Διαδοχικά είναι τον τελευταίο καιρό τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε κοινωνικές δομές ανά τη χώρα, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και κινητοποιεί τις αρμόδιες Αρχές (ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία, Αυτοδιοίκηση), ενώ ήδη το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ανακοινώσει από την Παρασκευή νέα μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας.

Μόνο σήμερα, Δευτέρα, σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφύγων στον Βύρωνα εντοπίστηκαν τουλάχιστον 28 κρούσματα Covid-19.

Στη Θεσσαλονίκη, δεκάδες είναι οι νεκροί σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, με τα θύματα να ανέρχονται στα 18, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο 66χρονος, όσο και η 88χρονη που κατέληξαν σήμερα ήταν τρόφιμοί του. Ήδη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Στέφανος Ζαρκαντζιάς έχει ζητήσει τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας. Μετά τον επανέλεγχο και την ιχνηλάτηση στον οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου τα κρούσματα ανήλθαν σε τουλάχιστον 42.

Επίσης στη Θεσσαλονίκη, προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με τη διασπορά του κορωνοϊού και σε δεύτερο γηροκομείο, στον Εύοσμο, έχει παραγγείλει ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Άγγελος Βάσσιος. Κι αυτό καθώς θετικοί στον νέο κορωνοϊό διαγνώστηκαν 15 ηλικιωμένοι που διέμεναν σε Ίδρυμα της Iεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, καθώς και επτά άτομα από το προσωπικό.

Προς ανάσχεση της διάδοσης του ιού, μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν σήμερα σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές της Αττικής, από τα κλιμάκια της Περιφέρειας και του ΙΣΑ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (KOEΣ), οι οποίες αποτελούνται από εξειδικευμένους ιατρούς, πνευμονολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους, γενικούς ιατρούς και νοσηλεύτριες ΠΕ, άρχισαν επισκέψεις στις εν λόγω δομές για λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος και εξέτασή του με την τεχνική PCR, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Παράλληλα, υπάρχει και δυνατότητα της κλινικής εξέτασης από το ιατρικό προσωπικό και εκτίμηση των περιστατικών που πιθανόν να χρήζουν περαιτέρω νοσηλευτικής αγωγής.

Στη Λέσβο κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επισκέπτεται δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, καθώς και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας.