Στην δομή μεταναστών στο Κρανίδι μετέβη εσπευσμένα την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς καθώς εντοπίστηκαν περισσότερα από 150 θετικά κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα στα 470 δείγματα που ελήφθησαν την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ερμιονίδας Ιωσήφ Μερτύρη, το χειρότερο σενάριο που εξετάζεται είναι να τεθεί η δημοτική ενότητα Ερμιόνης σε καραντίνα, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των ελέγχων για τη διασπορά της νόσου.

Ειδικότερα μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μερτύρης ερωτήθηκε για το χειρότερο σενάριο που εξετάζεται και απάντησε ότι αυτό είναι «να τεθεί ολόκληρη η δημοτική ενότητα της Ερμιόνης σε καραντίνα».

Πρόσθεσε πάντως ότι αυτό θα καθοριστεί από τη διασπορά του κοροναϊού στην κοινότητα. Όπως είπε, ένα βασικό κριτήριο για το τι θα γίνει, θα είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου στο οποίο φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει λόγος πανικού

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά «δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ο,τι πρέπει να γίνει θα γίνει με βάση το πρωτόκολλο».

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη στο Δημαρχείο Ερμιόνης στο Κρανίδι υπό τον κ. Χαρδαλιά με την συμμετοχή του δημάρχου Γιάννη Γεωργόπουλου και του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, προκειμένου να γίνει η εκτίμηση της κατάστασης και θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα.

Με δεδομένα τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν χθες στην δομή στο Κρανίδι και λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, κρίθηκε αναγκαία η επι τόπου παρουσία τους.

Τα δείγματα ελήφθησαν μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος σε 28χρονη έγκυο από τη Σομαλία, η οποία παραμένει σε υγειονομική απόμονωση στο ξενοδοχείο το οποίο λειτουργεί ως δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Το ξενοδοχείο ήταν σε καραντίνα από το βράδυ της Μ. Πέμπτης, για προληπτικούς λόγους, επειδή βρέθηκε θετική μία εργαζόμενη, η οποία όμως δεν είχε προσέλθει για εργασία τις τελευταίες 12 ημέρες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Έλεγχοι σε 470 πρόσφυγες

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, γνωστοποίησε πως έχουν ληφθεί εκατοντάδες δείγματα από φιλοξενούμενους και εργαζομένους στη δομή στο Κρανίδι, όπου εντοπίστηκε ένα θετικό δείγμα.

«Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αλλά και ο υφυπουργός Διαχείρισης Κρίσεων μετέβησαν στη δομή», είπε ο ίδιος.

Επίσης, δόθησαν αναλυτικές οδηγίες για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου και την ορθή λειτουργία της δομής βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ.

Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 470 πρόσφυγες καθώς και στους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, του ΔΟΜ και της δομής.

Θετική έγκυος γυναίκα

Θετική στον κοροναϊό βρέθηκε 28χρονη γυναίκα, η οποία είναι από την Σομαλία και φιλοξενείται στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η γυναίκα από τη Σομαλία είναι στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Την Κυριακή του Πάσχα πήγε στο νοσοκομείο Ναυπλίου, για άλλη αιτία και εκεί υποβλήθηκε σε έλεγχο για τον κοροναϊό και το αποτέλεσμα της εξέτασής της ήταν θετικό.

Η 28χρονη βρίσκεται σε απομόνωση στο δωμάτιό της, στη δομή φιλοξενίας και δεν έχει συμπτώματα.

Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, που είναι δομή φιλοξενίας στο πλαίσιο του προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, διαμένουν 470 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Το ξενοδοχείο ήταν σε καραντίνα από το βράδυ της Μ. Πέμπτης, για προληπτικούς λόγους, επειδή βρέθηκε θετική μία εργαζόμενη στο νοσοκομείο, η οποία όμως δεν είχε προσέλθει για εργασία τις τελευταίες 12 ημέρες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου παρατείνονται μέχρι τις 10 Μαΐου τα μέτρα κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κοροναϊού στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα