Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεσμεύθηκε να προβεί σε μία ταχεία αναθεώρηση του φαρμάκου ρεμσδεσιβίρη της Gilead Sciences, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της COVID-19, τονίζοντας όμως ότι δεν έχει λάβει ακόμη σχετική αίτηση από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Ο EMA δήλωσε σήμερα πως ο χρόνος εργασίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Πόρων (CHMP) του οργανισμού για την αποτίμηση του φαρμάκου θα «μειωθεί στο απόλυτο ελάχιστο».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται δύο εβδομάδες αφότου ο επικεφαλής του EMA δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι μπορεί να δώσει ένα πρώτο πράσινο φως για την πώληση της ρεμδεσιβίρης ως θεραπείας για την COVID-19 επισπεύδοντας τη διάθεση του φαρμάκου στην αγορά εν μέσω έντονου παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο φάρμακο ή εμβόλιο για την πολύ μεταδοτική και μερικές φορές θανατηφόρα ασθένεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά παγκοσμίως, χορήγησε νωρίτερα άδεια για επείγουσα χρήση της ρεμδεσιβίρης στη θεραπεία της COVID-19, ανοίγοντας τον δρόμο για ευρύτερη χρήση του φαρμάκου, χωρίς ωστόσο να το έχει εγκρίνει ακόμη.

Ο EMA προχωρεί περιοδικά σε αναθεώρηση του φαρμάκου και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να έχει επωφελή επίδραση στη θεραπεία νοσηλευόμενων ασθενών με ήπια έως μέτρια ή σοβαρή COVID-19.

Αν και η τελική έγκριση θα πρέπει να δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οργανισμός γενικά δέχεται και επιδοκιμάζει τις συστάσεις της CHMP.