«Νομίζω ότι αυτό που θα μείνει και είναι πραγματικά όφελος είναι ότι έχουμε περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, όμως αυτό θα πρέπει να το συνδυάσει κανείς με εξειδικευμένους γιατρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Αναφορικά με την εικόνα του κοροναϊού στην περιοχή της Θεσσαλίας, ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε ότι «η εικόνα που σας μεταφέρω είναι από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, η εικόνα είναι πολύ ήπια». «Δηλαδή έχουμε πολύ λίγους ασθενείς στα λοιμώδη και υπάρχουν 4 διασωληνομένοι ασθενείς στην ΜΕΘ», εξήγησε ο ίδιος.

«Φαίνεται να είναι μικρότερη προσέλευση των ασθενών στο τμήμα λοιμωδών για να εξετασθούν ... αν και είναι νωρίς ακόμη, η εικόνα που έχουμε είναι ότι ελέγχεται. Γενικά τα μέτρα για τη χώρα μας ήταν σωστά και την σωστή ώρα και φαίνεται να αποδίδουν», υπογράμμισε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την καραντίνα των καταυλισμών των Ρομά, ο καθηγητής ανέφερε ότι «είναι μια κοινωνική νόσος, θέλει συχνή συναναστροφή, παρατεταμένη, πάνω από 15 λεπτά άρα είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιους οικισμούς που οι άνθρωποι έχουν κοινωνικές συνθήκες, ζουν πολλοί σε μικρό χώρο ότι αν πάει κάποιος θα έχουμε κρούσματα. Φαίνεται όμως ότι στον ευρύτερο πυρήνα αυτών των ανθρώπων δεν υπάρχουν αρκετά κρούσματα και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».

Παράλληλα ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε ότι «πήραμε τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης έγκαιρα. Φαίνεται ότι ήταν σωστά τα μέτρα και στη σωστή ώρα». «Επίσης αυτό που νομίζω ότι έπαιξε ρόλο στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε καλό καιρό, έχουμε ζέστη», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Οι κοροναϊοί από τη θερμοκρασία των 20 τόσων βαθμών και πάνω φαίνεται ότι μάλλον δεν επιβιώνουν, δείτε τη Σικελία φαίνεται ότι δεν έχει κρούσματα. Άρα ο συνδυασμός των κατάλληλων μέτρων, την κατάλληλη ώρα και ίσως του καλού καιρού στην Ελλάδα αυτά νομίζω ότι έπαιξαν ρόλο», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στις θεραπείες για τον κοροναϊο, ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε: «Η διαδικασία είναι όταν συζητάμε καινούργια φάρμακα και καινούργια πρωτόκολλα αυτά γίνονται στις κλινικές, με γιατρούς, με ανθρώπους πολλών ειδικοτήτων δηλαδή η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνεται στις αίθουσες των κλινικών. Αυτό που ζούμε τώρα, ότι έχουμε πάρα πολλούς ειδικούς... βλέπω ιολόγους που μπορεί να μην είναι γιατροί και έχουν άποψη για τα φάρμακα, βλέπω επιδημιολόγους που έχουν άποψη για τα φάρμακα... όλα αυτά πρέπει να είναι κουβέντες που θα πρέπει να γίνονται μεταξύ των γιατρών. Όταν γίνονται αυτά από επίσημα χείλη, αν σας πω για ένα φάρμακο καινούργιο... αυτό παρασύρει τον κόσμο. Όταν ανακοινώθηκε ότι κάνουν ανοσμία αρκετοί μας τηλεφώνησαν και μας λέγαν «δεν μυρίζω καλά μήπως έχω πρόβλημα;», όταν ανακοινώθηκε από επίσημα χείλη ότι κάνει νευρολογικές διαταραχές, μας ρωτούσαν για νευρολογικές διαταραχές, όλα αυτά προκαλούν σύγχυση στον κόσμο και θα έλεγα ότι αυτό που πρέπει να γίνεται είναι πολύ λιτή ενημέρωση και να αφήσουμε την ανάλυση των μελετών στους ειδικούς και στους κατάλληλους χώρους».

