Ο Ρουμάνος νοσηλευτής Ιονούτ Ιβάν έχει φροντίσει τόσους πολλούς ασθενείς με κοροναϊό τους τελευταίους μήνες που έχασε το μέτρημα. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν μείωσε τον ενθουσιασμό του για τα Χριστούγεννα και την εορταστική διάθεσή του. Αντιθέτως, προσπαθεί να μεταφέρει το χριστουγεννιάτικο κλίμα και στους ασθενείς του Ινστιτούτου Μάριους Νάστα, στο Βουκουρέστι, μοιράζοντας φρούτα και γλυκά ντυμένος Άγιος Βασίλης.


Η προστατευτική στολή του Ιονούτ είναι κόκκινη και στις άκρες της μάσκας του έχει κολλήσει μια ψεύτικη, λευκή γενειάδα φτιαγμένη από βαμβάκι. Ο σκούφος του Άγιου Βασίλη παραμένει στη θέση του σταθερά συγκρατημένος από την προστατευτική ασπίδα προσώπου.  «Χο χο χο, ήρθε ο Άγιος Βασίλης φέρνοντας δώρα, αν και σ’ αυτό το μέρος αυτό που εύχομαι είναι υγεία», είπε στον Γκεόργκε Ιούλιαν Μπούτκα, έναν 63χρονο που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.







Από τον περασμένο Φεβρουάριο στη Ρουμανία έχουν καταγραφεί 604.251 κρούσματα και 14.766 θάνατοι από την Covid-19 και η πανδημία έχει φέρει το σύστημα υγείας της χώρας στα όριά του. «Λειτουργούμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας», είπε η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μπεατρίτσε Μάλερ. «Ξεπερνάμε καθημερινά τον αριθμό των κλινών που προορίζονται για ασθενείς με Covid-19, αυτήν την κατάσταση τη βιώνουμε εδώ και πάνω από έναν μήνα», εξήγησε.







Η Μάλερ είπε ότι ο Άγιος Βασίλης επισκέπτεται κάθε χρόνο την παιδιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου αλλά φέτος έκανε μια βόλτα και από τους θαλάμους των ενηλίκων «για να δώσει μια αχτίδα ελπίδας και χαράς στους ασθενείς με Covid-19».


Η Μπριντούσα Γκεοργκίου, μια 45χρονη κτηνίατρος που νοσηλεύεται στην εντατική εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, είπε ότι η ευχή της για τα Χριστούγεννα είναι να γίνει καλά και να επιστρέψει στον σύζυγο και το παιδί της. Αλλά προς το παρόν θα περιοριστεί στην καλή διάθεση που της προσφέρει ο νοσηλευτής Ιβάν. «Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε και αισθανόμαστε καλύτερα έχοντάς τον εδώ», είπε.