Για ένα νέο  αντι-ιϊκό φάρμακο σε μορφή χαπιού που δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να «νικήσει» τα συμπτώματα του κοροναϊού μίλησε κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Ειδικότερα ο κ. Τσιόδρας μίλησε για μια αγωγή, μέσω του συγκεκριμένου χαπιού, το οποίο μειώνει την «βλάβη» που προκαλεί ο κοροναϊός στους πνεύμονες.

Πρόκειται για το φάρμακο ερευνητών στο Emory, που φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τη βλάβη των πνευμόνων και σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα η επιστημονική κοινότητα έχει πολλές ελπίδες για το συγκεκριμένο φάρμακο.

 Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα νέα για  το πειραματικό χάπι που αναπτύσσει επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Emory στις ΗΠΑ.

 Το αντι-ιϊκό φάρμακο ευρέος φάσματος σε μορφή δισκίου, που μπορεί να ληφθεί από το στόμα, με την κωδική ονομασία EIDD-2801, βάσει των προκαταρκτικών ερευνητικών δεδομένων δείχνει να μπορεί να μειώσει τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες ο κοροναϊός.

 O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη δώσει άδεια για την έναρξη κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους. Κάτι που θα γίνει άμεσα.

 Το EIDD-2801, έχει ήδη δοκιμαστεί σε  καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων του πνεύμονα και σε ποντίκια, και φαίνεται να μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή πνευμονία και τον θάνατο.

 Όταν το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικά στα τρωκτικά, απέτρεψε τη σοβαρή βλάβη των πνευμόνων, ενώ όταν χορηγήθηκε 12 έως 24 ώρες μετά τη λοίμωξη COVID-19, μείωσε επίσης το ιικό φορτίο και την πνευμονική βλάβη, αφού αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού, χωρίς τοξικές παρενέργειες.


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα