Στη «θολή» εικόνα που υπάρχει για το ιικό φορτίο σε διάφορες περιοχές της χώρας αναφέρθηκε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή LIVE NEWS.

Μικρή η ύφεση - Σε υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο

Όπως τόνισε ο κ. Θωμαΐδης, «υπάρχουν περιοχές οι οποίες δείχνουν μία ύφεση στο ιικό φορτίο στα λύματα όπως είναι η Αττική, αλλά παρ’ όλα αυτά το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει σε υψηλά επίπεδα». «Η Αττική έχει μία πτώση η οποία είναι της τάξης του 33% και δεν είναι μόνο αυτό, είναι ότι και τις προηγούμενες εβδομάδες παρατηρήσαμε μια μικρή ύφεση και είχαμε πει ότι μόνο αν έχουμε συνεχόμενες τρεις εβδομάδες θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε μια τάση» σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε μια τάση ύφεσης».

«Αν κάνουμε επίσης μία προβολή στο Δεκέμβριο, κάτι αντίστοιχο είχαμε μέχρι 15 Δεκεμβρίου με 25 Δεκεμβρίου όταν καταγράψαμε το χαμηλότερο ιστορικό φορτίο και ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά» πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης, εξηγώντας ότι το άνοιγμα των καταστημάτων μπορεί να γίνει χωρίς να φέρει αύξηση των κρουσμάτων.

Μιλώντας για την εξέλιξη του ανοίγματος δραστηριοτήτων, ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όπως έδωσε τον οδηγό και ο πρωθυπουργός πρέπει να πάμε βδομάδα – βδομάδα», ενώ για το Πάσχα τόνισε πως υπό προϋποθέσεις κάποιοι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν. «Σίγουρα οι εμβολιασμένοι έχουν μία προτεραιότητα, με την έννοια ότι είναι υπό προστασία, ενώ η χρήση του σε τεστ είναι ένα ισχυρό όπλο το οποίο αν χρησιμοποιηθεί υπεύθυνα θα μας βοηθήσει να κάνουμε καλύτερο Πάσχα» υπογράμμισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

Δείτε το σχετικό βίντεο: