Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν οι αποκαλύψεις που έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας σχετικά με τις αποκαλύψεις των νευρολόγων ότι  ο ιός αφήνει σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.  Πέρα από τους πνεύμονες, την καρδιά, φαίνεται ότι ο κοροναϊός μπορεί να προκαλέσει και φλεγμονή στον εγκέφαλο.

 Ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε τις επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες καταγράφουν την άποψη νευρολόγων από όλο τον κόσμο, που αναφέρουν τις εγκεφαλικές βλάβες που αφήνει ο ιός σε μια μερίδα ασθενών, όπως παρατηρήθηκε.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε σχετικά με την έρευνα των νευρολόγων , ότι το φαινόμενο αφορά ένα μικρό υποσύνολο ασθενών, οι οποίοι σύμφωνα με τους νευρολόγους σε κάποιο ποσοστό, πέρα από τα βασικά συμπτώματα, βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στην διανοητική τους ικανότητα. Οι νευρολόγοι μιλούν για "σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά, συν την διαταραχή της οσμής και της γεύσης που όλο και περισσότερο αναφέρονται στη σχετική βιβλιογραφία. Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται ότι αναφέρονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του, από τον ιό. Δηλαδή μια εγκεφαλοπάθεια. Αναφέρεται σε έως και το 15% σε σοβαρά ασθενείς".

 Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, είναι γνωστό σε εμάς τους λοιμωξιολόγους, ότι ένας ιός μπορεί να προσβάλει τον εγκέφαλο και να κάνει κι εκεί φλεγμονή, αντίστοιχα μ’ αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας». Όπως διευκρίνισε παρόμοια φαινόμενα υπάρχουν και στη γρίπη και εντοπίζονται κυρίως σε ηλικιωμένους. Τέλος, σημείωσε ότι ειδική ερευνητική ομάδα της χώρας ήδη μελετά τέτοια φαινόμενα.

 


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα