Με προσεγγίσεις που διχάζουν από τη μία, αλλά και με αριθμούς που τρομάζουν από την άλλη, ο κοροναϊός αποτελεί την δραματική πραγματικότητα και τόσο οι ειδικοί επιστήμονες όσο και η κυβέρνηση προβληματίζεται από την μεγάλη ανησυχία που προκαλεί η έξαρση των κρουσμάτων και η μεγάλη διασπορά για στην χώρα.

 Πολλοί από τους λοιμωξιολόγους επισημαίνουν ότι η Αττική θα αποτελέσει μια «πρόβα» για ένα γενικό lockdown στη χώρα, κάτι που όλοι θέλουν να αποφύγουν λόγω των τραγικών συνεπειών που θα έχει στην οικονομία μια τέτοια εξέλιξη. Από την άλλη, συνάδελφοί τους σημειώνουν ότι τα μέτρα είναι ικανοποιητικά, είναι ήδη αυστηρά, αλλά… δεν τηρούνται από τους πολίτες.Καταλήγουν ωστόσο στο κοινό συμπέρασμα ότι η κατάσταση εκτραχύνθηκε επειδή μια μειοψηφία αδιαφορούσε και δεν λάμβανε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Οι έλεγχοι επίσης έπρεπε να ήταν ακόμη πιο αυστηροί, με μεγαλύτερα πρόστιμα, καθώς η ατομική ευθύνη δεν φαίνεται να ήταν κάτι που έχει γίνει συνείδηση για όλους. 

Βαρύ το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική

Με επίκεντρο την ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Αθήνα, αλλά και με την διασπορά στη Λέσβο καθώς και σε γειτονιές των μεταναστών στην πρωτεύουσα γενικότερα, τα κρούσματα σήμερα σημείωσαν ρεκόρ ημερήσιας καταγραφής με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 453 νέα κρούσματα.

 Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στην Αττική εντοπίζονται τα 2.100 από τα περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα κοροναϊού της χώρας με 1.037 να καταγράφηκαν σε μια εβδομάδα, από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, εντοπίστηκε βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που δρομολόγησε στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις για τη μείωσή του. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα 966 από τα 2.100 κρούσματα είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες περιοχές.

 Στον «Ευαγγελισμό» και στο «Σωτηρία» οι αλλοδαποί ασθενείς αυξάνονταν συνέχεια τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά από κάθε εφημερία. Στο «Σωτηρία» το 25% των νοσηλευομένων είναι αλλοδαποί ηλικίας κάτω των 30 χρόνων. Στο 5% υπολογίζεται το ποσοστό των αλλοδαπών ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Στον «Ευαγγελισμό» δε οι αλλοδαποί με λοίμωξη COVID-19 αποτελούν το 55% των νοσηλευομένων, και μάλιστα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 17-25 χρόνων. Στις ΜΕΘ του νοσοκομείου το 15% των σοβαρών περιστατικών και διασωληνωμένων είναι επίσης αλλοδαποί.

  Για τη διαχείριση της πανδημίας στους ευάλωτους κατοίκους της Αθήνας, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, θα γίνουν συγκεκριμένες δράσεις, όπως η ενημέρωση, τα τεστ, αλλά και η φιλοξενία τους όταν χρειάζεται σε ξενοδοχεία καραντίνας, ιδίως μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο και μέχρι να βγουν αρνητικά τα αποτελέσματα των αναγκαίων τεστ.

Βασίλης Κικίλιας: Έρχονται ξενοδοχεία καραντίνας για μετανάστες

«Στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι αυξημένος ο αριθμός των μεταναστών που έχουν κοροναϊό. Στην πλειοψηφία τους είναι νεαροί, ασυμπτωματικοί και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να επιστρέψουν στα σπίτια τους όπου μένουν μαζί με άλλους. Τις επόμενες ημέρες θα τους στείλουμε σε ξενοδοχεία καραντίνας  υγειονομική επίβλεψη, ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

  Σχολιάζοντας τα σενάρια για γενικό lockdown στην περιοχή της Αττικής, υποστήριξε πως ένα τέτοιο μέτρο είναι η τελευταία επιλογή: «Πρέπει να δοκιμάσουμε όλων των ειδών τα μέτρα ώστε να παραμείνει η κοινωνία όρθια και να αντέξει το σύστημα υγείας. Πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία, θα υπάρξει επιστημονική ανάλυση και με βάση τις υποδείξεις θα προχωρήσουμε», είπε. 

