Τα νοσοκομεία, η εκπαίδευση, αλλά και η αγορά και η οικονομία συμπαρασύρονται στην κατάσταση «πολιορκίας» στην οποία βρίσκεται η χώρα, με αποτέλεσμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μετατίθεται για αργότερα.

Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το άνοιγμα της αγοράς και κυρίως του λιανεμπορίου όσο η χώρα εισέρχεται στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Με δηλώσεις τους προβλέπουν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο, όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά πιθανότατα θα καταγραφεί μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων και νεκρών.

 Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και στην περίπτωση του λιανεμπορίου. Αν συνεχιστούν τα υψηλά νούμερα σε κρούσματα και διασωληνωμένους και αν δεν υπάρξει αποσυμπίεση στα νοσοκομεία, θα απαιτηθεί η αναβολή μιας ακόμη εβδομάδας για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, κάτι που φαντάζει πιο πιθανό.

 Χρειάζονται μέρες για να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που ανοίγουν σήμερα εκτίμησε ο γενικός γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι σίγουρο αν το λιανεμπόριο θα ξανά ανοίξει την προσεχή Δευτέρα.

 «Πρέπει να δοθούν κάποιοι διέξοδοι κοινωνικοποίησης. Ασφαλές το πρώτο βήμα του ανοίγματος. Οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν τον κατάλληλο πληθυσμό μέσα στα καταστήματά τους. Η παραβατικότητα είναι σχεδόν μηδενική σε αυτούς τους χώρους. Να δούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σαν κοινωνία ώστε να μην επιβαρύνουμε το σχέδιο υγείας» δήλωσε.

 Στο ερώτημα εάν στις 29 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, απάντησε στο MEGA,  ότι «απαιτείται να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα υγείας. Το πρώτο βήμα έγινε. Θα το μετρήσουμε. Δύσκολη εβδομάδα αυτή. Να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα».


  Γκίκας Η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης

 «Τα δεδομένα αυτών των ημερών και η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα δεν επιτρέπει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, φαίνεται να βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιπεδώνεται αυτή η κατάσταση και να έρθει μετά και η υποχώρηση», δήλωσε ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κοροναϊό και Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 Τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως «όταν το σύστημα υγείας «αγκομαχάει», επιστρατεύουμε ιατρούς για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολίτων, είναι πρόωρο να μιλάμε για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς. Ο καθένας μας έχει έναν προσωπικό χάρτη επιθυμιών και εγώ θέλω να ανοίξει η αγορά και να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία, αλλά αυτά πρέπει να γίνουν με βάση και την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα», αναφέροντας ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες υπάρχει μικρή αύξηση ή κάμψη σε ότι αφορά τα νέα κρούσματα.


  Ο κ. Γκίκας υποστήριξε ότι τα μέτρα και το lockdown δούλεψαν, πιστεύω ότι τα μέτρα δούλεψαν και τώρα που έχουμε και μια αλλαγή ποιότητας, μια αναβάθμιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα δωρεάν self test που θα δοθούν σε κάθε πολίτη, ελπίζουμε σε σημαντική βελτίωση της κατάστασης.

  Βατόπουλος: «Δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με 2.000 κρούσματα»

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα εξέφρασε ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

 Mιλώντας στον Σκάι, πρόσθεσε δε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

 «Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

 Καπραβέλος: Δεν επιτρέπεται χαλάρωση

«Η κατάσταση δεν επιτρέπει τη χαλάρωση των μέτρων, σημείωσε μιλώντας στο MEGA, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, προσθέτοντας ότι η « ορμή του κύματος δείχνει αργή αποκλιμάκωση» και πως η πίεση είναι εφιαλτική.

 Σημείωσε ότι «αυτό που προέχει είναι να μη διαταραχθεί η πολύ στενή ισορροπία μεταξύ κλινών ΜΕΘ covid και κλινών ΜΕΘ μη covid, γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει το σύστημα».

 Παρασκευής: Θα αυξηθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή, το ΕΣΥ είναι πολύ επιβαρυμένο και δεν έχει γίνει καμία σύσταση για χαλάρωση των μέτρων.

 «Επειδή βρισκόμαστε μεγάλο διάστημα σε lockdown, έχει δοθεί ένα μικρό παράθυρο ώστε να υπάρξει εκτόνωση της κόπωσης των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

 Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, δήλωσε ότι υπάρχει ως πλάνο αλλά δεν έχει συζητηθεί.

 Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, η κορύφωση του κύματος αναμένεται την επόμενη βδομάδα με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της πίεσης του ΕΣΥ. «Τον Απρίλη τα πράγματα θα είναι καλύτερα», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «σκοπός είναι να ελεγχθεί η πανδημία όσο το δυνατόν νωρίτερα».

 Για το τείχος ανοσίας, είπε ότι αυτό θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος καλοκαιριού, ενώ αναφέρθηκε και στους εργαζομένους στον τουρισμό για τους οποίους υπάρχει πλάνο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα.

