«Δεν έχουνε γίνει συγκριτικές μελέτες των εμβολίων Pfizer και Astrazeneca», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ, με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της ιατρικής Σχολής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

 Παράλληλα ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός ώστε η χώρα να βγει από την πανδημία.

 Αναφορικά με το εμβόλιο της Astrazeneca είπε πως ο κίνδυνος θρόμβωσης αυξάνει με την ηλικία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή το αίτημα της ΔΟΕ να διευκρινιστεί σε ποια αδιάθετα εμβόλια αναφέρεται η εγκύκλιος του υπουργείου, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Εγώ με τις φτωχές γνώσεις που έχω δεν ξέρω αν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι καλύτερο από της Pfizer ή το αντίστροφο για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει γίνει ποτέ συγκριτική μελέτη του ενός εμβολίου με το άλλο στον ίδιο πληθυσμό. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε εμβόλια από διαφορετικές μελέτες».

«Νομίζω ότι οι δάσκαλοι δεν έχουν το επιστημονικό background για να κάνουν τέτοιες αναλύσεις και αυτού του είδους οι προτάσεις ‘’εμείς επειδή είμαστε δάσκαλοι θέλουμε να διαλέγουμε’’ μου ακούγονται αστειότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αλίμονο αν ο κάθε ένας αδαής έβγαινε και έλεγε ‘’εγώ διαλέγω αυτό’’. Αυτή τη στιγμή προέχει να εμβολιαστεί ο κόσμος να λυθεί αυτή η τραγωδία που μας βρήκε. Με τέτοιες λογικές ‘’να εξαιρεθούμε εμείς και να διαλέγουμε’’ δεν πάμε πουθενά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα μπορεί ο πολίτης να επιλέγει τι εμβόλιο θέλει να κάνει, ο καθηγητής απάντησε: «Με τι κριτήριο; Ας αφήσουμε τους έχοντες βαθειά ενασχόληση, πολυετή με τα εμβόλια να αποφασίσουν αυτοί τι πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί ο καθένας να έχει γνώμη σε αυτή τη χώρα για όλα τα πράγματα».

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Βαιλακόπουλος διευκρίνισε: «Όλο το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στη Γερμανία. Ο Καναδάς δεν έχει κανένα περιστατικό θρομβώσεως και το πάγωσε προληπτικά επειδή το πάγωσε η Γερμανία. Επιστημονικά ο κίνδυνος θρόμβωσης αυξάνει με την ηλικία. Ένα εμβόλιο τι πιθανότητα έχει να είναι κακό για τους νεαρούς κα καλό για τους ηλικιωμένους;»

«Πάμε όμως στην ουσία, το εμβόλιο αυτό έχει χορηγηθεί πολύ περισσότερες δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από ότι στη Γερμανία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο στα 11 εκατομμύρια τεκμηριωμένες χορηγήσεις είχαμε 5 περιστατικά αυτής της ειδικής θρόμβωσης που έχει περιγράψει η Γερμανία που λέγεται θρόμβωση των φλεβών του εγκεφάλου. Οι γερμανοί αναφέρουν πολύ περισσότερα περιστατικά, καμία άλλη χώρα στον κόσμο», επισήμανε.

«Δηλαδή φαίνεται το γερμανικό γονίδιο προκαλεί παραπάνω θρομβώσεις αυτές τις συγκριμένες. Πως κάνω διάγνωση της θρόμβωσης των φλεβών του εγκεφάλου; Κάνω ενδοφλέβια φλεβογραφία δηλαδή στέλνω σκιαγραφικό και απεικονίζω με σκιαγραφικό τις φλέβες. Όπου βλέπω να μην πηγαίνει το σκιαγραφικό ή να πηγαίνει πολύ λιγότερο λέω αυτή η φλέβα έχει θρόμβωση. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι φλέβες του εγκεφάλου πάρα πολύ συχνά έχουν ανατομικές παραλλαγές που τις κάνουν μικρότερες ή στενότερες», εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να τεκμηριώσεις ότι όντως κάποιος έχει θρόμβωση των φλεβοδών κόλπων του εγκεφάλου. Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία έχουν κατακλυστεί τα νοσοκομεία από ανθρώπους που πάνω λένε ‘’έχω πονοκέφαλο , έχω κάνει και το εμβόλιο βρες μου αν έχω θρόμβωση φλεβοδών κόλπων’’. Είμαι σίγουρος ότι μεγάλο ποσοστό αυτών των υπερδιαγνώσεων που συμβαίνει μόνο στη Γερμανία πουθενά αλλού στον κόσμο, είναι υπερδιαγνώσεις εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητας που έχει η διάγνωση της νόσου που σας περιέγραψα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι πολιτικά πάρα πολύ ύποπτη. «Είναι πάρα πολύ ύποπτη διότι και αρχικά είχε δημιουργήσει το θόρυβο με την αποτελεσματικότητα με την ηλικία, να θυμίσω ότι στην αρχή είχε πει ότι είναι κακό το εμβόλιο στους ηλικιωμένους, απεδείχθη ότι είχε απόλυτο άδικο, μετά το ανακάλεσε, τώρα μας λέει ότι είναι επικίνδυνο στους νέους. Η Γερμανία είναι μια χώρα η οποία πολιτικά έχει πιεστεί πάρα πολύ από την αποτυχημένη στρατηγική της στον εμβολιασμό», τόνισε.

«Πλήρωσε ένα τεράστιο πολιτικό κόστος στις περιφερειακές εκλογές το κυβερνών κόμμα εξαιτίας βασικά της αποτυχίας στους εμβολιασμούς και κάποτε θα πρέπει και κάποιος να φταίει, να μην φταίει ο πολιτικός με τη διαχείριση που έκανε, να φταίει ένα κακό εμβόλιο. Ταυτόχρονα η Γερμανία έχει δύο εταιρείες που φτιάχνουν εμβόλια MRNA. Μακροχρόνια λοιπόν γιατί το εμβόλιο θα μπει μάλλον στη ζωή μας με μια επαναληψιμότητα για κάποια χρόνια ίσως αυτή είναι η πρόβλεψη, θα ενδιάφερε τη Γερμανία που έχει δύο από τις εταιρείες που φτιάχνουν εμβόλια MRNA να επικρατήσουν τα εμβόλια MRNA», συμπλήρωσε επεξηγηματικά.

Για το σταδιακό άνοιγμα που εισηγείται η κυβέρνηση, ανέφερε: «Εγώ δεν θα μίλαγα ποτέ για άνοιγμα, θα έλεγα ανακατεύθυνση των επικίνδυνων επαφών. Μεγάλο μέρος των επαφών αυτή τη στιγμή που μεταδίδουν τον κοροναϊό γίνεται στα σπίτια ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς. Πρέπει όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάψουν να βρίσκονται στα σπίτια. Είναι υγειονομικά καλύτερο να είμαι στο μαγαζί τηρώντας τις αποστάσεις και τις μάσκες παρά να είμαι στο σπίτι με το φίλο και να τα πίνω».