Η πίεση στο σύστημα υγείας

 Η μεγάλη κυκλοφορία του κοροναϊού έχει προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς τα νοσοκομεία αναφοράς καλούνται να διαχειριστούν ολοένα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με λοίμωξη Covid-19, τόσο στις κλινικές Covid-19 όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Είναι ενδεικτικό ότι την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενείς ήταν 318 και οι διασωληνωμένοι 37. Προχθές ήταν 554 και οι διασωληνωμένοι 76. Μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία άλλοι 216 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κοροναϊού και οι διασωληνωμένοι έχουν διπλασιαστεί. 

Πιο κοντά στο lockdown

Η Αθήνα εξακολουθεί να παραμένει το επίκεντρο και εκτιμάται ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες, εκτός κι αν υπάρξει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων νωρίτερα, θα δείξει εάν η Περιφέρεια Αττικής θα οδηγηθεί σε τοπικό lockdown. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ωστόσο στις  υγειονομικές αρχές το γεγονός ότι αυξάνονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ και το σύστημα Υγείας αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να πιέζεται.

  Όσο τα νοσοκομεία της Αττικής θα γεμίζουν με ασθενείς που πάσχουν από κοροναϊό και η κυβέρνηση θα ετοιμάζεται για νέα αυστηρότερα μέτρα. Από σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η έντονα αυξητική τάση της καμπύλης των κρουσμάτων συνηγορεί στο γεγονός ότι τα όσα ξεκίνησαν να εφαρμόζονται θα είναι μόνο η αρχή της αυστηροποίησης των μέτρων. Σήμερα η Αττική συγκέντρωσε 174 κρούσματα, όμως η  έκρηξη κρουσμάτων στη Λέσβο και η μεγάλη διασπορά που παρατηρείται σε όλη την χώρα χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου στους ειδικούς.

 Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον οχτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες σε μία μόνο μονή (Αγίου Παύλου) του Αγίου Όρους, που τέθηκε ήδη σε καραντίνα.

 Ένας μοναχός, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταφέρθηκε για νοσηλεία έκτος Άθω καθώς η κατάστασή του κρίθηκε σοβαρή, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κατευθύνεται προς το Άγιον Όρος καθώς τουλάχιστον ένα κρούσμα έχει εντοπιστεί σε μια άλλη μονή (Χελανδαρίου), όπως και ένα σε σκήτη (Λακοσκήτη). 

Στο στόχαστρο οι πλατείες

Στο πλαίσιο αυτό, δράση αναμένεται να αναλάβει και η ΕΛ.ΑΣ., με ένα γενικευμένο σχέδιο αποτροπής της διασποράς του κοροναϊού.

Ειδικότερα, οι επιτελείς αποφάσισαν ότι, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίου συνωστισμού, η Αστυνομία θα επεμβαίνει σε τρία επίπεδα, ξεκινώντας από απλά ηχητικά μηνύματα και συστάσεις και φτάνοντας ακόμα και στην υποχρεωτική απομάκρυνση από τις πλατείες.

 Οι αξιωματικοί, βασιζόμενοι στο «modus operandi» και τη μελέτη των δεδομένων της καραντίνας του Απριλίου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 «κόκκινα» σημεία, όπου συγκεντρώνεται κοσμος κυρίως μετά τα μεσάνυχτα, όταν κατεβάζουν ρολά τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια, όπως για παράδειγμα οι πλατείες Νέας Σμύρνης, Αγίας Παρασκευής, Συντάγματος, Κυψέλης, Καλλιθέας, Περιστερίου, στον Πειραιά, τη Γλυφάδα, την Κηφισιά, αλλά και στο παραλιακό μέτωπο από το Φάληρο μέχρι τη Βάρκιζα. Για τον λόγο αυτό, περιπολικά με αναμμένους φάρους θα περιπολούν ή θα σταθμεύουν σε αυτά τα σημεία και με ηχητικά μηνύματα θα ενημερώνουν τον κόσμο για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

 Αστυνομικοί με μάσκες και γάντια θα πλησιάζουν τους νέους και θα τους ζητούν να απομακρύνονται, καθώς οποιαδήποτε συγκέντρωση άνω των εννέα ατόμων απαγορεύεται, ενώ σε σημεία όπου υπάρχουν παγκάκια, σκαλοπάτια ή χώροι, όπου μπορει να συγκεντρωθεί πλήθος ατόμων, θα μπαίνουν κορδελες αποκλεισμού.

