικό και αγχώδες κλίµα για όλες τις εµπλεκόµενες υπηρεσίες και, τολµώ να πω, ακόµα και για την ίδια την κοινή γνώµη. Αυτό που συµβαίνει ορισµένες φορές στη δηµόσια σφαίρα είναι, κυριολεκτικά, ο κακός χαµός».

Ας

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Αξίζει να σηµειωθεί, µάλιστα, ότι η σχετική άποψη του Νίκου Παπαευσταθίου διαθέτει βαρύνουσα σηµασία, καθώς ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ είναι εκείνος ο οποίος, συν τοις άλλοις, έχει το γενικό πρόσταγµα και επιβλέπει προσωπικά και επιτόπου όλες τις σχετικές µε την αντιµετώπιση του νέου κορονοϊού ασκήσεις ετοιµότητας στα νοσοκοµεία αναφοράς της χώρας, µε τη συµµετοχή δυνάµεων του ΕΚΑΒ. Στο µεταξύ τα συγχαρητήρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έλαβαν πολύ πρόσφατα εγγράφως η διοίκηση και το προσωπικό του ΕΟ∆Υ για την άψογη αντιµετώπιση της περίπτωσης µιας αλλοδαπής γυναίκας, η οποία βρισκόταν στην Ελλάδα, εν αναµονή της επιστροφής της στη χώρα της. Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «Π», οι υγειονοµικές Αρχές της χώρας της ειδοποίησαν επειγόντως το ECDC και αυτό, µε τη σειρά του, τον ΕΟ∆Υ, προκειµένου η εν λόγω γυναίκα να µην ταξιδέψει για τη χώρα της, να περιοριστεί στο δωµάτιό της για συγκεκριµένες ηµέρες και να παρακολουθηθεί από ειδικό γιατρό, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι αποτελούσε ύποπτη περίπτωση για µόλυνση από τον νέο κορονοϊό. Ο ΕΟ∆Υ λειτούργησε µεθοδικά και άµεσα. Ακολουθήθηκαν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα και η αλλοδαπή ταξίδεψε έπειτα από λίγες ηµέρες αεροπορικώς για τη χώρα της, καθώς αποδείχθηκε ότι δεν είχε µολυνθεί τελικά από τον 2019-nCoV.