Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για το τέταρτο εμβόλιο που εγκρίνεται, μετά από εκείνα των Pfizer-BioNTech, Moderna και AstraZeneca-πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ωστόσο, σύμφωνα και με το ΑΠΕ, το σκεύασμα της Johnson & Johnson παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα ως προς την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας: Είναι μονοδοσικό, αντίθετα με τα υπόλοιπα τρία, που χορηγούνται σε δύο δόσεις με απόσταση αρκετών εβδομάδων. Επίσης, διατηρείται για διάστημα 3 μηνών σε θερμοκρασίες κοινού ψυγείου, πράγμα που διευκολύνει την διάθεσή του.

Ένα εκατ. δόσεις στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Συνολικά ένα εκατομμύριο δόσεις από το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αναμένεται να λάβει η Ελλάδα ενώ αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη των εμβολιασμών.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson πρόκειται να έρθει σύντομα στην Ελλάδα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, άλλωστε και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν στα μέσα με τέλος Απριλίου και θα λάβουμε 1 εκατ. 200 χιλιάδες δόσεις και η μεγάλη διαφορά είναι προς πρόκειται για μια δόση αλλά και εδώ υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες γιατί από ένα φιαλίδιο θα έχουμε 5 δόσεις».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις. Εντός Μαρτίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την πρώτη κατηγορία ευπαθών ομάδων για εμβολιασμό και όπως είπε μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca το σύστημα θα ενοποιηθεί και η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει μέχρι τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου εμβολιαστεί, καθώς παρατηρείται και αύξηση της συμμετοχής.