 Παράλληλα, αστυνομικοί θα ενημερώνουν περίπτερα και μίνι μάρκετ να αποφεύγουν την πώληση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ σε νεαρά άτομα ενώ, αν οι αστυνομικοί κατά τους ελέγχους δεν βρουν ανταπόκριση, τότε θα γίνεται υποχρεωτική απομάκρυνση και φυσικά θα επιβάλλονται και τα αντίστοιχα πρόστιμα.



Πέτσας: Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί

Το ενδεχόμενο για λήξη πρόσθετων μέτρων άφησε ορθάνοιχτο ο κ. Πέτσας. «Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά», σημείωσε. Η κυβέρνηση προειδοποιεί σε όλους τους τόνους πως η «Περιφέρεια Αττικής - και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας - βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο» με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπογραμμίζει πως αυτό το βήμα πρέπει να το αποτρέψουμε.

 Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής  Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ζήτησε να ληφθούν τώρα εμπροσθοβαρή μέτρα για την ανάσχεση του κοροναϊού και αν δεν έχουν αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε lockdown. «Νομίζω ότι στην Αθήνα τα πράγματα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο. Ο κ. Χαρδαλιάς έδειξε ότι πιστεύει ότι είναι σε έλεγχο, εγώ δεν είμαι σίγουρος. Είναι παρατήρηση φυσικά απ’ έξω δεν έχω τόσα πολλά στοιχεία όσα έχει ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά η εικόνα και τα πρότυπα που βλέπω δεν μου δίνουν την εικόνα ότι το ελέγχουμε», σημείωσε ο καθηγητής.

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς υπάρχουν συνωστισμοί σε στοές, φανάρια και ουρές. «Είναι ένα μέτρο εύκολο και οριζόντιο και νομίζω θα κάνει τη διαφορά», εξήγησε. Πρότεινε επίσης δραστική αύξηση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό προκειμένου να φτάσει στο 80% ή και στο 100%.

  Πότε θα «σβήσει» η εστία μετάδοσης της Αττικής

Αναφορικά με το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να λειτουργήσουν τα μέτρα «σβήνοντας» τη μεγάλη εστία του κοροναϊού στην Αττική, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε πως «η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν για την Αττική, αναμένουμε να καταγραφεί στην επίπτωση των κρουσμάτων εντός περίπου 10-14 ημέρες, ενώ για την επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων αναμένουμε να χρειαστεί παραπάνω, γύρω στις 20-30 ημέρες».

 Άρα, αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται σταδιακά την επόμενη εβδομάδα και ίσως να μειώνονται προς το τέλος του Σεπτεμβρίου.  Για την αποσυμπίεση των ΜΕΘ θα χρειαστεί όμως μεγαλύτερο διάστημα, από τις 10 Οκτωβρίου και μετά θα φανεί η μείωση της ροής των ασθενών προς τις ΜΕΘ.

 Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι όσο διαρκεί αυτή η αυξημένη επιδημική μετάδοση, ενισχύονται οι συστάσεις για τους άνω των 65 ετών. Κάλεσε τους συγκεκριμένους ηλικιακά πολίτες να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές στις ελάχιστες δυνατές. «Αυτό συμπεριλαμβάνει ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες και αποφυγή του συγχρωτισμού. Θα επαναλάβουμε ακόμα μία φορά, ότι η χρήση της μάσκας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα επιβράδυνσης της επιδημίας και θα πρέπει να τονίσουμε ότι όσο περισσότεροι τη χρησιμοποιούμε σωστά, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το μέτρο. Η μάσκα ναι μεν λειτουργεί σε επίπεδο ατομικής προστασίας, αλλά η επίδρασή της σε πληθυσμιακό επίπεδο λειτουργεί συνεργικά, ώστε σε υψηλά επίπεδα χρήσης η επιδημία δύναται και να συρρικνωθεί δραματικά» επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.