Άνοιγμα μετά το Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους και υποχρεωτικά self test. Αυτά είναι τα δεδομένα μέχρι στιγμής για την εστίαση, σύμφωνα και με το πλάνο της κυβέρνησης.

Η πανδημία όμως δεν έχει κανένα σταθερό δεδομένο και πολλές φορές έφερε την ανατροπή, τόσο αναφορικά με την λειτουργία του λιανεμπορίου αρχικά, όσο και με την λειτουργία της εστίασης. Μετά από έξι μήνες με κατεβασμένα ρολά οι επιχειρηματίες της εστίασης περιμένουν μια θετική εξέλιξη, όσο όμως οι αριθμοί παραμένουν στο «κόκκινο» δεν εμφανίζεται καμία αχτίδα φωτός, παρά τα σενάρια που ακούγονται.

 Το άνοιγμα για μετά το Πάσχα, εξακολουθεί κι αυτό να μην είναι το μόνο δεδομένο και μάλιστα, σταθερό, για την εστίαση. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, μια ανατροπή στον αριθμό διασωληνώμένων και κρουσμάτων μπορεί να φέρει νωρίτερα το άνοιγμα, πάντα στους εξωτερικούς χώρους και με υποχρεωτικά self test για τους εργαζόμενους. Υπάρχει ωστόσο και το σενάριο τα εστιατόρια να ανοίξουν ταυτόχρονα με τον τουρισμό στις 14 Μαΐου.

 Επίσης, ένα από τα δεδομένα για το άνοιγμα της εστίασης είναι πως τα self tests θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους. Χθες άλλωστε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έγινε για τον Covid-19 ανακοίνωσε ότι η χρήση του εργαλείου του self test επεκτείνεται και στην εστίαση υποχρεωτικά.


 Παράλληλα, τα μαγαζιά θα ανοίξουν μόνο με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους σε πρώτη φάση. Όλα τα προβλεπόμενα μέτρα (μάσκες, αποστάσεις) θα εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μειωμένου ωραρίου στα μαγαζιά.

 Για το ζήτημα των εξωτερικών χώρων, ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, είπε ότι η κυβέρνηση μελετά το άνοιγμα και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέσω της τροπολογίας που κατατέθηκε και προβλέπει περισσότερο εξωτερικό χώρο για τραπεζοκαθίσματα έως το τέλος Οκτωβρίου 2021, για όλη δηλαδή τη σεζόν.

 Το πλάνο της κυβέρνησης

Ηδη στην κυβέρνηση κάνουν τον σχεδιασμό τους για το άνοιγμα του κλάδου, το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει πριν την επανεκκίνηση του τουρισμού.


 «Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά για την εστίαση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικοί και κυβέρνηση, ωστόσο, εκτιμούν ότι το οριστικό άνοιγμα των εστιατορίων θα πρέπει να γίνει ή ταυτόχρονα με το άνοιγμα του τουρισμού ή μέσα στο Μάιο, ώστε να πάρουν μπρος τόσο οι «μηχανές» της εστίασης, όσο και του τουρισμού σε μια περίοδο που συνήθως τα κρούσματα μειώνονται λόγω του καιρού.