 Καφούνης: Να δοθεί λύση για αδιάθετα εμπορεύματα, επιταγές, ενοίκια και ρευστότητα

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, έστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και να μην διαταραχτεί η σχέση πελάτη - προμηθευτή.

 Ο Σταύρος Καφούνης ζήτησε νέα μετάθεση των επιταγών για 30 ημέρες, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή να στηρίξει, στοχευμένα, το σύνολο του λιανεμπορίου που παραμένει κλειστό υπολογίζοντας το αδιάθετο εμπόρευμα και να παραταθεί για τον Απρίλιο η υποχρέωση μηδενικής καταβολής ενοικίων. Τέλος, με το βλέμμα στο άνοιγμα της αγοράς, ο πρόεδρος ζήτησε μειωμένα ενοίκια, επιδότηση μη μισθολογικού κόστους και επέκταση των μειωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους επόμενους έξι μήνες, όπου δεν θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία. Επιπροσθέτως, ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα αποπληρωμής των τρεχουσών υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, βελτιώνοντας τους δείκτες ρευστότητας, ώστε να καλυφθούν οι  υποχρεώσεις που μεταφέρθηκαν την περίοδο της πανδημίας στο μέλλον.

 Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι: «...Το παρατεταμένο lockdown έχει φέρει χιλιάδες εμπόρους σε δεινή οικονομική κατάσταση, ενώ η χαμένη εκπτωτική περίοδος επιτείνει την αγωνία για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους. Το λιανεμπόριο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και έχει λάβει δυσανάλογα μικρή στήριξη, χρειάζεται να ενισχυθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με μέτρα που θα του επιτρέψουν να σταθεί όρθιο.

 Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η στόχευση της έβδομης επιστρεπτέας προκαταβολής στο λιανεμπόριο, το οποίο εξαιρέθηκε σχεδόν στο σύνολό του από τον έκτο κύκλο της, με τροποποιημένο αλγόριθμο που θα υπολογίζει αφενός την πραγματική πτώση τζίρου ολόκληρου του 2020 και αφετέρου την κρίσιμη  παράμετρο του αδιάθετου εμπορεύματος, που μπορεί να οδηγήσει πολλούς σε οριστικό λουκέτο.

 Πρόταση του ΕΣΑ είναι, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή να υπολογίζει και να ενισχύει συγκεκριμένους ΚΑΔ που έχουν μεγάλη εποχικότητα, με το 50% των αγορών του Α΄ τριμήνου του 2020. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα ώστε το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές καθώς και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και να μην διαταραχτεί η πολύτιμη σχέση πελάτη - προμηθευτή. Από την πρόνοια αυτή θα μπορούσαν να εξαιρεθούν όσες επιχειρήσεις έχουν λάβει χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, μέσω των εγγυημένων προγραμμάτων του Ελληνικού δημοσίου.

 Δεύτερος σημαντικός παράγοντας επιβίωσης των επιχειρήσεων είναι η παράταση του μέτρου αναστολής πληρωμής όλων των αξιογράφων για  επιπλέον 30 ημέρες.

 Επιπροσθέτως, όπως σωστά το κράτος απάλλαξε τις κλειστές επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής ενοικίων για το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα πρέπει το μέτρο αυτό κατ' αρχάς να συνεχιστεί για τον μήνα Απρίλιο, αλλά και να προβλεφθεί η μείωση των ενοικίων για ένα ακόμα εξάμηνο, με αντίστοιχη επιδότηση των ιδιοκτητών.

 Επίσης πρέπει να επιλυθεί το θέμα των υπομισθωμένων επαγγελματικών ακινήτων, που δημιουργεί ενοικιαστές δύο ταχυτήτων και διακινδυνεύει αναίτια την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων.

 Τέλος, είναι εφικτό και απαραίτητο να συνδυαστεί η  επαναλειτουργία της αγοράς με μειωμένες δαπάνες και εξασφάλιση ρευστότητας για τουλάχιστον έξι μήνες, με την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους, χαμηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και την δυνατότητα εξόφλησης των τρεχουσών υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις... Επειδή όμως κανένα μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την λειτουργία των επιχειρήσεων, είναι απαραίτητη η επανεκκίνηση της αγοράς αμέσως, με προσεκτικό σχεδιασμό που δεν θα μας οδηγήσει σε νέο κλείσιμο. 'Αλλωστε είναι πλέον κοινός τόπος, ότι το λιανεμπόριο είναι ένας ασφαλής κλάδος που τηρεί όποιο μέτρο του προταθεί, όπως και το ότι  κάθε εβδομάδα  με κατεβασμένα ρολά, στερεί από την οικονομία εκατοντάδες εκατομμύρια που θα μπορούσαν να καλύψουν θεμελιώδεις ανάγκες της χώρας».