Περιορίζεται προσωρινά ο κατάπλους όλων των επαγγελματικών πλοίων θαλάσσιας αναψυχής συμπεριλαμβανομένων των κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια καθώς και η αποβίβαση επιβατών με οποιοδήποτε τρόπο από τα πλοία για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19.

Σύμφωνα με την - από 15/03/2020 - Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Υποδομών & και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία ελήφθη σε συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 860/Β’, περιορίζεται .

Οι απαγορεύσεις αυτές ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 15/03/2020 και ώρα 15:00 έως και 15/04/2020 και ώρα 15:00, ενώ τονίζεται πως για την CLIA και τα μέλη της, η ασφάλεια, η υγεία και η ευζωία των επιβατών και των πληρωμάτων παραμένουν η νούμερο ένα προτεραιότητα.

«Καθώς αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, αναγνωρίζουμε την απόφαση επιβολής του προληπτικού αυτού μέτρου που περιορίζει προσωρινά την κίνηση των κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια. Η δημόσια υγεία και η ασφάλεια προέχουν» δήλωσε η Μαρία Δεληγιάννη, εκπρόσωπος της CLIA Europe στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα κρουαζιερόπλοια επηρεάζονται από το κλείσιμο λιμένων και την αναστολή των λειτουργιών τους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ενθαρρύνουμε τους λιμένες να επιτρέψουν στα πλοία να ολοκληρώσουν τα ταξίδια τους και να προσφέρουν καταφύγιο στα πλοία εν αναμονή της επανέναρξης των δραστηριοτήτων τους».

Η κρουαζιέρα αποτελεί δυναμικό τμήμα του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, με σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς συνεισφέρει περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και προσφέρει σχεδόν 12.000 θέσεις εργασίας. Αυτός ο προσωρινός προορισμός θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο της κρουαζιέρας αλλά και πέρα από αυτόν.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείςπροκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την επανέναρξη των δρομολογίων και δραστηριοτήτων μόλιςαυτό είναι εφικτό» πρόσθεσε η κ. Δεληγιάννη.