Στους 149  φτάνουν δυστυχώς οι νεκροί από τον κοροναϊό στη χώρα μας. Νωρίς το απόγευμα ο κ. Τσιόδρας είχε ανακοινώσει 148 νεκρούς, ωστόσο λίγο αργότερα ένας ακόμη ασθενείς έχασε την μάχη αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 149.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.678 μετά την επιβεβαίωση 15 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.

Εκ των κρουσμάτων τα 603 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.340 με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ το 56% αφορά άνδρες.

Ακόμα, εκ των 15 νέων κρουσμάτων τα 9 παραμένουν υπό διερεύνηση για τη μετάδοση.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 33 συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 67 έτη και 8 εξ αυτών να είναι γυναίκες. Επιπλέον, το 97% των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.

Τέλος, 85 συμπολίτες μας έχουν βγει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πότε ήρθε ο κοροναϊός και οι… μεταλλάξεις του

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε νέα επιστημονικά δεδομένα, τονίζοντας πως είναι «πολύ απίθανο» να κυκλοφορούσε ο κοροναϊός στον κόσμο πολύ πριν την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων, δηλαδή πριν τα τέλη του 2019.

Ως προς τις πληροφορίες για μεταλλάξεις του κοροναϊού, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «δεν ξέρουμε πώς θα επηρεαστεί η πορεία του ιού από αυτές τις αλλαγές».

«Ο ιός αναδύθηκε με βάση τα γενετικά δεδομένα στο τέλος του 2019. Κοινός πρόγονος μεταξύ των κοροναϊών τότε που πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους. Σε κάποιες περιοχές ο ιός παρουσιάζει τις μικρότερες αλλαγές» συμπλήρωσε.

Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς.

Για τις… θεωρίες συνωμοσίας

«Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο» είπε αναφερόμενος στις θεωρίες συνωμοσίας.

Για το εμβόλιο

Ακόμα αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στο περιοδικό Sciense, αναφορικά με το εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε.

Αυστηρές συστάσεις Χαρδαλιά: Υπάρχει κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα

Νέες αυστηρές συστάσεις προς όλους όσοι παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού διάδοσης της πανδημίας του κοροναϊού ο απηύθυνε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Απευθυνόμενος σε αυστηρό ύφος σε αυτούς που συναθροίζονται στις πλατείες, αγνοώντας τα μέτρα, ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα, καθώς τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

«Υπάρχει κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα, δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας, είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης. Oύτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν. Η αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές, όχι τον κοροναϊό» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Όπως είπε «στόχος είναι να μην χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω και να μην θέσουμε σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχει».


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα