Την πτωτική πορεία που ακολουθούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα συνεχίζουν και σήμερα τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων από τον φονικό ιό. Παράλληλα, υψηλά, αλλά σταθερά παρέμειναν οι διασωληνωμένοι, με τους θανάτους να υποχωρούν και να μένουν μακριά από τα τριψήφια «μαύρα» ρεκόρ.


H ενημέρωση του υπουργείου


Σε πτωτική πορεία βρίσκεται η πανδημία στην Ελλάδα, η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίστηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση, ωστόσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, ανέφεραν κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης.



Παπαευαγγέλου: Υπάρχει μία σταθεροποίηση που όμως θέλει προσοχή 



«Εχουμε πλέον εμφανή μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων σθενών και καθημερινών θανάτων» είπε η καθηγήτρια. H Bάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, έδωσε πληροφορίες σχετικά με το πολυαναμενόμενο εμβόλιο, τονίζοντας μεταξύ άλλων πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα και τις αποστάσεις όταν μαζευτούμε σε κάποιο σπίτι κατά τις γιορτινές μέρες.


Ανέφερε πως «στη χώρα μας ελπίζουμε πως ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις αρχές του επόμενου έτους». «Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων έχουν προτεραιότητα καθώς ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου από τον κοροναϊό είναι η ηλικία», τόνισε , ενώ πρόσθεσε πως περίπου το 50% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο ήταν πάνω από 55 ετών, ενώ οι περισσότεροι είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα «Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%. Το εμβόλιο ήταν εξίσου προστατευτικό και για τα άτομα που είχαν υποκείμενα νοσήματα», πρόσθεσε.


Μεγάλη προσοχή αυτές τις γιορτές


Η κ.Παπαευαγγέλου επανέλαβε πως είναι αναγκαίο να επιλέξουμε την κοινωνική μας φούσκα για τις γιορτινές ημέρες. Η καθηγήτρια μάλιστα τόνισε πως φτάνουν μόλις οκτώ λεπτά για να γίνει η διασπορά του ιού ανάμεσα σε 20 καλεσμένους που δεν φορούν μάσκα σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μέτρωνζ


Και οι δύο ειδικοί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις "διαφορετικές" φετινές εορτές, λέγοντας ότι πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό, ο οποίος όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου προστίθεται στη δέσμη των μέτρων προστασίας που ήδη ισχύουν και τα οποία πρέπει όλα μαζί να εφαρμόζονται για να αποδίδουν. Αν κάποιος καλεσμένος είναι ασυμπτωματικός ο κίνδυνος λοίμωξης είναι υπαρκτός για όλους τόνισε η λοιμωξιολόγος τονίζοντας ότι πρέπει να καθορίσουμε τη "φούσκα" δηλαδή μια μικρή ομάδα συγγενών και φίλων για να κάνουμε παρέα. Προσέθεσε ότι χωρίς μάσκα 20 άτομα σε χώρο 150 τ.μ. ο ιός θα διασπαρεί σε 8 λεπτά.


Το εμβόλιο 


Μίλησαν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με την κ. Παπαευαγγέλου να εστιάζει στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Ως παιδίατρος μίλησε για τον εμβολιασμό σε εγκύους και παιδιά, λέγοντας ότι σε πρώτη φάση δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν όπως επίσης και όσοι νόσησαν από covid-19.



Ιδιαίτερα τώρα που έχουμε την ελπίδα του εμβολίου μπροστά μας πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, είπαν οι δύο καθηγητές, τονίζοντας ότι «στη χώρα μας ελπίζουμε ο εμβολιασμός να ξεκινήσει αρχές του επόμενου έτους».



Αναφορικά με τις παρενέργειες, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι περιλαμβάνεται ο πόνος, στο σημείο της ένεσης, η κόπωση, η κεφαλαλγία, σπάνια ο πυρετός, τονίζοντας ότι όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες στα άτομα άνω των 65 ετών σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών.



Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι άμεση προτεραιότητα γιατί τα παιδιά βρίσκονται αρκετό καιρό μακριά από τον φυσικό τους χώρο. Επανέλαβε ότι τα σχολεία έκλεισαν γιατί υπήρξε διασπορά μεταξύ των γονέων και όχι γιατί τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό.


Μαγιορκίνης: «Παίρνει ανάσα» το σύστημα Υγείας 


Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την εξάπλωση του κοροναϊού, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ,Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσίασε ορισμένα διεθνή στοιχεία αναφέροντας ότι η πανδημία «πλέον καταγράφει περισσότερα από 72 εκατομμύρια διαγνώσεις, εκ των οποίων τα 50 εκατομμύρια έχουν αναρρώσει ενώ οι ενεργές λοιμώξεις παραμένουν σταθερές σε περίπου 20 εκατομμύρια».


«Ο ρυθμός των διαγνώσεων ωστόσο ενισχύθηκε προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 700 χιλιάδες διαγνώσεις σε μια ημέρα από την αρχή της πανδημίας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ «ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν φαίνεται σταθεροποιημένος στους 12 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα». «Στην Ευρώπη η πανδημία έχει δείξει κάποια μικρά στοιχεία σταθεροποίησης» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην Γερμανία η οποία αναγκάστηκε να πάρει αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αύξηση στις νέες διαγνώσεις, αλλά και στους θανάτους.


Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, «η μείωση των ενεργών κρουσμάτων που παρατηρήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ακολουθήθηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης. «Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «τα σημεία αυτά βελτίωσης δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο ΕΣΥ και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη».


«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε περίπου 20% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να είναι πιο επιβαρυμένη στη Βόρεια Ελλάδα και καλύτερη στη νότια Ελλάδα.