Ρεκόρ καταγραφής ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ καθώς επιβεβαιώθηκαν συνολικά 453 κρούσματα, από τα οποία τα 184 στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο.

 Τόσο ο αριθμός κρουσμάτων, όσο και ο πιο κρίσιμος δείκτης, αυτός των διασωληνωμένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έχουν εξαιρετικά αυξητική τάση στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα τα πιο αυστηρά μέτρα, ακόμα και το ενδεχόμενο lockdown να πέφτουν εκ νέου στο τραπέζι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στα 453 ανέρχονται τα νέα κρούσματα εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15595, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

 2618 (16.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6592 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 344 θανάτους συνολικά στη χώρα. 128 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ανησυχία για την Αττική

Η Αθήνα εξακολουθεί να παραμένει το επίκεντρο και εκτιμάται ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες, εκτός κι αν υπάρξει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων νωρίτερα, θα δείξει εάν η Περιφέρεια Αττικής θα οδηγηθεί σε τοπικό lockdown. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ωστόσο στις  υγειονομικές αρχές το γεγονός ότι αυξάνονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ και το σύστημα Υγείας αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να πιέζεται.

  Όσο τα νοσοκομεία της Αττικής θα γεμίζουν με ασθενείς που πάσχουν από κοροναϊό και η κυβέρνηση θα ετοιμάζεται για νέα αυστηρότερα μέτρα. Από σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η έντονα αυξητική τάση της καμπύλης των κρουσμάτων συνηγορεί στο γεγονός ότι τα όσα ξεκίνησαν να εφαρμόζονται θα είναι μόνο η αρχή της αυστηροποίησης των μέτρων.Η έκρηξη κρουσμάτων όμως στη Λέσβο και η μεγάλη διασπορά που παρατηρείται σε όλη την χώρα χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου στους ειδικούς.