Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, «έχουν ανασταλθεί πλέον οι ρόλοι που βλέπαμε τους δυο προηγούμενους μήνες» διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας «η ηλικιακή ομάδα των 40 με 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39».


«Η μείωση της επίπτωσης των 19 έως 39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων αλλά και του lockdown» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος για την αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 40-65 συμπλήρωσε ότι «φαίνεται να ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση» στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω «και πιθανώς οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση». Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών κάτω από 18 ετών «παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας» εξήγησε ο καθηγητής.


«Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα συμπεραίνουμε ότι εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ομάδας 19-39 με δυναμική υπερμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω, οι οποίοι δυστυχώς έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά» τόνισε. «Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα από συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 εντός της τρέχουσας εβδομάδας».


Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε εμφατικά ότι «για την δραστική μείωση της μετάδοσης σε αυτές τις ομάδες είναι απολύτως απαραίτητο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές σε ένα εξαιρετικά μικρό κοινωνικό κύκλο για τις επόμενες εβδομάδες, αυτό που λέμε κοινωνική φούσκα». «Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης «είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιορίσετε τις κοινωνικές επαφές στο ελάχιστο δυνατό και πάντα με τους ίδιους ανθρώπους».