Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζονται μία από τις μεγαλύτερες και πιο τρομακτικές κρίσεις που θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί η ανθρωπότητα.

«Έχουμε πόλεμο και ο εχθρός είναι αόρατος» είπε σε ένα από τα προηγούμενα διαγγέλματά του ο Έλληνας πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να δείξει στον ελληνικό λαό τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αρκετοί το είχαν συνειδητοποιήσει, άλλη το αντιλήφθηκαν τότε ενώ άλλοι συνέχισαν την καθημερινότητά τους αποτελώντας θανάσιμο κίνδυνο για όλους.

Οι τελευταίοι ήταν και η αφορμή να παρθούν τα ακραία αλλά αναγκαία μέτρα για απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ήταν το έσχατο μέτρο, στο οποίο ο κ Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει. Όμως η μη συνεργασία των πολιτών στα μέτρα που ήδη ίσχυαν και ο φόβος της κυβέρνησης για μία ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού το επόμενο διάστημα έφεραν την απαγόρευση.

Έτσι ο πρωθυπουργός σε ένα διάγγελμα το οποίο κινήθηκε σε δραματικούς τόνους αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκε να λάβει αυτή τη σκληρή απόφαση για την απαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα το πρωί και έως τις 6 Απριλίου. Αναφέρθηκε στην πλειοψηφία των πολιτών που τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό εξάπλωσης του κοροναϊού αλλά και στους λίγους ανεύθυνους όπως τους χαρακτήρισε που θέτουν σε κίνδυνο τους περισσότερους.

Πλέον η εξέλιξη με τη διασπορά του κοροναϊού εξαρτάται από όλους τους πολίτες και από το κατά πόσον θα εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες των Αρχών ώστε να μη δούμε στη χώρα εικόνες Ιταλίας.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση αλλά και τους ίδιους τους πολίτες είναι να αντέξει το σύστημα Υγείας και να μη χρειαστεί ταυτόχρονα νοσηλεία σε ΜΕΘ μεγάλος αριθμός ασθενών.

Μέλημα των αρχών είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη εξάπλωση του κοροναϊού, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες που είναι και οι πλέον ευάλωτες.

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ομάδα των λοιμωξιολόγων που παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας και την εξέλιξή της στη χώρα μας έλαβαν την απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας για τους εξής λόγους:

• Υπήρξαν έτσι κι αλλιώς φόβοι ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα υπάρξει ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού και στη χώρα μας. Δυστυχώς και η χθεσινή ημέρα επιβεβαίωσε ότι ο κοροναϊός χτυπά καθημερινά πολλούς περισσότερους. Συγκεκριμένα υπήρξαν 94 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 15.
• Η απαγόρευση κυκλοφορίας κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και σε απομακρυσμένες περιοχές, χωριά και νησιά, όπου η πρόσβαση στο σύστημα Υγείας είναι περιορισμένη. Η κυβέρνηση βλέποντας πολίτες να συνωστίζονται στις εθνικές οδούς και στα λιμάνια προκειμένου να μεταφερθούν στα εξοχικά τους πήρε την ακραία αυτή απόφαση.
• Το στοίχημα για όλους είναι να αντέξει το σύστημα Υγείας όπως έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αποφευχθεί συνωστισμός ασθενών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ οι οποίες ενισχύονται το τελευταίο διάστημα με υποδομές και ιατρικό προσωπικό για παν ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα έχει τεθεί σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας και πλέον οι πολίτες που επιθυμούν - και υπάρχει λόγος - να μετακινηθούν καλούνται να συμπληρώσουν πλατφόρμες βεβαίωσης, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού με το οποίο ανακοίνωσε ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης νέων μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό.
Οδηγίες προς τους Πολίτες

Μετακινήσεις πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:
  1. Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
  2. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  3. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  4. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  5. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  6. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  7. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου Α) και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Πώς εκδίδεται το έντυπο βεβαίωσης κίνησης;


Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

  • Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)
  • Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (MS-Word)
  • Μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπου Β)
Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1 Αποστολή SMS
Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.
Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:
X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Θα λαμβάνετε ως απάντηση:
Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

2 Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.
Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)
Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (MS-Word)

3 Χειρόγραφη βεβαίωση
Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:
Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Το πρωί της Δευτέρας με ελικόπτερα και drones από αέρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυστηρότατους ελέγχους στους δρόμους και στα διόδια σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν και οι έλεγχοι οι οποίοι θα συνοδέυονται με επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων ακόμα και αυτόφωρο.