Όταν ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, υποστήριξε ότι το ελληνικό σύστημα Υγείας είναι τόσο αξιόπιστο και επαρκές, ώστε θα μπορούσε να διαχειρισθεί ακόμη και… 10.000 κρούσματα του νέου κοροναϊού SARS – COV 2, εκ των οποίων ακόμη και τα… 500 θα μπορούσαν να νοσηλευθούν, στη διάρκεια του χρόνου, σε κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ορισμένοι έκαναν λόγο για συγγνωστή υπερβολή του Ηλία Μόσιαλου.

Κι όμως! Τα parapolitika.gr αναζήτησαν και συνομίλησαν με έναν από τους άξιους και λαμπρούς παθολόγους λοιμώξεων του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός», ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων του νέου κοροναΪού.

Δύο εικόνες δίνουν το σήμα της απόλυτης άψογης λειτουργίας του συστήματος, σε ένα νοσοκομείο, τον «Ευαγγελισμό», το οποίο αποτελεί αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τον νέο κορονοϊό, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής. Περιγράφει στα parapolitika.gr ο συνομιλητής μας παθολόγος λοιμώξεων:

«Άλλες φορές τηλεφωνούσες στον ΕΟΔΥ και μπορεί να μην είχαν απαντήσει στην κλήση σου ούτε σε τρεις ώρες… Τηλεφωνείς τώρα στον ΕΟΔΥ και απαντούν αμέσως! Σε παίρνουν επίσης τηλέφωνο οι ίδιοι για οδηγίες, για ερωτήσεις κ.λπ. Ρωτάμε τα εργαστήρια: Τι ώρα τελειώνετε σήμερα; Απαντούν: Όποια ώρα τελειώσουμε! Και μετά τα μεσάνυχτα; Και μετά τα μεσάνυχτα! Υπάρχει προσωπικό, το οποίο δεν συνηθίζει ούτε έχει μάθει να ξενυχτά και, όμως, ουδείς παραπονιέται γιατί τοποθετήθηκε στην διαχείριση των υπόπτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού!».

Δεν είναι μόνον ότι το σύστημα, στο σύνολό του, λειτουργεί άψογα, είναι επίσης η πολύ καλή συμπεριφορά και η άριστη ενημέρωση των ιδίων των προσώπων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «ύποπτα κρούσματα» και προσέρχονται στον «Ευαγγελισμό» για τις σχετικές μοριακές εξετάσεις.

«Έρχονται είτε με ασθενοφόρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) είτε με τα πόδια». Ρωτάμε: Δεν είναι επικίνδυνο να μεταδοθεί ο νέος κορονοϊός, εάν έρχονται με τα πόδια; Η απάντηση είναι αποστομωτική:

«Όταν έρχονται με τα πόδια έχει προηγηθεί ενημέρωση του νοσοκομείου και του αρμοδίου προσωπικού και αναμένουμε το συγκεκριμένο ύποπτο κρούσμα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταδοθεί ο νέος κορονοϊός εξαιτίας της διαχείρισης, την οποία κάνουμε σε απόλυτη συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους!».

Το κυριότερο είναι ότι, σύμφωνα με όσα μας διαβεβαιώνει ο συνομιλητής μας παθολόγος λοιμώξεων του «Ευαγγελισμού», «τα πρόσωπα, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως ύποπτα κρούσματα και έχουν προσέλθει για τις εξετάσεις τους στον ‘Ευαγγελισμό’, είναι ψύχραιμα, άριστα ενημερωμένα, απολύτως λογικά, δηλαδή δέχονται οικειοθελώς όλα τα προληπτικά μέτρα, δεν διαμαρτύρονται για κάτι».