Ερωτηθείς για την ανοσία ο καθηγητής πνευμονολογίας ανέφερε: «Θα απαντήσω από την βιβλιογραφία το αν δημιουργούνται αντισώματα και πόσο μένουν δεν είναι γνωστό. Η εικόνα που έχουμε από τους παλιούς κοροναϊούς είναι ότι είναι μερικών μηνών η ανοσία, εάν αυτός αφήσει δια βίου ανοσία δεν το γνωρίζουμε. Για το αν αφήνουν μόνιμες βλάβες, υπήρχαν κάποια άρθρα αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι ιογενείς λοιμώξεις όταν κάνουν πνευμονία δεν αφήνουν μόνιμες βλάβες άρα πάλι η εικόνα είναι από τις άλλες λοιμώξεις που έχουμε και από τις λίγες πληροφορίες που έχουμε, αν μιλάμε για χρονιότητα αφού δύο μήνες είναι που έγιναν καλά οι άνθρωποι στην Κίνα άρα πώς να βγάλουμε συμπεράσματα για τη χρονιότητα. Αυτό που πρέπει να πούμε στους ανθρώπους τώρα είναι ας κρατούν τις αποστάσεις των δύο μέτρων ο ένας από τον άλλο και από εκεί και πέρα, για τα φάρμακα, ας μείνουμε στην εικόνα που έχουμε ότι για τις ιογενείς λοιμώξεις ακόμα δεν έχουμε 100% αποτελεσματικά φάρμακα. Όλα βοηθάνε αν δοθούν την κατάλληλη στιγμή».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι γίνονται βήματα για βελτίωση του ΕΣΥ ή μόλις περάσει η πανδημία θα επανέλθουμε στα προηγούμενα επίπεδα, ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε: «Νομίζω ότι αυτό που θα μείνει και είναι πραγματικά όφελος είναι ότι έχουμε περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, όμως αυτό θα πρέπει να το συνδυάσει κανείς με εξειδικευμένους γιατρούς. Αυτό που πραγματικά ανησυχώ είναι μη δούμε εικόνες των Ολυμπιακών αγώνων που πέρασαν από τη χώρα μας, και μετά ήταν αναξιοποίητα. Δηλαδή δεν φτάνει να έχεις 40 καινούργιους αναπνευστήρες πρέπει να έχεις και 20 γιατρούς εξειδικευμένους οι οποίοι θα τους δουλέψουν. ... Πρέπει να δει κανένας στο μέλλον και να κερδίσει τα θετικά αυτής της πανδημίας που φαίνεται ότι τελειώνει άρα ανθρώπους, επιστήμονες και ο εξοπλισμός που νομίζω πως ήρθε αν αυτά καταφέρουμε να τα συνδυάσουμε θα είναι καλό για την πατρίδα μας».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα έρθει ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού στο Φθινόπωρο, απάντησε: «Έχουμε την εμπειρία του Sars που ήρθε ένα δεύτερο κύμα που ήταν πολύ ηπιότερο και βρήκε την περιοχή που πήγε πιο οργανωμένη. Επίσης έχουμε τα δεδομένα από την πανδημική γρίπη του ’18 που το ’19 υπήρχε ένα κύμα που ήταν αρκετά ισχυρό άρα δεν έχουμε ασφαλή εκτίμηση αν θα έρθει ένα καινούργιο κύμα. Να μην το θεωρούμε δεδομένο αλλά οι υγειονομικοί φορείς πρέπει να προετοιμάζονται και για αυτό το σενάριο».

Ερωτηθείς για την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο καθηγητής τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε την βαθμιαία απομάκρυνση από τα μέτρα. Δηλαδή για παράδειγμα το να ανοίξει η αγορά και να μπορεί κάποιος να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα του Μαΐου σε τραπέζια που θα είναι αραιά το ένα από το άλλο και να επιστρέψουν οι άνθρωποι που δουλεύουν στα εστιατόρια, στα καφέ θα ήταν ένα μέτρο που θα μπορούσε να γίνει σχετικά γρηγορότερα. Δηλαδή όχι συγχρωτισμός, έξω μόνο, και με απόσταση».