Την στιγμή που τα σενάρια για άρση του lockdown από 1η Μαρτίου φουντώνουν καθώς η εβδομάδα που διανύουμε είναι καθοριστική για τις εξελίξεις και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, κ. Ματίνα Παγώνη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως αποκάλυψε η κ. Ματίνα Παγώνη στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Δημήτρη Γιαγτζόγλου «η κάλυψη των κλινικών ΜΕΘ στην Αττική είναι στο 85% και  στο 64% στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Ματίνας Παγώνη στα Παραπολιτικά 90,1

 Για την πορεία του κοροναϊού η κ. Παγώνη τόνισε: «Μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή  έχουμε κάλυψη των κλινών στην Αττική 85% και  η υπόλοιπη Ελλάδα 64%.  Στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει μια ευχέρεια στην  Αττική τα πράγματα δυσκολεύουν. Ήδη από την Παρασκευή μπήκε ένα πρόγραμμα  ότι στην περίπτωση που συνεχίζεται η κάλυψη των ΜΕΘ γατί θα έχουμε ακόμα αύξηση όσον αφορά τις ΜΕΘ , τα κρούσματα για το λόγο ότι είχαμε πάρα πολλούς νοσηλευόμενους ασθενείς στα απλά τμήματα covid, ένα ποσοστό 10%αυτών σίγουρα θα διασωληνωθούν, οπότε περιμένουμε ακόμα λίγη αύξηση στις μονάδες.

Είναι αισιόδοξο μήνυμα ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει πέσει οριακά και αυτό που είναι πιο αισιόδοξο ακόμα είναι με ταχείς ρυθμούς, αφού βέβαια πάρουμε τις ποσότητες των εμβολίων, να προχωρήσουμε στα εμβόλια για να μπορέσουμε τουλάχιστον να φτάσουμε σε μια σχετική ανοσία γύρω στον Ιούνιο στο 60%.

Το ιδανικότερο θα ήταν στο τέλος της εβδομάδας να υπάρχει μείωση κρουσμάτων και να μπορούν να ανοίξουν συγχρόνως, με πολύ μεγάλη προσοχή, σχολεία και λιανεμπόριο για να βοηθηθεί η όλη κατάσταση.  Όταν λεω μεγάλη προσοχή εννοώ συνεχόμενα τεστ, μάσκες, αποστάσεις. Καθηγητές, δάσκαλοι, μαθητές με τεστ, με έναν έλεγχο πάρα πολύ σχολαστικό δηλαδή να μην αφήσουμε να ξεφύγει τίποτα, ότι και να συμβεί πρέπει να  περιοριστεί στο χώρο που υπάρχει.

Το Πάσχα θα είναι με μέτρα. Δεν μπορούμε να βγάλουμε μάσκες, δεν μπορούνε να είμαστε χωρίς αποστάσεις, δεν μπορούμε να πάμε σε χωριά και να γλεντάμε όλοι μαζί.  Υπομονή, θα κάνουμε ένα Πάσχα λίγο διαφορετικό από τα άλλα, με μέτρα και αποστάσεις».  

Παράλληλα η κ. Παγώνη σημείωσε πως το ιδανικό θα ήταν στο τέλος της εβδομάδας να υπάρξει του μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.