Μέσα στον κατακλυσμό των αρνητικών ειδήσεων για τον κοροναϊό, από όλο τον πλανήτη, αλλά και από την χώρα μας, με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς, αλλά παράλληλα και τα μέτρα προστασίας που ανακοινώνει η κυβέρνηση, ήρθαν και τα πρώτα αισιόδοξα νέα.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των συντακτών Υγείας, μίλησε για το σχήμα φαρμάκων που δείχνει να έχει θετικά αποτελέσματα στην θεραπεία από τον κοροναϊό μέσα σε τέσσερις ημέρες. 

 Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε αποτελέσματα κλινικής μελέτης σε ανθρώπους από τη Γουχάν με καλά αποτελέσματα, είπε, ενώ αντίστοιχο σχήμα φαρμάκων από ομάδα Γάλλων ειδικών -που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα- έχει επίσης καλά αποτελέσματα.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.

«Επίσης, ερευνητική ομάδα της Γαλλίας από ομάδα του διάσημου καθηγητή Λοιμώξεων κ. Ραούλτ χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται» προσέθεσε, λέγοντας πως «υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι' αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, προέδρου της Εταιρείας Λοιμώξεων».


Σε 2.000 με  3.000 υπολογίζεται ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Η ανατροπή ωστόσο ήρθε στη συνέχεια από τον κ. Τσιόδρα, ο οποίος μετά την ανακοίνωση ότι εντοπίστηκαν 31 νέα κρούσματα στη χώρα μας, αυξάνοντας τον αριθμό σε 418 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σημείωσε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων… είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο κ. Τσιόδρας έδωσε μια ψυχρή εικόνα της πραγματικότητας αναφέροντας ότι ίσως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας να φτάνει τα 3.000 κρούσματα, επικαλούμενος τα μοντέλα της  ιατρικής στατιστικής.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας επιτροπής που εφαρμόζει μαθηματικά μοντέλα  στατιστικής στην ιατρική, ενδέχεται να έχουμε ήδη 2.000 με 3.000 κρούσματα. Επικεφαλής της επιτροπής αυτής είναι η κυρία Βασιλική Σύψα, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Στατιστικής της Ιατρικής».

418 τα κρούσματα - Στην Αθήνα τα περισσότερα κρούσματα

 Κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών υγείας ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα και 418 στο σύνολο.  Όπως είπε, έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 6.000 δείγματα, ενώ 13 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι. Τα απροσδιόριστης προέλευσης κρούσματα είναι 64. 

 Τόνισε ότι ότι τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται στην Αθήνα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών είναι περίπου τα 70 έτη και νοσηλεύονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Παράλληλα, νοσηλευόμενοι παραμένουν 79 ασθενείς.   Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να λειτουργούμε σα να φέρουμε ήδη τον κορωνοϊό και να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστεύουμε τους γύρω μας.

 Μάλιστα, ο κ.Τσιόδρας, αφού σημείωσε ότι ένα τεστ μπορεί να βγει αρνητικό, αν ο ασθενής βρίσκεται στο στάδιο της επώασης του κοροναϊού, επισήμανε ότι ακόμη και μέλη της ιατρικής κοινότητας προκαλούν πανικό.


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα