Το αποκαλούν «θαυματουργό» καθώς είναι εύχρηστο, δοκιμασμένο χωρίς παρενέργειες και αντί για εμβόλιο ή χάπι είναι εισπνεόμενο. Ο λόγος για το ισραηλινό φάρμακο κατά του κοροναϊού που έφτασε και στην Ελλάδα.

Ήδη, η ομάδα του Σωτήρη Τσιόδρα το παρέλαβε και ξεκινούν άμεσα οι κλινικές δομικές και μελέτες υπό την επίβλεψή του, προκειμένου να αρχίσει η χορήγησή του στους πολίτες.

 Το νέο όπλο στην φαρέτρα της ανθρωπότητας στη μάχη κατά του κοροναϊού είναι και στην χώρα μας και όσο το δυνατόν συντομότερα θα είναι διαθέσιμο, εφόσον φυσικά έχει και την έκκριση της επιστημονικής ομάδας του λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα.

 Οι κλινικές μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει και θα γίνονται στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Σωτηρία».

Το σκεύασμα θα χορηγείται σε νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, ενώ σημειώνεται ότι από την χρήση του μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία παρενέργεια.

Το σκεύασμα αναμένεται να πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ και επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου Ναντίρ Αρμπερ βρίσκεται στην Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του Σωτήρη Τσιοδρα.

 Σημειώνεται πως χτες τον καθηγητή Ναντίρ Αρμπερ υποδέχθηκαν στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

 O κ. Κοντοζαμάνης καλωσόρισε τον καθηγητή Ναντίρ Αρμπερ στη χώρα μας, τονίζοντας ότι με την επιστημονική του έρευνα έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός καινοτόμου φαρμάκου, το οποίο, όπως είπε, «αισιοδοξούμε ότι θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη μάχη κατά της πανδημίας, εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα αποτελέσματα είναι θετικά». Άμεσα προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θα ξεκινήσει στην Ελλάδα, σε συνεργασία με Ισραηλινούς επιστήμονες, η κλινική μελέτη για το νέο φάρμακο.

 Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε και συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τη συμμετοχή ελληνικών νοσοκομείων στις κλινικές δοκιμές.

 Το φάρμακο είναι εισπνεόμενο και κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στους ασθενείς που το έλαβαν, όπως ο Ναντίρ Αρμπερ, έχει αναφέρει. Παράλληλα, είχε τονίσει πως το φάρμακο είχε θετική επίδραση στην εξέλιξη των ασθενών.

 Τι γνωρίζουμε για το «θαυματουργό» φάρμακο

Η εν λόγω αγωγή αφορά ένα εισπνεόμενο φάρμακο που με βάση τις πρώτες ενδείξεις έχει επιτύχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα με ποσοστά αποτελεσματικότητας στο 96% επί των ασθενών στους οποίους δοκιμάστηκε: Συγκεκριμένα, 29 από τους 30 έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο σε διάστημα από τρεις έως πέντε ημέρες αφότου έλαβαν την αγωγή.

 Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι «Times of Israel», η ανακάλυψη αφορά την ουσία EXO-CD24 η οποία αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του ιατρικού κέντρου Ichilov στο Τελ Αβίβ.

 Είχε σχεδιαστεί αρχικά για την θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών

Το φάρμακο που είναι αποτέλεσμα της έρευνας του καθηγητή Ναντίρ Αρμπερ, σχεδιάστηκε αρχικά για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών.

 Ο ίδιος δήλωσε ότι «ακόμα και αν τα εμβόλια κάνουν τη δουλειά τους, ακόμη και αν δεν υπάρξουν νέες μεταλλάξεις, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο κοροναϊός θα μείνει μαζί μας». Πρόσθεσε ότι «για αυτό αναπτύξαμε αυτό το ειδικό φάρμακο».

 Από την πλευρά του ο διευθυντής του ιατρικού κέντρου Ichilov, Roni Gamzu, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των δοκιμών της πρώτης φάσης ως «εξαιρετικά”, προαναγγέλλοντας τη συνέχιση των δοκιμών του φαρμάκου.