Η «δίδυμη πανδημία», δηλαδή η ταυτόχρονη κορύφωση των κρουσμάτων του κορονοϊού και της εποχικής γρίπης είναι μία προοπτική για την οποία οι επιστήμονες προειδοποιούν και προετοιμάζονται εδώ και καιρό.

Για αυτό και οι ειδικοί στις περισσότερες χώρες απευθύνουν έκκληση στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο της γρίπης, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οι πιέσεις στα συστήματα υγείας. Τώρα, όμως, οι γιατροί προειδοποιούν και για μία ακόμα πιθανότητα: Αυτή του να κολλήσει κάποιος και τις δύο ασθένειες ταυτόχρονα.

«Ασφαλώς και μπορείς να κολλήσεις γρίπη και Covid-19 την ίδια στιγμή, και αυτό θα είναι καταστροφικό για το ανοσοποιητικό σου σύστημα», λέει στο CNN γιατρός από τη Φλόριντα. Για την ακρίβεια, εάν κάποιος κολλήσει μία από τις δύο ασθένειες, τότε είναι πιο ευάλωτος να κολλήσει και την άλλη, εξηγούν οι επιστήμονες, αφού η άμυνα του οργανισμού του είναι πεσμένη.

Η κάθε μία από τις δύο ασθένειες, από μόνη της, μπορεί να «επιτεθεί» στους πνεύμονες, προκαλώντας ενδεχομένως πνευμονία, συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες ή αναπνευστική ανεπάρκεια. Επίσης, τόσο η γρίπη όσο και το Covid-19 μπορούν να προκαλέσουν σήψη και βλάβες στην καρδιά, τον εγκέφαλο ή τους μύες.

Εάν κάποιος κολλήσει και τις δύο ασθένειες ταυτόχρονα, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος να υποστεί μακροπρόθεσμες συνέπειες σε κάποιο από αυτά τα όργανα.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς θα αντιδράσει ένας οργανισμός σε αυτή τη διπλή νόσο, αφού στα περισσότερα μέρη του δυτικού κόσμου, η πανδημία του κορονοϊού έφτασε όταν η εποχή της γρίπης βρισκόταν ήδη κοντά στο τέλος της. Όμως, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι πιθανότητες να πάθει κάποιος πνευμονία είναι μεγαλύτερες εάν κολλήσει γρίπη και κορονοϊό μαζί.

Με την εποχή της γρίπης να βρίσκεται προ των πυλών, πολλοί ασθενείς θα δυσκολευτούν να καταλάβουν εάν έχουν κολλήσει την κοινή γρίπη ή το Covid-19, αφού τα συμπτώματα των δύο νόσων μοιάζουν πολύ. Και στις δύο περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση, πονόλαιμο, μυαλγίες και μύτη που είναι βουλωμένη ή τρέχει.

Στα παιδιά, ο εμετός και οι στομαχικές διαταραχές είναι επίσης ανάμεσα στα συνηθισμένα συμπτώματα. Όμως, σε αντίθεση με τη γρίπη, το Covid-19 προκαλεί απώλεια γεύσης ή όσφρησης, ενώ έχει και υψηλά ποσοστά ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζει κανείς εάν έχει κολλήσει τη γρίπη, τον κορονοϊό ή και τα δύο είναι να κάνει τεστ.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι στο Νότιο Ημισφαίριο, όπου ο χειμώνας -και άρα η εποχή της γρίπης- τελειώνει, πολλές χώρες εμφανίζουν ασυνήθιστα χαμηλά κρούσματα της γρίπης, σε μία εξέλιξη που αποδίδεται στην εκτεταμένη χρήση της μάσκας και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, καταγράφηκαν φέτος τον Αύγουστο μόλις 107 κρούσματα της γρίπης, έναντι 61.000 που είχαν διαπιστωθεί τον Αύγουστο του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να γίνει το εμβόλιο της γρίπης από όσο το δυνατόν περισσότερους. Και εξηγούν ότι εάν κάποιος κολλήσει τη γρίπη παρότι έχει κάνει το εμβόλιο, το πιθανότερο είναι ότι τα συμπτώματά του θα είναι λιγότερο σοβαρά.