Και άλλα, ακόμα πιο δραστικά και «σκληρά» περιοριστικά μέτρα, τα οποία κλιμακώνονται μέχρι το γενικό lockdown, περιλαμβάνει, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των «Π», ο περίφημος κατάλογος των μέτρων για την Αττική, τον οποίον κατήρτισε και παρέδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στον ίδιον τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, το τελικό στάδιο θα ενεργοποιηθεί, αν κριθεί απαραίτητο.

Το θετικό είναι ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου λειτουργούν στο έπακρο, με τη λεγόμενη ωστόσο «πίεση» στο σύστημα να έχει ήδη αρχίσει να καθίσταται αισθητή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ενώ το αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας «Ευαγγελισμός» νοσήλευε μέχρι πριν από δύο εβδομάδες περίπου 2025 ασθενείς με νόσο COVID19, νοσηλεύει πλέον, από την περασμένη Τρίτη, περισσότερους από 75.

Μάλιστα, κατά τη γενική εφημερία της περασμένης ∆ευτέρας, ο «Ευαγγελισμός» γνώρισε ιδιαίτερα μαζικές εισαγωγές περιστατικών της νόσου COVID19, με γιατρούς του ιδρύματος να δηλώνουν στα «Π» ότι «όσοι προσέρχονταν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου με ύποπτα συμπτώματα ήταν όλοι θετικοί στον νέο κορονοϊό». Ανάλογες είναι οι καταστάσεις τις οποίες βιώνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του βασικού νοσοκομείου αναφοράς της Αθήνας, «Σωτηρία», αλλά και του Γενικού Κρατικού Αθήνας. Είναι προφανείς, λοιπόν, οι λόγοι του κατεπείγοντος χαρακτήρα των νέων περιοριστικών μέτρων, τα οποία εφαρμόζονται από τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης στην Αττική, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αναχαιτίσει την επιθετική εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

«ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των «Π», αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν προσδιορίσει και παρακολουθούν στενά και άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας, οι οποίες «μετρούν» αναλογικά ίσως ακόμα και περισσότερα κρούσματα ανά μονάδα πληθυσμού, σε σχέση με την Αττική (π.χ., η Χαλκιδική). Αυτές οι περιοχές, όμως, δεν είναι σε καμία περίπτωση επιδημιολογικά σε τόσο σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση όσο η Αττική.

Εν τω μεταξύ, έπειτα από σχετική απόφαση του Βασίλη Κικίλια, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συζήτησε την πλήρη και ουσιαστική ένταξη της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας του SARSCοV2 στη χώρα. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των «Π», το σχέδιο προβλέπει την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των χρόνιων περιστατικών και των περιστατικών της νόσου COVID19, σε μια προσπάθεια ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας να ενταχθεί στη μάχη και να αποσυμφορηθούν αναλόγως τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας από το αποκλειστικό βάρος της αντιμετώπισης της επιδημίας. Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να έχει εγκριθεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας από την Επιτροπή.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Κατ’ αρχάς θετική, αλλά και έκδηλα προβληματισμένη, σχετικά με τη δυνατότητα των νέων μέτρων να περιορίσουν δραστικά την εξάπλωση της επιδημίας του SARSCοV2 στην Αττική, εμφανίζεται στα «Π» η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και ∆ημοσίας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού. «Τα μέτρα είναι καλά, αλλά έπρεπε να είναι πιο αυστηρά και πιο τολμηρά. Θα περίμενα να εφαρμοσθεί η γενικευμένη χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Είδα ότι περιορίζεται μόνον στις πλατείες, τις λαϊκές αγορές, τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς», τονίζει και συνεχίζει: «Επίσης, η αυστηρή σύσταση βάσει της οποίας πρέπει να φοράμε μάσκα σε περιπτώσεις συνωστισμών στους εξωτερικούς χώρους ενέχει ένα πολύ ισχυρό στοιχείο υποκειμενισμού για την εφαρμογή της: Αλλος θα θεωρεί ότι υπάρχει συνωστισμός σε ένα σημείο με δέκα άτομα και άλλος θα εννοεί συνωστισμό το σημείο το οποίο θα συγκεντρώνει πάνω από 100 άτομα, για παράδειγμα. Ακόμα, δεν είδα να απαγορεύονται οι όρθιοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να αυξάνονται τα δρομολόγια».

Η κ. Λινού τονίζει, επίσης, ότι το σημαντικό ζήτημα δεν είναι τόσο η αύξηση των ΜΕΘ, αλλά «το θέμα είναι να μην έχουμε εισαγωγές για νοσηλεία και να μην έχουμε επίσης διασωληνώσεις ασθενών. Να “χτυπήσουμε”τη νόσο είναι η δουλειά μας».

Από τη δική του πλευρά, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος, επισημαίνει στα «Π» ότι «πρέπει να ελέγξουμε την επιδημία τώρα, γιατί, εάν πάμε με αυτό το ύψος των νέων κρουσμάτων, των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων στην ψυχρή περίοδο του χειμώνα, τότε το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει».

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της γενικευμένης και υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους και τονίζει ότι «θα έπρεπε να είχε ήδη αποφασισθεί το κλιμακωτό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και των υπηρεσιών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν κατά το δυνατόν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο». Ο κ. Μπουλμπασάκος επίσης σημειώνει ότι «είναι πολύ σημαντικό οι εκπρόσωποι της επίσημης Πολιτείας να δίνουν το παράδειγμα: ∆εν είναι δυνατόν πολιτικοί να μην τηρούν αυστηρά και πάντα τα περιοριστικά μέτρα». Την ικανοποίησή του για τα νέα περιοριστικά μέτρα εκφράζει στα «Π» ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγελος Χατζάκης. «Τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Είναι η πρώτη φορά που είμαι τόσο ικανοποιημένος, αφού χρησιμοποιείται τώρα το εργαλείο της μάσκας. Η μάσκα είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για τον περιορισμό της διασποράς της επιδημίας, με την οικονομία ανοιχτή. Εάν θέλεις ανοιχτή την οικονομία, θα εφαρμόζεις την υποχρεωτική χρήση της μάσκας». Οσο για το εάν χρειασθεί γενικό lockdown, αναφέρει ότι «δεν μπορώ να προβλέψω, γιατί δεν υπάρχουν τα επιστημονικά εργαλεία με τα οποία δουλεύει ο επιδημιολόγος. ∆εν μπορούμε να κάνουμε, για παράδειγμα, πρόβλεψη εβδομάδας».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά