Σε νέα του ανάρτηση στα social media, ο καθηγητής Πολιτικής της υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, επικαλείται επιστημονική ανάλυση προερχόμενη από  Ισραηλνικό ασφαλιστικό φορέα που φέρνει θετικά νέα στον έτερο «πονοκέφαλο» της πανδημίας, τη βρετανική μετάλλαξη του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, ο κ.Μόσιαλος αναφέρει πως δεν υπήρξε διαφορά στην κατανομή 800 εμβολιασθέντων και νόσησαν με βάση το στέλεχος του ιού, τονίζοντας ειδικά πως το εμβόλιο της Pfizer είναι εξίσου αποτελεσματικό απέναντι στο στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης:

Όσα είπε ο Ηλίας Μόσιαλος:

Σύμφωνα με δημοσίευση της Haaretz, μια ανάλυση του ισραηλινού ασφαλιστικού φορέα Leumit, έδειξε πως υπάρχει αντίστοιχη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έναντι στην βρετανική παραλλαγή.

Η πρώτη αυτή ανάλυση (των ερευνητικών ομάδων των Prof Vinker & Dr. Yehuda του φορέα Leumit) συμπεριέλαβε 9000 δείγματα που ελήφθησαν από πολίτες που είχαν κολλήσει τον ιό από την έναρξη των εμβολιασμών στις 20 Δεκεμβρίου. Ανάμεσά τους υπήρχαν και δείγματα από 800 εμβολιασθέντες και η ανάλυση έδειξε πως δεν υπήρξε διαφορά στην κατανομή όσων εμβολιάστηκαν και νόσησαν με βάση το στέλεχος.

Από τους 730.000 ασφαλισμένους στον φορέα Leumit, έχουν εμβολιαστεί 200.000 με την πρώτη δόση, για 153.000 από αυτούς έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε που την έκαναν, και λίγοι περισσότεροι από 100.000 από αυτούς έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση. Πιο συγκεκριμένα νόσησαν 2300 άνθρωποι τις πρώτες 10 ημέρες μετά την πρώτη δόση, έως και σήμερα.

Ακόμα πιο σημαντικό βέβαια είναι - όπως ανέφερα- πως δεν υπήρξε ποσοτική διαφορά μεταξύ όσων κόλλησαν το αρχικό στέλεχος του ιού ή τη βρετανική παραλλαγή μετά τον εμβολιασμό. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το εμβόλιο της Pfizer είναι εξίσου αποτελεσματικό έναντι στην βρετανική παραλλαγή.