Το Sputnik V έγινε το πρώτο εμβόλιο για τον κοροναϊό που καταχωρήθηκε στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε στις 11 Αυγούστου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια.

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη δημουργία του Sputnik V, του πρώτου εμβολίου κατά του κοροναϊού, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ασφαλές και αποτελεσματικό.

Πιο συγκεκιμένα, ο Χανς Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο υπ. Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, υπογράμμισε πως ο Οργανισμός εκτιμά πολύ τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ρωσική Ομοσπονδία για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του COVID-19, δηλαδή του Sputnik V.

  «Για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω τη Ρωσία για τις εξαιρετικές προσπάθειές της για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου» συμπλήρωσε.

 Μάλιστα, τόνισε επίσης ότι η Ρωσία βοήθησε στην παροχή βοήθειας σε χώρες της Κεντρικής Ασίας εν μέσω της πανδημίας και γενικότερα έχει αποδείξει την αλληλεγγύη της σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Αξίζει να σημειωθεί πως η Μόσχα έχει ήδη λάβει αιτήματα για ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου από τουλάχιστον 20 χώρες, αλλά οι ρωσικές υγειονομικές αρχές πως η χώρα θα πρέπει πρώτα να φροντίσει για τους δικούς της ανθρώπους.

 Το ρωσικό Υπουργείο Υγείας δε επιβεβαίωσε ότι το φάρμακο υποβλήθηκε σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και αποδείχθηκε ικανό να δημιουργήσει ανοσία έναντι του ιού για τουλάχιστον δύο χρόνια.