Σε επτά στάδια αρχής γενομένης από τις 4 Μαΐου θα γίνει η επανεκκίνηση της αγοράς, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Ωστόσο προβλέπονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με μάσκες, γάντια, αποστάσεις και συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά τ.μ του χώρου.

Πρώτο στάδιο: 4 Μαΐου

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα «επιστρέψουν» επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου χαμηλής όχλησης (βιβλία/χαρτικά, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, φυτά/λιπάσματα).

Επίσης την ίδια ημέρα θα επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις και στο τομέα των υπηρεσιών: Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής (λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού), υπηρεσίες ατομικής άθλησης σε ανοιχτούς χώρους και επιδιορθώσεις ρούχων / υποδημάτων.

Τέλος ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ, επίσης με αυστηρή τήρηση ραντεβού.

Επί της ουσίας επιστρέφει το 10% περίπου των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Όπως είπε ο υφυπουργός, επιστρέφουν 68.528 επαγγελματίες από τους 690.000 που έχουν διακόψει την εργασία τους και 26.117 επιχειρήσεις από τις περίπου 200.000 που έχουν κλείσει.

Δεύτερο στάδιο: 11 Μαΐου

Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, εκτός των εμπορικών κέντρων (malls).

Στον τομέα των υπηρεσιών επαναλειτουργούν οι σχολές εκμάθησης οδήγησης και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών (χωρίς τραπεζοκαθίσματα μόνο για όρθιους), εξαιρουμένου των ΟΠΑΠ play.

Τρίτο στάδιο: 18 Μαΐου

Ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι.

Τέταρτο στάδιο: 1 Ιουνίου

Ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα (malls) υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας και χωρίς να επιτρέπεται η παραμονή μέσα σε αυτά για φαγητό ή καφέ. Δηλαδή τα καταστήματα εστίασης μέσα στα εμπορικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

Την ίδια μέρα και επίσης με την υποχρέωση τήρησης αυστηρών μέτρων ασφαλείας θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ με τραπέζια μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών θα είναι τουλάχιστον 2 μέτρα, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 3 τ.μ και ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι θα είναι τέσσερα άτομα.