Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται τα πάντα στην κυβέρνηση αφού μετά την επιτυχημένη προστασία των πολιτών από την πανδημία που έχει θερίσει όλο τον πλανήτη το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό που έχουν μπροστά τους και δεν είναι άλλο από την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη και ζητά από τους υπουργούς του να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία και πάντα με γνώμονα την ασφάλεια να γίνουν όλα όπως πριν και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στο πεδίο της Οικονομίας.

Το τελικό σχέδιο για την άρση των μέτρων θέλει μέχρι την Παρασκευή στο γραφείο του ο Πρωθυπουργός ο οποίος θα το μελετήσει το προσεχές Σαββατοκύριακο και έπειτα τη Δευτέρα, 27 Απριλίου αναμένεται το μήνυμά του προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις και τα πρώτα σχέδια που έχουν γίνει, στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα, μικρά σε τετραγωνικά.

Ο μεγάλος γρίφος, η μεγάλη δυσκολία βρίσκεται στα σχολεία. Υπάρχει, άλλωστε, διχογνωμία τόσο στην επιτροπή λοιμωξιολόγων όσο και στην Κυβέρνηση. Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η 11η Μαΐου για τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου, ώστε οι πανελλήνιες να γίνουν στο τέλος Ιουνίου.

Πολυκαταστήματα αναμένεται να ανοίξουν μετά τις 20 Μαΐου, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ εκτιμάται ότι θα επαναλειτουργήσουν από τις 25 Μαΐου έως την 5η Ιουνίου, ενώ παραλίες και οργανωμένες πλαζ από την 1η Ιουνίου έως τις 10 Ιουνίου.

Ο μεγάλος «βραχνάς» τα sms

Παράλληλα με τη σταδιακή κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση θα δρομολογήσει και την χαλάρωση του συστήματος των sms που απαιτούνται για τις μετακινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή", τα sms θα διατηρηθούν για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι.

Η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική φάση επεξεργασίας του χρονοδιαγράμματος για την άρση μέτρων σε συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμεί να αρχίσει χωρίς καθυστερήσεις, αλλά να μην τεθεί σε κίνδυνο αυτό που πέτυχε η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", η σκέψη είναι οι πρώτες ανακοινώσεις για άρση μέτρων να συνοδεύονται από μερική κατάργηση του sms. Αυτό σημαίνει, όπως είχε πει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ότι ορισμένοι κωδικοί sms θα καταργηθούν και αν κριθεί θα αντικατασταθούν από νέους που θα συνδέονται με τις τροποποιήσεις των μέτρων. Ανάλογα, το sms μπορεί να χρειάζεται να χρησιμοποιείται από ειδικές ομάδες ή σε συγκεκριμένες περιοχές. Η επόμενη φάση της άρσης των περιορισμών θα είναι δοκιμαστική και θα εξαρτάται από την πορεία του κοροναϊού.
Πώς θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων και των παραλιών

Βέβαια, όλα τα παραπάνω έχουν άμεση συνάρτηση με την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επιστροφή γονέων στις εργασίες του, αλλά και, την παράλληλη προστασία των ευπαθών ομάδων και των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που βρίσκονται στις οικογένειες.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη η άρση των μέτρων να ξεκινήσει από κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λιανεμπόριο με την έναρξη της λειτουργίας τους στις 4 Μαΐου. Μεταγενέστερο θα είναι το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων που προσδιορίζεται μετά τις 20 του μήνα. Το διάστημα από 25 Μαΐου έως 5 Ιουνίου σχεδιάζεται η επαναλειτουργία καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ.

Η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας θα δώσει την δυνατότητα και για τα πρώτα μπάνια στις αρχές Ιουνίου. Συγκεκριμένα, θα επιτραπεί το άνοιγμα των πλαζ και των παραλιών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, πάντα με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και αποφυγής του συνωστισμού.

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους και τα ξενοδοχεία. Το άνοιγμα θα γίνει σε δύο φάσεις. Η αρχή θα γίνει με αυτά που έχουν 12μηνη λειτουργία με πιθανότερη ημερομηνία την 15η του μήνα ενώ στις την 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα.