Η επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης δημόσιας υγείας από την ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει την Ελλάδα παράδειγμα διεθνώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Η χώρα ετοιμάζεται να άρει σταδιακά τα μέτρα περιορισμού, όμως η στρατηγική της επόμενης ημέρας πρέπει να έχει το βλέμμα στο φθινόπωρο και στην επάρκεια εμβολίων, όταν ένα δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού είναι πιθανό να κάνει την εμφάνισή του.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού επισημαίνει ότι η τήρηση του υπάρχοντος Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, βρέφη, παιδιά, εφήβους και ενήλικες, καθίσταται ακόμη περισσότερο αναγκαία σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τη δημόσια υγεία, καθώς θα πρέπει να επιτευχθούν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και να αποφευχθούν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, όπως τονίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι εταιρείες - μέλη του ΣΦΕΕ κάθε χρόνο καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη διάθεση επαρκούς ποσότητας εμβολίων, ώστε να καλύπτονται οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Ωστόσο, το κόστος αυτής της προσπάθειας καλύπτεται πλήρως από τις εταιρείες μέσω των υπέρμετρων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), που προέκυψαν μετά από τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Με βάση τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, για την περίοδο 2020-2021 θα χρειαστεί 30%-50% επιπρόσθετος όγκος εμβολίων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η δαπάνη για τον εμβολιασμό την περσινή περίοδο έφτασε περίπου τα 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου τονίζει την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητου κονδυλίου «για την κάλυψη του κόστους των εμβολίων που θα χρειαστούν, ώστε να καταφέρουμε μια αποτελεσματική στρατηγική παρέμβαση για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Η χρηματοδότηση για τα εμβόλια (δηλαδή για την πρόληψη) πρέπει να είναι πρόσθετη, επιπλέον της υπάρχουσας φαρμακευτικής δαπάνης και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την μέγγενη του clawback. Έτσι μπορεί να διασφαλιστεί επαρκής ποσότητα εμβολίων για τη χώρα μας.

Η κίνηση αυτή πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα, διότι μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί έγκαιρα επάρκεια σε εμβόλια λόγω της παγκόσμιας ζήτησης. Με την κατάλληλη αναπροσαρμογή, το κονδύλι αυτό θα καλύψει τις ανάγκες και για το εμβόλιο κατά του COVID-19 το οποίο αναμένεται το 2021, και το οποίο η λογική επιτάσσει να συμπεριληφθεί μόλις κυκλοφορήσει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών».

Η Ελλάδα στο θέμα της χρηματοδότησης των εμβολιασμών δεν ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΟΟΣΑ, οι οποίοι εντάσσουν τα εμβόλια στις δαπάνες πρόληψης και δημόσιας υγείας. Επιμένει να τα περιλαμβάνει στη φαρμακευτική δαπάνη, για την οποία το clawback έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ το 2019. Η φαρμακοβιομηχανία έχει προτείνει την εξεύρεση κονδυλίου από το Ταμείο Πρόνοιας. Η ξεχωριστή χρηματοδότηση των εμβολιασμών μπορεί να εγγυηθεί την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, ενός σημαντικού όρου για να συνεχιστεί η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας και το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα.